Autor Tema: Gradina  (Pročitano 2550 puta)

albatrosanima

 • Posmatrac

 • Van mreže
 • *

 • Karma:
  +0/-0
Gradina
« poslato: Vreme 19:23:47 datum 20.04.2014 »
Pozdrav forumaši,

iako ste većina Vas koliko primjećujem iz Srbije zanima me da li ste se susreli s istraživanjem starih gradinskih naselja na području primorja u Hrvatskoj.

Naime, Istra te dio dalmatinskih otoka i obale imaju veliku akumulaciju takvih prapovjesnih naselja na malom prostoru. U mom kraju (Istra) nalazi se oko 500 takvih gradina (kašteljera) od kojih su neki u centru pozornosti (središta gradova),dok su neki drugi duboko zarovani u makiju gustih šuma.

Što je u biti gradina?
Pravu definiciju sam podosta tražio,a najpreciznije značenje pronašao sam "Glasniku Zemaljskog muzeja u Sarajevu"  - Borivoje Čović = "Terminom gradina u širem smislu obuhvaćena su sva nalazišta na dominantnim položajima s utvrđenjem izgrađenim od trajnom materijala", dok u užem smislu gradine po Čoviću "sva mjesta trajnog boravka manjih ili većih prahistorijskih zajednica koja su samim geografskim položajem pružala određeni stupanj bezbjednosti od iznenadnog napada.

U istraživanju sam podrobnije o svakoj gradini pronašao u Enciklopediji "Povijest Istre" (svezak 6.) u kojima su navedene sve karakteristike i položaj svake od tih prahistorijskih naselja.

Osobno sam imao priliku posjetiti jednu takvu gradinu duboko u šumi (bez lokalnog vodiča nemoguće ih je pronaći) i zaprepastio se veličinom i stanjem u kojoj se nalaze. Iako nisam imao mogućnost podrobnije istražiti područje detektorom (još uvijek je u izgradnji), imao sam priliku razgovarati s jednim lokalnim seljakom koji tvrdi da je nedavno obišao područje s kolegom koji ima detektor te da je često "pištio". Iz lokalnih,svjetonazorskih i religijskih običaja tvrdi kako nije želio započeti kopanje jer "nikad ne znaš što ćeš pronaći".

Nisam želio tu zaustaviti svoju malenu potragu te sam u pomoć pozvao nekolicinu stručnjaka iz Zagreba koji su na ovaj ili onaj način dali doprinos mojoj potrazi. Većina starih naselja nisu "jučer" otkrivena te su gotova sva podrobnije istražena prije 50-ak godina.
Metode i načini "istraživanja" daleko se razlikuju od današnjih ali pretežito se radilo sondiranje terena, a lokalni su ljudi zapošljavani da pripomažu iskopima. Jedna seljanka rekla mi je kako je 60-ih danima kopala uz nadzor arheologa, a sve što je pronašla završilo je u nekom arhivu u Zagrebu.

Jedan lokalni arheolog koji se bavi tom lokalnom tematikom na moje pitanje "Zašto to ne istražite podrobnije?" lagano baca osmjeh od uha do uha i  odgovara mi "Znaš li ti koliko to košta?"

I tako, čekam trenutak kada ću završiti taj maleni stroj da i ja pronjuškam ta naselja, a Vi ukoliko ste se susreli s takvim starim mjestima, slobodno dajte sugestiju.

LPdaluka

 • Posmatrac

 • Van mreže
 • *

 • Karma:
  +0/-0
Odg: Gradina
« Odgovor #1 poslato: Vreme 22:56:34 datum 22.04.2014 »
Što je u biti gradina?
gràdina ž
1.   a. ostatak grada, zamka
        b. arheol. pretpovijesno utvrđenje smješteno na kakvoj važnoj obrambenoj točki
2.   augm. od grad
        a. srednjovjekovni kaštel ili njegove ruševine
        b. pravi grad, sa svim obilježjima, cvatući grad
tvrdi grad
srednjovjekovna utvrda koja je služila za stanovanje i obranu; burg, kaštel, tvrđava, utvrđenje, zamak