Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bele vode
#21
Baš tako Taxy, pomešaju se više opisa i onda se po intuiciji nešto što se nađe, napravi priča koja nekome odgovara. Obzirom da znam gde je, navodno iskopan devojački grob kod Gornjanskih "belih voda", pitaj prvo one koji su ga preturali na osnovu čega su utvrdili da je u grobu ženska osoba???? Big Grin Big Grin

Druga stvar je da ova Gornjanska "bela voda" uopšte nije ta koja se traži !  Prava "bela voda" na toj lokaciji svima bode oči ali je toponim vremenom izmenjen pa je niko i ne zapaža na toj lokaciji !!!!  To ti je kao i termin "šesti gabar", "Šesti gabar"  je katastarski termin koji je nastao nekih najmanje dvesta godina pre opisa koji je neko ovde postavio. Kako je tvorac opisa znao da će se ta lokacija za narednih dvesta-trista godina nazivati - "šesti gabar"????  Isti slučaj vam je i sa Gornjanskom "belom vodom". Danas je svima poznato gde se nalaze neke "bele vode", ali to nisu te iste "bele vode" od pre više vekova. Jeste da su i ove "bele vode" u podnožju planine Stol, jeste da ima izvora ali to nisu bele vode koje se traže po opisu. Sa prevoja "Cepe" se direktno gleda u "bele vode", ali ne ove koje svi znaju Taxy.

Iznad pravih "belih voda", se i inače nalazi ona čuvena sekira koju svi traže godinama (barda- vlaški naziva za krivu sekiru koja je služila za tesanje elemenata za izradu kaca i buradi). Pomenuo je naš prijatelj Kosač u jednoj drugoj temi na ovom forumu. Mislim da sam sa moje strane dovoljno rekao i neke usmerio na pravi put, gde šta treba dalje tražiti !?
Odgovori
#22
(06-10-2013, 02:51 PM)citytaxi link Piše:Nadjen je devojacki grob , a neznam u kom smisli strucnjaci ali jako lep izraz.

  haha trebao sam da stavim navode kada sam rekao "strucnjaci" ruzno je da kazem "pilicari"
Odgovori
#23
Milane , siguran sam da mislis kod spomenika gde se za vreme rata srusio nemacki avion ? ??? , ja ne mislim na to mesto nego tacno kod stajalista za bus  , na mesto gde su se dva puta javile zenske osobe . Jedan put starica sa kudeljom, a drugi put devojka u belom o cemu sam vec pisao Wink
Odgovori
#24
SVINGIDA mislim da nije lepo da se prozivamo jer dosta nas cita poruke sa foruma a grad je mali sve se cuje , sazna . . . . nadam se da si me razumeo i da se slazes samnom ?
Odgovori
#25
(06-10-2013, 09:17 PM)citytaxi link Piše:Milane , siguran sam da mislis kod spomenika gde se za vreme rata srusio nemacki avion ? ??? , ja ne mislim na to mesto nego tacno kod stajalista za bus  , na mesto gde su se dva puta javile zenske osobe . Jedan put starica sa kudeljom, a drugi put devojka u belom o cemu sam vec pisao Wink

..he he..lepo receno ali se neradi o belim vodama vec je to vezano za jednu sasvim drugu temu  Wink 8)
Odgovori
#26
(06-10-2013, 09:17 PM)citytaxi link Piše:Milane , siguran sam da mislis kod spomenika gde se za vreme rata srusio nemacki avion ? ??? , ja ne mislim na to mesto nego tacno kod stajalista za bus  , na mesto gde su se dva puta javile zenske osobe . Jedan put starica sa kudeljom, a drugi put devojka u belom o cemu sam vec pisao Wink

Ne Citytaxy, ne mislim uopšte na tu lokaciju. To sa avionom ti je Krušarski deo i mnogo je udaljeno od mesta "Cepe". Lepo reče Grota, to je za neku drugu temu.

Ako uzmemo za tačnu pretpostavku (što je veoma moguće), da su tog Vasilja, koji je znao navodno gde se nalazi ta magaza, vezali za bukvu kod mesta zvanog "cepe"i živog ga odrali da kaže gde je to mesto, onda ti je valjda jasno da su tog istog Vasilja dovukli (po nekim saznanjima), skoro na samu lokaciju. Nisu znali baš precizno gde je tu TO NEŠTO ŠTO SU TRAŽILI !

Sa Vasiljem ti je slična priča kao i sa Kočom. Zarobili su ga gde su ga zarobili, a doveli kod Tekije da ga nabiju na kolac!  Zašto baš kod Tekije ????

Da ne razvodnjimo temu. "Bele vode", su sastavni deo celokupne priče o zagonetnoj planini Stol. Neki poistovećuju samo ovaj termin "Stol" sa sasvim drugom lokacijom sa istim toponimom (naravno svako bi voleo da to bude na "njegovoj teritoriji", ali  nije baš tako Big Grin ).

Uzmi Taxy termin "Carevo selo", koje ti je blizu mesta "Cepe", pa malo kombinuj.

Nije baš sve za ovako javno edukovanje. Poveži onda neke realne stvari koje su se izdešavale u neposrednoj okolini mesta "Cepe".  Gde je pronađena veća količina nakita od strane arheologa a tvrde da taj nakit potiče iz "izgubljenog grada Argusa"?  Pretpostavke gde se nalazi taj grad sa lokacijom nađenog nakita, nema baš mnogo veze, jel da??? 

Gde je pronađena, opet od strane arheologa, jedna od tri statue Venere?

Zašta je bila potrebna velika količina vode, osim za piće, od tih "belih voda"?  Zašto je uopšte napravljen termin - BELE VODE?  Kako i na koji način voda može biti "bela" (nema blage veze sa nekom belom zemljom gde izvire ova voda) ?

Sabirajte malo ljudi, koliko su dva i dva, nije sve baš na IZVOLTE !
Odgovori
#27
Problem je u tome sto tih belih voda ima u svakom drugom selu u nasoj zemlji
Odgovori
#28
ove BELE VODE su kod sela Devici,izmedju Studenice i Ivanjice
Odgovori
#29
Milane, Bele vode imas i u ataru sela Bucje, a i u selu Luka sa druge strane Stola. Izvor Bela voda u Bucje je dobio naziv po tome sto u prolece kada izvire mnogo vode onda se napravi bela pena oko izvora.
Odgovori
#30
Postoje "bele vode" prema zaplanju ..desna strana u pravcu selicevice....
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)