Skriveno blago - metal detektori

Metal detektori Srbija - detektori za metal => Kupovina - prodaja metal detektora => Razno => Temu započeo: Roma-Imperiale Vreme 23:06:43 datum 06.06.2013

Naslov: 18 Rimskih imperatora rodjenih u Srbiji
Poruka od: Roma-Imperiale Vreme 23:06:43 datum 06.06.2013
Србија има импресиван рекорд: пошто је родила 18 римских императора

Име Србија инстинктивно подсећа на крваве успомене на дане у којима су се десили у 1990 пред очима света трагедије у којој разбио Југославију. Међутим, веома мали број мисли да Римском царству, упркос чињеници да је 18 римских владара, петина свих царева, они су сви рођени у овом региону.

Имајући у виду такву евиденцију, археолог Миомир Кораћ је покренуо идеју о стварању путу Римског царства у Србији ( Итинерариум Романум Сербиае ), пројекат који има за циљ да се комбинују на десетине древних центара широм земље у туристичкој рути 600 км дуга.

"Ово је вероватно најважнији пројекат у Србији који пружа могућност да се покаже пријатно лице земље и зараде новац", рекао је археолог Кораћ, шеф археолошког налазишта Виминацијум.

Цареви из Србије представља највећи број царева рођених ван Италије. Међу њима било је Константин Велики и Јустинијан И. Остаци царске градове, станове, виле и утврђења су још увек део римског наслеђа у Србији. Виминацијум, који је био главни град римске провинције Горње Мезије, обухвата површину од хиљаду хектара, око 60 километара источно од Београда.

А 'најбоље очувани антички сајта и управља широм земље, прави узор за друге локације римским, заједно са два праисторијских локалитета Срба, Винча и Лепенски вир. Они ће бити укључени у обе разгледање, јер овим сајтовима зато што су важне културне баштине. Коло ће почети из северозападног града Сремске Митровице (Сирмиум) и Дунавом до Београда (Сингидунум), Винче и Виминацијум (Костолац), пре него што крену ка југу града Ниша (Наисус), родном месту " Цар Константин.

"Ови сајтови - и даље је то објашњава Кораћ - су импресивни наслеђе прошлости, не само за Србију, већ за цео свет. Идеја пројекта је да се комбинују науку и културу са туризмом, који такође производи бициклистичких стаза, хотела и инфраструктуре, доноси новац у сиромашним покрајинама.

"Ми ћемо градити сто пензије - реплика римских вила -. Сваких 5 или 10 КМ, тако да пут може да се путује или се хода или на бициклу или колима, или на сваки могући начин", рекао је Кораћ.

Врло елоквентни афирмација Кораћа средине, у погледу шума, ливада, речне обале, али у суштини веома сиромашним других лепотица. "Србија нема шта да прикаже. Улица у Фиренци има најлепше куће свих Београду. Имамо многе традиције, али нажалост то
је веома стара, слабо одржавана или чак девастирана. За овај доббиано искористе све нудимо околину. "

Као што можете да видите да је буђење на делу словенских земаља, Србија је на првом месту, а то је за сваку похвалу жеља да откупи дуг период летаргије и опште апатије.
Искрени најбоље жеље свим пријатељима у Србији.

********** ПАЖЊА

Мислим да задовољи љубитеље историје, дајући им индикације историјског карактера, који се односе посебно на римских царева који се односе на историју српске прошлости.

Одличан је извор Де Романис Императорибус
Рођен је у Сирмијуму ( Сремска Митровица модерни ): Хостилијан (вероватно ... Панонија), Клаудио Готика (Далмација и Илирик), Аурелијан (вероватно у Дакији), Проб , Максимијан , Констанције ИИ (Илирик), Гразиано [7]
Рођен је у Наисусу ( Ниш модеран ): Цонстанзо хлор (нека неизвесност о овом месту рођења), Константин И , Констанције ИИ [3]
Рођен у Феликс Ромулијани (у модерном Гамзиград ): Галериус (или Дациа Рипенсис ... Мезија), Максимина Даја (Илирик), Лициније (Дачија) [3]
Рођен у Будалиа ( савремени Мартинци ): Трајан Деције (?)
Рођен у Сингидунуму ( савремени Београд ): Јовиан
Naslov: Odg: 18 Rimskih imperatora rodjenih u Srbiji
Poruka od: viaromana Vreme 21:45:12 datum 07.06.2014
Izostavio si Justinijana koji je rodjen u Justinijana primi kod Lebana
Naslov: Odg: 18 Rimskih imperatora rodjenih u Srbiji
Poruka od: Sneshko Vreme 13:43:41 datum 18.06.2014
Драги пријатељи!
Кога интересује ова тема - препоручијем ОБАВЕЗНО да прочита следеће две најбоље књиге које перфектно обрађују проблематику римских царева рођених на тлу данашње Србије. То су следеће две књиге на српском језику:
1. проф. др Александар Јовановић, "Тло Србије - завичај римских царева", Издавач: "Принцип Прес", Београд, 2006., и
2. проф др Александар Јовановић, "Завичај царева - Римски владари са простора данашње Србије"; Издавач: "Принцип Прес", Београд, 2013.
Бољих књига које перфектније обрађују ову тему - једноставно нема!
Поздрав!
Sneshko
Naslov: Odg: 18 Rimskih imperatora rodjenih u Srbiji
Poruka od: Zoran67 Vreme 19:01:54 datum 18.06.2014
Da li su svi rodjeni ovde,mozda su mnogi samo sluzbovali na nasem limesu,pa su posle od svojih vojnika izglasani za imperatora?
Naslov: Odg: 18 Rimskih imperatora rodjenih u Srbiji
Poruka od: Timpolok Vreme 22:02:41 datum 18.06.2014
Odnosi se na rodjene ovde!
Pokojnog profesora Aleksandra Jovanovica sam licno poznavao.
Naslov: Odg: 18 Rimskih imperatora rodjenih u Srbiji
Poruka od: Zoran67 Vreme 22:23:35 datum 18.06.2014
Svejedno je koga si poznavao,ali ja sam tipicni Sloven i ti vlaski carevi uopste me ne interesuju!
Naslov: Odg: 18 Rimskih imperatora rodjenih u Srbiji
Poruka od: Timpolok Vreme 22:40:44 datum 18.06.2014
Samo sam rekao to kao referencu da iz prve ruke znam da se sigurno mislilo na imperatore rodjene na ovoj teritoriji, a ne koji su dosli ovde i za vreme sluzbovanja i bili izvikani za imperatora. A uopste niko nije postavljao pitanje njihovog genetskog porekla. Nema razloga da se zestimo  :) A slazem se sa tobom da nisu bili Sloveni.
Naslov: Odg: 18 Rimskih imperatora rodjenih u Srbiji
Poruka od: mucic2 Vreme 07:44:34 datum 19.06.2014
Svejedno je koga si poznavao,ali ja sam tipicni Sloven i ti vlaski carevi uopste me ne interesuju!
Dakle ovo strasno,dali iz neiformisanosti ili iz neke druge pobude je ovo napiasno, ali je tipicno neznanje. Ceo svet postuje Konstantina i njegov edikt a i ti ostali Vlaski carevi su na neki nacin vise ili manje dali svoj doprinos razvoju tadasnjeg carstva da ti sad ne nabrajam uzmi neku literaturu i citaj. To sto si ti tipicni Sloven to je tvoja licna stvar, vidis ja sam tipicni Vla, pa mene interesuje Srbska dinastija careva i kraljeva...e da jos i ovo da ti kazem samo kratko, Nemanjici po nekim novijim istrazivanjima vuku poreklo bas od tih Vlaskih careva uzmi listaj i citaj da nebih ja duzio.
Naslov: Odg: 18 Rimskih imperatora rodjenih u Srbiji
Poruka od: Timpolok Vreme 09:49:26 datum 19.06.2014
@mucic2: Hvala kolega, rekli ste ono što sam mislio da bi se trebalo reći, ali sam prećutao da se ne rasplinemo a sa blagim osećajem da teško da bi promenio mišljenje nekom ko ima apriori stav "ja sam Sloven i drugo me ne interesuje"...
Kada je čovek tragač (podrazumeva se da želi izvući zapuštenu i zabataljenu materijalnu ali i ne materijalnu zaostavštinu od praistoroje do današnjih dana) zaljubjenik istorije, arheologije i kulture uopšte mora da ima otvorene vidike.
Naslov: Odg: 18 Rimskih imperatora rodjenih u Srbiji
Poruka od: grotagold Vreme 13:26:35 datum 19.06.2014
Svejedno je koga si poznavao,ali ja sam tipicni Sloven i ti vlaski carevi uopste me ne interesuju!
Zorane...stvarno si lupio i ostao ziv. Mozda ti je namera bila nesto drugo da kazes ali mozda i nije ? Zato u buduce kada vec hoces da se bavis istorijom kretanja nacija po ovim nasim Balkanskim krajevima budi konkretniji u svojim navodima ili ako vec nisi siguran u svoje poznavanje tematike "precuti i zaobidji".
Naslov: Odg: 18 Rimskih imperatora rodjenih u Srbiji
Poruka od: Zoran67 Vreme 23:58:29 datum 19.06.2014
Grota,ja jos cekam da mi kazes to sto si mi obecao,bio ja trenutno na forumu ili ne.A te tipicne Vlahe,kojima su ocevi Bosanci,mnogo dobro poznajem...
Naslov: Odg: 18 Rimskih imperatora rodjenih u Srbiji
Poruka od: I.Dzony Vreme 23:59:24 datum 19.06.2014
Da,da,Sloveni smo mi na papiru ali genetika prica drugu pricu.Nesto se nauka ne oglasava po tom pitanju posle DNK analiza naroda iz bivse Jugoslavije.
Naslov: Odg: 18 Rimskih imperatora rodjenih u Srbiji
Poruka od: Milanobrenovic Vreme 16:08:59 datum 16.09.2014
Da,da,Sloveni smo mi na papiru ali genetika prica drugu pricu.Nesto se nauka ne oglasava po tom pitanju posle DNK analiza naroda iz bivse Jugoslavije.
Bravo I.Dzon...najzad konkretan i ispravan odgovor ovoj budalestini,koju napisa ovaj lik,sa nikom "Zoran67". Zanimljivo je koliko zatucanih ljudi ima na nasim prostorima,pa bili oni,ove ili one etnicke grupe koja zivi na ovim prostorima! Da,u pravu si...sto se tice,genetike. Nisam bas,pristalica,jednostranog priznavanja rezultata,tih genetskih istrazivanja,po svaku cenu,kao jedinih ispravnih,ali slazem se da na ovim prostorima,bi bilo nemoguce naci "cist gen",bilo koje nacije,koja obitava na ovim prostorima. Prosto je nemoguce,sem mozda u ruralnim krajevima na krajnjem jugu Srbije,gde se bas nisu "mesali" sa ostalima u toj meri,kao sto je ovde slucaj,severnije od njih. Da nespominjem bas,imenom naciju,nije mesto. Sto rece,Grotagold..ovom Zoranu,u pravu je. Neka procita neku literaturu,sem ako po njegovom misljenju,i tu literaturu nisu pisali,neki tamo narodi. Verujem,kada bi se i lik koji se pretstavlja nikom "Zoran67",podvrgao DNK ispitivanju,da bi se sigurno "prijatno" iznenadio,koliko ima tih njegovih gena,kojima se toliko dici. Verujem da posle analize,nebi imao vise od 10% "cistoce",koju on toliko prizeljkuje. :)  Toliko je osvajaca proslo ovim prostorima,od onih sa juga do onih sa severa,pa,recimo,Sasi,rudari,koji su rudarili nasim krajevima,na primer...sto oni se nisu mesali sa nasim cukun,cukun babama?  Verovatno su dovodili zene sa njima,jel? Plus,seobe naroda,migracije stanovnistva,pa ovo,pa ono,ma.....suvise je glupo,uopste komentarisati jednu ovako,izrecenu nebulozu,kao sto izjavi ovaj "cist Sloven". Ali,ponekada,stvarno,nemozes da ostanes nem,na ovako izrecenu budalestinu,nekog,ko nema,verovatno,procitane ni dve lektire u osnovnoj skoli. Ovakvi,"kafanski politicari" su i doveli do ovolike "ljubavi" medju narodima koji obitavaju na ovim prostorima. Prevashodno treba biti covek,a tek nakon toga ovaj ili onaj..to je najbitnije,samo,kao sto vidimo,u ovo vreme,neznanja,to je sve teze i teze. Ali,dobro..."svakoj budali je more do kolena",pa tako i ovom liku. Sramota me je,kada procitam neku ovakvu izjavu,kao sto napisa ovaj,"genetski cistunac". Sramota me od mojih prijatelja,saradnika,koji su i Vlasi i "Sloveni" i Madjari..kada neka budala dobije "inspiraciju" na napise nesto,samo da bi pisao.Molim ADMINA,da ubuduce ovakve ispade,koji mogu da se okvalifikuju,kao nacionalni,sankcionise banovanjem,jer to je jedini lek za takve.