Skriveno blago - metal detektori

Arheologija => Zanimljivi nalazi => Temu započeo: mivassart Vreme 19:24:28 datum 25.06.2018

Naslov: Pomoć oko plombe
Poruka od: mivassart Vreme 19:24:28 datum 25.06.2018
Pozdrav svima,
Da li ima neko iskustva s plombama?
Naslov: Odg: Pomoć oko plombe
Poruka od: mivassart Vreme 14:22:41 datum 30.06.2018
Bilo bi mi dragoceno da saznam nešto više o ovoj plombi... na netu ništa ne mogu da pronađem.
Naslov: Odg: Pomoć oko plombe
Poruka od: pehina11420 Vreme 22:52:36 datum 10.07.2018
Verovatno,Austro-Ugarska plomba,posto pise,dvojezicno,"Austrijsko-Madjarska banka". I na Nemackom i na Madjarskom. Pretpostavljam da su na tom terenu gde je nadjena plomba,vrsene isplate vojsci koja je tu boravila. Moguce i da je trgovina u pitanju,pa pala isplata za prasice,koje smo masovno izvozili u Austro-Ugarsku monarhiju....ko to zna?  ;D Salim se ja,malo....Austro-Ugarska,to je ste,Austrija i Madjarska us jos 1878. usvojile zajednicku monetarnu politiku i tom prilikom,osnovale banku sa jednakim udelima u istoj,zato plomba sadrzi Austrijski simbol(grb) i Madjarski simbol,(grb),na sebi,na istoj osnovi,plus,dvo-jezicni natpis na njoj. To ti je cinjenica.
Naslov: Odg: Pomoć oko plombe
Poruka od: mivassart Vreme 01:51:45 datum 11.07.2018
Super! Hvala najlepše na odgovoru! Video sam oznake na plombi. Jasno je da je Austrougarska. Odlična je informacija o vojnim isplatama. Dobar je teren... svašta smo tamo pronašli sin i ja, a ovaj podatak o isplati vojske je fino uobličio priču.
Moraš priznati da je svakako Interesantno sve ovo sa plombama, čudi me da nema na netu neka baza podataka sa klasifikacijama. Kovanice su ipak postojanije i predviđene su da traju a plombe su mekane, podložne habanju... samim tim, dobro očuvanih ih sigurno ima u mnogo manjem broju
Pozdrav!
Naslov: Odg: Pomoć oko plombe
Poruka od: pehina11420 Vreme 14:15:50 datum 11.07.2018
Vidi  ovako. I o plombama postoji dosta toga,samo treba traziti. One su,obicno,nezanimljive tragacima,tako da se o njima veoma malo prica. Prvo sto bi trebalo da uradis je to,da se raspitas,ili u istorijskom arhivu tvog mesta i u bibliografiji,koja je jedinica obitavala na tom terenu,koliko su se dugo zadrzali itd. Pogotovo bi bilo interesantno,saznati,da li je doslo do neke vece bitke,upravo tu gde je plomba nadjena,jer ako jeste,postoji verovatnoca da im je i "kasa",negde na brzinu zakopana i tome slicno. Ovo je samo pretpostavka,nemoj da uzimas,zdravo za gotovo. Je kao sto je i arheologija,vecinom zasnovana na pretpostavkama i malom broju dokaza,tako moze biti i sa tvojim nalazom,slucaj. Uvek vredi probati...nikada se ne zna. Sa srecom i ziv bio.