Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cezar
#11
(01-02-2013, 03:11 PM)Strujas link Piše:Izabrao si najgori moguci projekat za pravljenje prvog detektora. Razlog - kod cezara od 10 aparata u proseku 3 rade kako treba ostali imaju neku muku i to niko ne resava.....
Prvo podaci za sondu ti nisu tacni!
Sonda za cezara se mota na krugu 20cm precnika ( za DD sondu od 27cm ),
TX se mota zicom 0,45mm 75 namotaja i dobija se induktivnost 2,39 mH
RX se mota zicom 0,25mm 150 namotaja i dobija se induktivnost 11,77mH , induktivnost od 9,77 je netacna.
Sondu nuliras i meris na izlazu prvog op pojacivaca u ovom slucaju 8-a nozica tl 064 .
Nije ti potrebno da nuliras sondu na nulu, on ce ok raditi sve dok mu ne prebacis napon preko 250mV.
Inace neko moje iskustvo mi govori da aparati najbolje rade sa naponom sonde 100-150mV, ukoliko napon smanjis ispod 100mV primetni su gubici na dubini i sporiji odziv na metu kod nekih aparata.
POZDRAV

Pozdrav strujas.Moram malo da ispravim tvoje izlaganje.Cezar nije najgori projekat,naprotiv jedan je od vrlo interesantnih detektora.Podaci za sondu su uglavnom tacni,ali ni to nije kriticno.Ovaj detektor trazi nesto zahtevnije znanje da bi mogao da se izradi i na kraju podese svi parametri da bi dobro radio.Vecinu nas interesuje samogradnja detektora pa  svako prema svojim mogucnostima ima i svoje licno misljenje.Ovde na forumu postoji dosta dobro obradjena ova tema,pa ne bih nesto posebno komentarisao.Ostaje dakle svakom od nas da odluci sta ce izabrati da napravi i naravno poslusa savet od iskusnijih.
Odgovori
#12
Pošto je ranije bilo dosta reči o cezaru rešio sam i ja da ga izradim, za izradu sam koristio šemu koju je postavio Orbit. Posle nekoliko dana rada izlemio sam delova i namotao sondu. Detektor sam testirao u sobi, u vazduhu 1€ detektuje na 35cm a limenu kutiju 15X20cm na oko 80-85cm. Detektor je proradio iz prve, što znači da je šema potpuno tačna i bez grešaka, za razliku od nekih drugih. Strujaš je lepo objasnio i dao podatke za sondu tako da se ovde nalazi sve što je potrebno za izradu detektora. Sobzirim na cenu konponenata 600-700din ovi spada u jeftinije projekte i preporučio bih ga svakome za izradu pošto se za male pare može dobiti solidan detektor. Kada budem zalio sondu probaću ga na terenu i preneću Vam svoje utiske.

Evo je šema po kojoj sam radio, 100% tačna i bez grešaka:


Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)
   
Odgovori
#13
Zamolio bih kolegu Orbita da malo pojasni koja je svrha vezivanja pina 7 tl084 otporom od 470k/1m sa rx vodom,posto na drugim semama to nije spajano?
Odgovori
#14
Izvinjavam se zaboravio sam da napomenem da otpornik od 470K kod pina 7 tlc084 netreba stavljati, to je po meni višak, ja ga nisam stavio pa pretpostavljam da je neki eksperiment bio u pitanju. Ipak bih to voleo da potvrdi i Orbit koji je i postavio tu šemu ili da kaže koja mu je svrha.
Odgovori
#15
(31-01-2013, 07:42 PM)milankoki link Piše:Da li neko moze da mi pomogne, odradio sam aparat po semi, i vec nekoliko dana ne mogu da podesim da radi lepo, kad podesim diskriminaciju izgubim na dubini i onda 5din hvata na nekih 20cm. Sondu sam motao po podacima sa foruma...par krugova manje vise da bih dobio :

Tx 0.5mm----2.36mH----4ohm
Rx 0.35mm--9.66mH----17ohm

E onda nailazim na problem nikako ne mogu da dobijem na vecoj dubini, detektor je konstantno nestabilan, pocne da ludi sam od sebe, kada izbacim ferit skroz onda novcic gotovo i da ne vidi.. Nulovao sam sa unimerom u opsegu mV, medjutim nikako ne mogu da namestim na 0.00mV, ( bude oko 0.02-0.03mV ) i kada otkacim Rx kalem sa ploce i pomeram neki veci predmet preko Tx--detektor reaguje na to i registruje ga na 10-15cm. Da li zna neko u cemu bi mogao biti problem, ili bar da mi ukaze sta bih mogao jos da pokusam!?
p.s ovo mi je prvi VLF projekat
umesto LF 346 je Tl 062. Napajanje 12v (7809)
Bc327 (pojacanje nisam precizno izmerio ali je ispod 500hfe za sve, samo sam Q3 naknadno promenio gde je hFE oko 220)


Milankoki evo malo da ti pomognem.Tranzistori Q1,Q2 cine takozvani diferencijalni pojacivac.Tranzistor T3,R2,R3,C2,R4 obrazuju strujno ogledalo.Moras malo eksperimentisati sa otpornikom R4.treba na pinu 9 U1a pratiti sinusoidu prijemnog signala.Doteraj je gledajuci na osciloskop da bude najveci moguci otklon,pa malo smanji pomocu otpornika R4.Trebalo bi da za podesavanje postavis neki trimer.
Odgovori
#16

Evo jos jedan slucaj kao "Mlilankoki" , potpuno isti slucaj. Milane, da li si resio problem?
Pitanje za ostale: Sta da radimo? Sta vi radite da smirite ovo divljanje kod "Cezara" ?
Sta god da dodirnes on zvizdi! malo savijes kabl prema sondi on svira! Drmanje stapa sa sondom
ga isto aktivira! Nemamo iskustva sa ovim detektorima pa ne znamo da li sve treba da se mehanicki stegne
da ne mrda. Kad bi znali sta je normalno a sta nije bilo bi nam lakse :-)
Zasto svi obmotaju kabl oko stapa u spiralu? Jel to radi estetike ili da ne mrda kabl i da ne svira?

Poz. Sinisa
Odgovori
#17
Ima to još nekih nejasnoća:

Da li si oklopio sondu i povezao je na minus?

Koje tranzistore si koristio kod RX stepena bc327-16 , bc327-25, bc327-40 ?
Odgovori
#18
Sonda je oklopljena s Al folijom i spojena je na minus, samo mi je oklopljeni kabl cetvorozilni , tako da sam spojio dve zice iz cetvorozilnog kabla na Rx, jednu zicu na "vruci kraj" Tx i ostao mi je samo oklop na koga sam nakacio drugi kraj Tx namotaja i to na minus na plocici. Sve se nesto premisljam da stavim dva oklopljena kabla , posebno za Tx a posebno za Rx, mozda bude bolje, ali sad ga nemam.
Tranzistori su BC 546B i BC 327-40. Nisam im merio pojacanja, niti uparivao. Da li to moze da bude problem?

Poz.
Odgovori
#19
Mislim da su tranzistori problem, kada sam ga pravio ja sam eksperimentisao sa bc327 i došao do zaključka da jedino bc327-16 odgovara, sa ostalim se javljaju nekakvi zvukovi bez ikakvog razloga, pa onda nisam mogao da smirim detektor nikako. Kada sam zamenio sa bc327-16 detektor je radio neuporedivo mirnije.
Odgovori
#20
Evo da se javim i prvo hvala svima koji ste mi ukazali sta da pokusam sve da odradim aparat. Aparat sam zavsio naravno ali ne sam, vec mi je glavni deo posla ( Sondu) odradio prijatelj bez njegove pomoci sigurno nebi dobio ove rezultate, cak sam imao i gresku na stampi koju nikako nisam primetio opet mi je drugar ovaj i tu pomogao. Nego da skratim pricu
5 din u vazduhu hvata iznad 35cm sa dobrom diskriminacijom i stabilnoscu. I Nabitnije je dobro upucati sondu i izbaciti ferit! Ostalo sve kao na semi, promenjeni su mi i op amp, stavljeni LF 347, pojacanje bc 327 sam zaboravio tacno mislim da je negde oko 350hFE.

Pozdrav

Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)