Autor Tema: Kako su nastajali brakovi srpskih princeza  (Pročitano 7738 puta)

Administrator - Mudrac

 • Administrator
 • Profesionalac

 • Van mreže
 • *****

 • 138
Kako su nastajali brakovi srpskih princeza
« poslato: Vreme 13:16:00 datum 25.02.2013 »
Četrdeset osam srpskih vladara iz deset dinastija od XII do XX veka (Nemanjići, Kotromanići, Mrnjavčevići, Lazarevići, Brankovići, Balšići, Crnojevići, Petrovići-Njegoši, Obrenovići i Karađorđevići), koji su vladali različitim srpskim državama, imali su 158 potomaka – zakonitih sinova i kćeri. Od toga je 45% , odnosno 71 kćer. Imena mnogih vladarskih ćerki od XII do XV veka, ostala su nam nepoznata. Poznata su nam samo imena njihovih muževa.

Istoriji je poznat 51 brak ćerki srpskih vladara. Njih 13 bilo je udato za vladare ili za plemiće koji su kasnije postali vladari. Ostale su bile udate za plemiće, a u XIX i XX veku stupale su u brakove i sa građanima – osobama bez plemićkog porekla.

Srpski „krunski“ zetovi bili su različitih nacionalnosti. Među njima je bilo najviše Srba (25), Italijana (5), Hrvata (4), Bugara, Slovenaca i Rusa po trojica, Mađara, Arbanaških plemića i Osmanlija po dvojica, i po jedan Grk i Nemac.

Jedna od kćeri velikog župana Stefana Nemanje udala se (oko 1216.) za Manojla Anđela, epirskog despota, kasnije i solunskog cara. Ovaj brak bio je potvrda mira između Srbije i epirske države kojom je tada vladao Manojlov stariji brat, Teodor I Anđeo. Nažalost, Manojlova žena je ubrzo nakon sklapanja braka preminula.

Najmlađa Nemanjina kći, čije ime takođe nije zabeleženo, bila je udata za jednog od plemića bugarske loze Asena. Njihov sin, Konstantin Tih Asen, postaće bugarski car (1257-1277) upravo uz pomoć rođaka iz Srbije i tazbine sa nikejskog dvora. On je imao nesrećnu životnu sudbinu. Zbog slomljene noge, teško se kretao i u vojnim pohodima učestvovao je samo na kolima. U vreme gušenja seljačke bune 1277, vojnici su ga ostavili na kolima, te je bio zarobljen i ubijen. Srpski kralj Dragutin, koji se posle pada sa konja 1282, teško kretao, često se prisećao sudbine svog bugarskog rođaka i plašio se da ga ne zadesi slična sudbina.

Kći kralja Dragutina, Jelisaveta, udata je 1284. za najstarijeg sina bosanskog bana Prijezde I, Stjepana I Kotromanića, koji je vladao Bosnom od 1290-1310. Njihov unuk, Stefan Tvrtko I Kotromanić – bosanski ban (1353-1377) i srpski kralj (1377-1391), pozivajući se upravo na babino poreklo i primogenituru Dragutinove loze u odnosu na Milutinovu, krunisao se 1377. u manastiru Mileševa, za „kralja Srbljem, Bosni, Primorju i Zapadnim stranam“.

Jedina kći kralja Vladislava I (1234-1243) bila je supruga omiškog kneza Đure Kačića. Kačiće su kasnije Mleci svrgli s vlasti zbog gusarenja, ali su i neki drugi srpski vladari udavali ćerke za nove gospodare Omiša – Šubiće Bribirske (kasnije nazvane Zrinskim ili Zrinjskim). Kći kralja Dragutina bila je supruga Pavla Šubića (1272-1312), hrvatskog bana koji je gospodario i velikim delom Bosne. Jelena, kći Stefana Dečanskog i Marije Paleologine, a polusestra cara Dušana, udala se 1347.godine za Pavlovog unuka, Mladena III Šubića, gospodara Omiša, Skradina i Klisa. Mladen III umro je od kuge u Trogiru već naredne godine.

Vladari iz dinastije Kotromanić, koja je vladala Bosnom u srednjem veku (početak XIII do druge polovine XV veka) su i preko ženskih potomaka stupali u krvno srodstvo sa brojnim domaćim i stranim plemićkim i vladarskim kućama. Osim braka Dragutinove ćerke Jelene i bana Stjepana I, i njihova kći Katarina (Katalena) bila je udata za humskog kneza Nikolu, praunuka Nemanjinog rođenog brata, kneza Miroslava. Ćerka bana Prijezde, a sestra Stjepana I, bila je u braku sa znamenitim hrvatskim feudalcem Stefanom Vodičkim Babonićem. Mlađa kći Stjepana II Kotromanića bila je udata 1361. za čuvenog slovenačkog plemića Hermana I Celjskog. Međutim, verovatno je najznačajniji bio brak starije ćerke Stjepana II, Jelisavete, sa Lujem I Anžujskim, francuskim plemićem, a kraljem Ugarske (kao Lajoš I 1342-1382) i Poljske (kao Ludvik I 1370-1382). Bio je najmoćniji vladar svog vremena. U periodu od 1373-1382. i srpski knez Lazar bio je njegov vazal. Njihova starija kći Marija udala se 1387. za novog ugarskog kralja Sigismunda (Žigmunda) Luksemburškog (1387-1437), potonjeg kralja Češke i cara Svetog rimskog carstva. Njihova mlađa kći Jadviga bila je udata za Jagela, kralja Poljske i Litvanije i osnivača čuvene dinastije Jagelovića.

Dinastija Mrnjavčevića dala je samo dva vladara – Vukašina, kralja (1365-1371) i savladara cara Uroša, i kralja Marka (1371-1395), u narodnoj poeziji poznatog kao kraljević Marko. Vukašinova kći Olivera udala se 1364 za Đurđa I Balšića (†1378), gospodara Zete. Posle Vukašinove pogibije na Marici, smrti cara Uroša i raspada Srpskog carstva, ovaj brak više nije imao dobru političku perspektivu. Đurađ, ne samo da nije hteo da pomogne Oliverinom bratu Marku da brani udaljenu Sersku oblast, već se i proširio na račun Zeti bliskih teritorija Mrnjavčevića. Zbog toga je odagnao Oliveru 1371, a potom se oženio Teodorom, ćerkom despota Dejana.

Kćeri iz dinastije Balšić takođe su stupale u brakove sa pripadnicima poznatih plemićkih porodica. Upravo je kćer Đurđa I Balšića iz drugog braka , Jevdokija, bila supruga janjinskog despota Mihaila, iz ugledne plemićke kuće Aćajuolija.

Jelena, kći Balše III Balšića, a unuka Đurđa II i Jele Lazarević, bila je u braku sa Stefanom Vukčićem Kosačom, velikim vojvodom bosanskim i hercegom od Svetog Save, jednim od najmoćnijih bosanskih feudalaca srednjeg veka i gospodarem Zahumlja, tj. Hercegovine (1435-1466). Stefan Vukčić Kosača bio je sinovac i naslednik velikog vojvode Sandalja Hranića Kosače, inače Jelinog drugog muža.

„Munja“ od zeta

Knez Lazar je verovatno najbolje i najveštije od svih srpskih srednjovekovnih vladara koristio brakove svojih kćeri, ali i svojih sestara. Stariju sestru Draganu, Lazar je udao za čelnika Musu (1345-1388). Musina porodica gospodarila je oblašću oko reka Ibra, Raške i Labe i većim delom Kopaonika, a posle sloma župana Nikole Altomanovića, znatno se proširila na račun njegovih teritorija. Zahvaljujući braku s Draganom, Musa, bivši vojskovođa cara Dušana, priznavao je vrhovnu vlast kneza Lazara i njegove teritorije ulazile su u sastav Lazareve države. Musini i Draganini sinovi, Lazar i Stefan, hrabro su izginuli uz ujaka, kneza Lazara, u Kosovskoj bici, a najmlađi, Jovan, bio je mitropolit Toplički.

Najstarija kći kneza Lazara i kneginje Milice, Mara, bila je supruga Vuka Brankovića (†1397). Tako je Lazar, sve do 1389. godine mogao da kontroliše ovog moćnog gospodara, koji je samostalno upravljao Kosovom i formalno priznavao Lazarevu vrhovnu vlast. Kasnije će Vuk biti u sukobu sa kneginjom Milicom, a njegovi sinovi sa despotom Stefanom. Sticajem okolnosti, sin Mare i Vuka Brankovića, Đurađ, ipak će postati naslednik despota Stefana.
Kći Jelena (Jela) bila je udata za Đurđa II Stracimirovića Balšića, gospodara Zete (1385-1403). On je takođe samostalno upravljao svojom oblašću a formalno priznavao Lazara za vrhovnog gospodara. Njihov sin, Balša III (1403-1421), nemajući muških potomaka, ostavio je Zetu u nasledstvo ujaku, despotu Stefanu.

Posle Đurđeve smrti, Jela će se 1411. godine udati za Sandalja Hranića Kosaču, gospodara Zahumlja (1392-1435). Ovaj brak omogućio je opstanak Zete i primirje na južnom Jadranu. Uticaj prefinjene Jele na naprasitog i alkoholu sklonog moćnog bosanskog feudalca pomogao je da se Sandalj privoli politici despota Stefana.

Treća ćerka Lazara i Milice, Teodora, bila je supruga Nikole II Gorjanskog, mačvanskog i hrvatskog bana i ugarskog palatina – kraljevskog rođaka sa visokim položajem u dvorskoj i porodičnoj hijerarhiji. Ova „veza“ na ugarskom dvoru bila je više nego korisna za Lazara, koji je u dva maha bio ugarski vazal.

Kći Dragana bila je supruga Ivana (Jovana) Šišmana, bugarskog cara (1371-1393). Ivan nije bio od velike koristi svome tastu Lazaru kao saveznik u borbi protiv osmanske najezde. Postao je turski vazal, a posle njegove smrti, potomci su mu poturčeni. Bugarske legende pripovedaju da njihov car nije umro već je nestao u oblaku dima u toku bitke kod Samokova.

Posle Lazareve smrti, njegova najmlađa kćer, Olivera, morala je biti data za ženu sultanu Bajazitu I (1389-1402). Verska tolerancija ovog sultana, po majci i babi grčkog porekla, ali i ogroman uticaj princeze Olivere, u koju je Bajazit bio ludo zaljubljen, u velikoj su meri pomagali Srbiji da stane na svoje noge u prvim decenijama posle Kosovske bitke. Bajazit I, čiji je nadimak bio Jildirim (Munja), verovatno je bio najpoznatiji i istorijski najznačajniji srpski zet u srednjem veku.

Despot Đurađ Branković nastojao je da brakovima svojih kćeri poboljša položaj Srbije. Mlađu kćer Katarinu (Kantakuzinu) udao je 1433. za grofa Ulriha II Celjskog, rođaka kralja Žigmunda i jednog od najbogatijih evropskih feudalaca tog doba. Ulrih je bio u odličnim odnosima sa tastom. Zajedno sa vojskama Janoša Hunjadija (Sibinjanin Janka iz naše narodne poezije) i despota Đurđa Brankovića, ratovao je protiv Turaka u Srbiji. Ulrih je pogubljen u Beogradu 1456. kao žrtva političkih previranja u Ugarskoj i mržnje između Celjskih i Hunjadijevih. Nije imao muških potomaka i sa njim se ova plemićka loza ugasila.

Ulrih II Celjski na filmu

Sudbina Ulriha II Celjskog inspirisala je srpske kinematografe da 1911. godine u Beogradu snime film Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi. Film je snimljen u produkciji Svetozara Botorića, režiji Čiča Ilije Stanojevića i sa glumcima Srpskog Kraljevskog narodnog pozorišta. To je drugi srpski igrani film, posle Karađorđa. Prikazivan je u Botorićevom bioskopu Grand, ali je doživeo finansijski debakl.

Stariju kćer, Maru, Đurađ je dao u harem sultana Murata II (1421-1451). Maru su do Muratovog harema u Jedrenu otpratila braća Grgur i Stefan, kao nekada Oliveru Lazarević braća Stefan i Vuk. Mara je pomagala svojoj državi i svom ocu koliko je mogla i često posredovala u pregovorima između Murata II i despota Đurđa. Njen uticaj, međutim, nije ni približno bio jednak uticaju koji je nekada imala sultanija Olivera na Bajazita I. Moguće je da njihov brak nikada nije bio „konzumiran“. Prema nekim istoričarima razlog tome mogao je biti što Mara (kao ni Olivera) nije promenila veru, a Murat II je (za razliku od Bajazita I), bio tvrdokorni muhamedanac. Drugi istoričari, međutim, tvrde da je Murat II bio „naklonjeniji“ dečacima. Umro je 1451. od srčane kapi – izazvane preterivanjem u alkoholu.

Nakon smrti Murata II, Mara se vratila u Srbiju. Njen politički uticaj osetio se tek po dolasku na vlast Muratovog sina, Mehmeda II Osvajača (1444-1481). Njega je Mara odgajila i vaspitavala, te je bio izuzetno vezan za nju, veoma ju je poštovao i nazivao je „majkom“.

Najstarija kći despota Lazara Brankovića (1456-1458), Jelena ili Jelača, udala se 1459. za sina bosanskog kralja Stefana Tomaša, Stefana Tomaševića. Stefan je tako postao poslednji srpski despot (21.03-20.06.1459), a kasnije i poslednji kralj Bosne (1461-1463). Turci su ga zarobili i pogubili u Ključu, 1463.

Crnojevići, poslednji gospodari poslednje srpske srednjovekovne države, Zete, preko brakova svojih kćeri orodili su se sa kotorskim, mletačkim i ugarskim plemstvom, ali ovi plemići nisu imali veliki istorijski značaj.

„Tast Evrope“

U XIX i XX veku najmanje zetova imala je dinastija Obrenović. Ćerke kneza Miloša, Petrija i Savka, bile su udate za Srbe koji su imali austrijske i ugarske plemićke titule, ali nisu bili značajne istorijske ličnosti. U svim ostalim generacijama vladara Obrenovića, više nije bilo ženskih potomaka. Knez Milan je umro mlad, bez poroda, knez Mihailo je imao samo jednog vanbračnog sina, Velimira Teodorovića. Kralj Milan je imao dva sina, a kralj Aleksandar nije imao dece.

Crnogorsku dinastiju Petrović-Njegoš, tačnije, njen svetovni deo, koji je vladao u drugoj polovini XIX i početkom XX veka, činili su knez Danilo I i kralj Nikola I. Ime kralja Nikole I ostaće, između ostalog, upamćeno i po brakovima njegovih kćeri i zvučnim imenima njegovih zetova. Nikola je imao dvanaestoro dece – tri sina i devet ćerki. Dve ćerke bile su udate za kraljeve, a dve za bliske carske rođake. Zato, nije čudo što je istoriografija kralju Nikoli pripisala epitet „tasta Evrope“.

Najstarija Nikolina kći, Ljubica-Zorka, udala se 1883. za Petra Karađorđevića, sina bivšeg vladara kneževine Srbije, Aleksandra (1842-1858) i unuka vožda Karađorđa. Petar je od svoje četrnaeste godine, posle svrgavanja njegovog oca na Svetoandrejskoj skupštini, živeo u egzilu, svuda po Evropi. Posle ženidbe sa Zorkom, živeo je deset godina na dvoru na Cetinju. Tu mu je Zorka izrodila petoro dece. Par nedelja posle poslednjeg porođaja je preminula, u 26. godini. Zbog loših odnosa sa tastom, Petar je 1893. napustio Cetinje i sa troje preživele dece se nastanio u Ženevi. Deset godina kasnije, posle Majskog prevrata 1903, Petar će postati novi kralj Srbije, a 1. decembra 1918. godine, prvi kralj Srba, Hrvata i Slovenaca. Preminuo je u Beogradu 1921.

Dve kćeri kralja Nikole, starija Milica i mlađa Anastazija (Stana), udale su se 1889. i 1907. za braću Romanove – Milica za Petra Nikolajeviča, a Stana za Nikolaja Nikolajeviča Mlađeg. Oni su bili velike vojvode, unuci cara Nikolaja I (1831-1855). Petar i Milica su bili veoma uticajni na ruskom dvoru. Međutim, njih dvoje, kao i Nikolaj i Stana i još neki ruski plemići i intelektualci, bili su, krajem XIX i početkom XX veka povezani s grupom nazvanom „Crni beser“, koja se bavila okultnim radnjama i magijom. S tom grupom bio je povezan prvi ruski mistik tog doba Filip, a kasnije i zloglasni Raspućin. Prema nekim tvrdnjama, upravo su Milica i Stana dovele Raspućina na ruski dvor i upoznale ga sa caricom Aleksandrom. Princ Feliks Jusupov, Petrov i Miličin komšija, opisao je njihov zamak „Znamenka“, kao „centralnu tačku zlih sila“. Petar, Nikolaj, Milica i Stana uspeli su da izbegnu boljševički pokolj tokom Oktobarske revolucije. Emigrirali su u Francusku, gde su i umrli. Unuk Petra i Milice, a praunuk kralja Nikole I, Nikolaj, danas je starešina Doma Romanovih i najozbiljniji pretendent na carski presto.

Iako su Petar i Nikolaj bili u vrhu carske kuće Romanovih, ipak je najčuveniji zet kralja Nikole bio italijanski kralj Vitorio Emanuele III (1900-1946), suprug Nikoline ćerke Jelene. Ovaj, svega 153cm visok, monarh nasledio je vlast od oca Vitorija Emanuela II, ubijenog u atentatu od strane anarhista 1900. godine. I pored protivljenja naroda i skupštine, uveo je Italiju 1915. u Prvi svetski rat na strani Antante i za to, kao nadoknadu, dobio Istru i deo hrvatske obale. Bio je jedan od retkih vladara koji je sa suprugom obilazio front i negovao ranjenike, što im je podiglo ugled u narodu. Međutim, njegov politički sunovrat počinje 1922. Tada je mogao, ali nije sprečio, dolazak Musolinija i fašista na vlast. Dozvolio je uvođenje fašističke diktature u Italiji. Okupirao je Etiopiju i Albaniju. Pristao je na ulazak Italije u Drugi svetski rat na strani Nemačke i Japana. Italija je kapitulirala 1943. i bila okupirana od strane Nemaca. Vitorio je sa porodicom napustio Rim u vreme savezničkog bombardovanja, 1943. Abdicirao je 1946, u korist sina Umberta II. Mesec dana kasnije, Italija je referendumom postala republika. Vitorio je umro u egzilu u Aleksandriji, 1947.

U dinastiji Karađorđević, kao ni kod Obrenovića nije bilo puno zetova zvučnog imena. Karađorđeve ćerke bile su udate za neke znamenite vojvode iz Prvog srpskog ustanka. Ćerke kneza Aleksandra Karađorđevića bile su u braku sa uglednim građanima, koji nisu bili plemići. Starija kćer Petra I Karađorđevića, Jelena, udala se za kneza Ivana Konstantinoviča Romanova (1886-1918), rođaka ruskog cara. Ivan, koga su rođaci od milošte zvali Ivančik, bio je, prema pričanjima savremenika, tanana duša i veoma religiozna osoba. Bio je odlučan da postane monah sve dok nije upoznao Jelenu Karađorđević i oženio se njome 1911. Imali su dvoje dece, Vsevolda i Katarinu.

Ivan se u toku Prvog svetskog rata istakao hrabrošču na frontu, za šta je i odlikovan. Godine 1917. boljševici su ga uhapsili zajedno sa braćom i rođacima i odveli u Alapajevsk u Sibiru. Sve vreme ga je pratila supruga Jelena. Ivan je ubijen 1918. u Alapajevsku i telo mu je bačeno u obližnji rudnik. Kasnije je njegovo telo sahranjeno na ruskom pravoslavnom groblju u Pekingu, koje je oskrnavljeno i prekopano u vreme Kulturne revolucije, a na tom mestu napravljen javni park.

Posle Petra I, ostali vladari iz dinastije Karađorđević nisu imali ženskih potomaka.

Politički brakovi

„Kada se čita istorija srednjega veka, vidi se da su ženidbe i udaje neprestano upotrebljavane da politici posluže stišavajući, odlažući i ublažavajući krize, predupredujući i otklanjajući tegobe, delujući kao kopča i zalog interesima. Pri čisto ličnoj upravi onovremene politike, ovim se sredstvom težilo da se glavne ličnosti, od kojih politika zavisi, stišaju, ublaže i kako god za povoljnije suđenje pridobiju.“ (Stojan Novaković, 1893)

Nikola Giljen, Sonja Jovićević Jov i Jelena Mandić

. . .

Tekst je publikovan u reviji „Istorija“ i nastao je kao deo naučno-istraživačkog rada Fonda „Princeza Olivera“ bili

 • Guru

 • Van mreže
 • *****

 • 445
rupa u svesti
« Odgovor #1 poslato: Vreme 00:56:39 datum 27.02.2013 »
Ovakvi tekstovi su zaista retkost.
Bas je lepo da se neko potrudio, bar u obliku naucno istrazivackog rada, da ovako ineresantno i lepo predstavi i poveze delove nase istorije kroz udaje nasih princeza.
Jedino mi bode oci pocetak :

"Četrdeset osam srpskih vladara iz deset dinastija od XII do XX veka (Nemanjići, Kotromanići, Mrnjavčevići, Lazarevići, Brankovići, Balšići, Crnojevići, Petrovići-Njegoši, Obrenovići i Karađorđevići)"

I dalje prihvatamo da smo pali sa Marsa u 12 veku (ili u VII svejedno) .
Donela nas roda, valjda !
Mozda su nas tada stvorili, odjedanput, Anunaki.


grotagold

 • Gost
Odg: Kako su nastajali brakovi srpskih princeza
« Odgovor #2 poslato: Vreme 11:48:57 datum 27.02.2013 »
To "padanje sa marsa" u 12. veku je populisticko , iskrivljeno i nametnuto sagledavanje nase Srbske istorije i naseg porekla. Ovaj gore napisani tekst je dobar ali samo u tom delu koji je obradjen. A STA JE SA PREDHODNIM PERIODIMA ? Na svim mogucim i nemogucim mestima gledaju da nam proklamuju njihovo vidjenje istorije ...i iskreno se nadam da namera postavljaca ovog teksta nije bila te vrste i verujem da ce se pojaviti neki nastavak za raniji period nase Srbske istorije. Ako se nadje negde mogucnost za copy-paste.

bili

 • Guru

 • Van mreže
 • *****

 • 445
grotagold
« Odgovor #3 poslato: Vreme 20:00:13 datum 05.03.2013 »

marsovac

 • Gost
Odg: Kako su nastajali brakovi srpskih princeza
« Odgovor #4 poslato: Vreme 20:02:42 datum 05.03.2013 »
Ne zaboravite jednu vrlo bitnu stvar (cinjenicu): nisu se nase princeze i princevi mesali sa drugima , vec ti drugi sa nasim(a) , sto je bila velika greska..... ::)

Timakumminus

 • Guru

 • Van mreže
 • *****

 • 533
Odg: Kako su nastajali brakovi srpskih princeza
« Odgovor #5 poslato: Vreme 20:53:19 datum 05.03.2013 »
mesali se jer su misleli tako da ocuvaju mir i ucvrste veze ali sta ces nije za dzabe taj period nazvan mracno doba civilizacije......nazalost ni sve te silne veze niti Dusanovo carstvo su bile za vek vec nas je pregazila sila odnosno nova kultura i vera koja nas je upropastila i zahvaljuci nje imamo sada malo povise problema a kletva daj boze da se srbi mnoze ali nikada ne sloze je najvise nas upropastila ;) no ajde.......

bili

 • Guru

 • Van mreže
 • *****

 • 445
cutanje
« Odgovor #6 poslato: Vreme 00:32:18 datum 06.03.2013 »
Definitivno je pre Nemanjica bio neki veliki verski obracun izmedju Srba Katolika i Srba Pravoslavnih (mozda i Srba Bogumila).
Sto bi se reklo neko zesce s.. nje i bruka.
Nemanjici zele po svaku cenu da to sakriju. Po meni, ispadaju smesni. Kao, ne mogu se setiti ko su im preci  (najbliza rodbina, sto je nemoguce)!
 Ne treba zaboraviti da je Nemanja prvo krsten u katolickoj crkvi.
Za koju opciju su se opredelili, znamo.
To visevekovno cutanje odgovara okolnim katolickim drzavama koje to cutanje Srba koriste i pisu neku svoju istoriju.
U sve to je jako umesana Srpska Pravoslavna Crkva kojoj ne odgovara da se zna da je ikada uopste bilo Srba Katolika.
Nemoguce je da crkva nema ama bas nikakvih saznanja ni zapisa o tom priodu.
Ako su Nemanjici izabrali pravoslavlje, to ne znaci da je pismenost svestenika i secanje krenulo od tada.
I njima odgovara cutanje na tu temu a na stetu  Srpskog istorijskog prava (TERITORIJE).
Posle Turaka ide Berlinski Kongres, na kome Srbi nisu ni ravnopravno ucestvovali.
To je za sada neka moja verzija dela sakrivene istorije.

 
Timakumminus

 • Guru

 • Van mreže
 • *****

 • 533
Odg: Kako su nastajali brakovi srpskih princeza
« Odgovor #7 poslato: Vreme 01:23:42 datum 06.03.2013 »
Bili slazem se sa tobom greska Pravoslavne crkve je da ne priznaje sem srba pravoslavaca nista drugo mozda je i tu nas najveci problem nego ajde da uzmemo i tu cinjenicu da nebi mozda sve bilo kako jeste da se velike sile nisu poigrale opet sa nama.....zavadi pa vladaj....pretvori srbe katolike u hrvate, srbi muslimani u Bosnjake i oslabio si srbe pravoslavce .....nikome nije valjalo jaka srbija koja bi mozda na tri mora izasla da je slozna bila i koja bi bila sila jaca i od njene protivnike.....ovako nemamo nista ni moc ni jacinu i svi nas sutiraju i tada su nas sutirali jer nisu voleli pravoslavlje i sada ista prica samo malo kulturnije upakovano. Ko zna zasta je i ovo dobro......bogu hvala i za ovoliko.

Vudi Alen

 • Guru

 • Van mreže
 • *****

 • 484
Odg: Kako su nastajali brakovi srpskih princeza
« Odgovor #8 poslato: Vreme 22:39:25 datum 17.08.2013 »
Postovani forumasi,

naravno da postoji kontinuitet jos od vremena Pelazga preko tzv"Rimskih" Imperatora a u stvari Srba preko dinastija....Vlastimirovica,Vojislavljevica,Vukanovica,do Nemanjica.Ja imam sve te rodoslovne tablice ali na papiru pa nemogu da ih postavim ovde.Vazno je reci i da Nemanjici nikada nisu koristili to prezime,kao i sto Mrnjavcevici,Lazaravici i Hrebeljanovici nepostoje pod tim prezimenima...sve su to pripadnici jedne te iste familije koju mozemo zvati Nemanjicima a oni zapravo jesu Vukanovici.Tu spadaju i Brankovici i Dragas-Dejanovici i jos po neki,kao sto su Kotromanici i Kosace iz BiH.

Na jednoj od predhodnih tema Makedonci lazno svojataju Cara Dusana i Kralja Marka pokazujuci elementarno neznanje i bezobrazluk a admin nesankcionise na vreme taj mobing.Ovde moram da kazem  i to da je Kralj Marko(Mrnjavcevic) potomak po ocu od Zupana Primislava najstarijeg brata Stefane Nemanje).Jedno pitanje za Vas....ako su Srbi(Mrnjavcevici i ostali) branili Srbiju na Marici....Maricka bitka.....jel hoce neko da povuce na karti crtu i vidi gde je to danas i kolika je tada bila nasa drzava?

Takodje u ovom i predhodnom tekstu se navodi laz da je Konstantin Teh bio Bugarin...medjutim on kao i Sishmani su bili cisti Srbi Nemanjici....ekskluzivno za Vas prenosim deo rodoslova....:

Konstantin Teh Srpski i Bugarski Car je bio sin Tehomila-Teha Zupana Dendre a on sin Nemanje Zupana Dendre....a on sin Stefana Dese Zupana Dendre i Velikog Zupana Raske.Stefab Desa je bio sin Stefana Urosa(Nemanja) Velikog Zupana a on sin Marka Zupana Toplice i tako dalje....

S postovanjem,

Vudi Alen

grotagold

 • Gost
Odg: Kako su nastajali brakovi srpskih princeza
« Odgovor #9 poslato: Vreme 23:11:31 datum 17.08.2013 »
Nemoze bas sve administracija da stigne da pregleda ( i hvala na ukazivanju na iste)  ;) a sto se tice nekih takvih slucajeva odgovori su isli na PP da se ovde nebi javno postavljali i da ih citateljstvo ne shvati na neki svoj nacin...neretko pogresan  8). Uveselio me jedan svež odgovor a vezan za znak sunca...apropo te teme... ;D

bili

 • Guru

 • Van mreže
 • *****

 • 445
TITULE
« Odgovor #10 poslato: Vreme 20:06:57 datum 18.08.2013 »
Treba znati da su danasnja licna imena (za koje mnogi smatraju da su stara Srpska) Stefan i Uros, ustvari titule koje je Romejski (Vizant.)car davao kome je trebalo.
Kasnije svi Nemanjici imaju u svom imenu jedno ili oba ova imena (tiule) a onda i svoje ime.
Na primer: Stefan ovaj ili onaj, Stefan Uros I, Stefan Uros II Milutin,III Decanski, IV Dusan Nemanjic.