Zakopano blago - Skriveno blago

Autor Tema: Rukopis knjige  (Pročitano 5395 puta)

branko77

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

Rukopis knjige
« poslato: Vreme 17:17:35 datum 10.06.2016 »
1. "...Kad dodjes u Jelasnicu trazi kude je Suva rovina.U nju ima dve loze nad put,jedna divlja,jedna pitoma.Poznava se dok je vek i svet. Od nji kad podjes uz rovinu ima dva trna. Od trnovi na levo ima jedan put i na ozdol od put tri koraka ploca.Na nju znak kuceca glava.Pod nju je ulaz u magazu i to ovak. Ajde u pecinu na dole 8 basamaka.Pa levo  pecina na nju ima ploca. Udji u nju,na sred pecinu ima jedan covek od vosak.Ova je pecina pokrita sa grede.Ne idi po nji jer ce se uplasis.Vidi na mapu.Pridji i uzmi coveku iz desnu ruku raskov i idi u pecinu,ima kola zlato.Nosi kolko oces..."branko77

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

Odg: Rukopis knjige
« Odgovor #1 poslato: Vreme 17:41:33 datum 10.06.2016 »
2..." Veta-Jelasnica,pojas niski.

Kad dodjes u Vetu-Jelasnicu trazi kuda ima balkanat loza od grojze. Pod lozom kamen kao sofra. Na tom kamenu je stemovana kuceca glava.Prevrni taj kamen i udji u pecinu. U toj pecini je na desnoj strani mala magaza. Tu je jedna kaca sa parama zlatnim.Pare ne pipaj dok ne uzmes drugu stvar.Kad udjes u magazu videces jednog vostanog coveka.Uzmi noz i odseci mu desnu ruku do clanaka.Uzmi onda ruku i iznesi napolje do pitome loze.Uzmi vosak i napravi kutiju.Otvori odsecenu ruku.U njoj je carski kljuc.Stavi ga u kutiju,pa kutiju stavi pod kapom.Vrati se u magazu i uzmi pare. Pare nosi kolko mozes i vise se ne vracaj. One sto ostanu ce jede zemlja.Pazi kako cuvas kljuc.Ako ga cuvas na drugo mesto on ce te ubiti jer je silan mnogo. On je pet vekova rob i on kude otvara deset drugih ne mogu otvoriti.On je donesen iz Carigrada iz harema i tu stavljen. Pazi kako i kuda ga nosis. Vise od pet godina ga ne nosi,vec ga vrati nazad od kud si ga uzeo i on ce ti da drugog oslobodi. A on kuda ostane smrt je svakome koji tu dodje. Ovo je kraj. Ako ne verujes probaj..."

branko77

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

Odg: Rukopis knjige
« Odgovor #2 poslato: Vreme 21:24:19 datum 10.06.2016 »
3..."Navodno su jos Rimljani postavljali otrove u  magazama.Oni su,prica se,znali za cijanid i mnoge druge koje i danas poznajemo. Neki od tih otrova su takvog hemijskog sastava da i danas predstavljaju opasnost pa se zato nazivaju 'vecitim" otrovima. Hajduci su znali za to,pa su,ukoliko bi otkrili neku rimsku magazu,koju su i sami koristili dodajuci svoj plen,pribegavali preventivnim merama.Neki bugarski autori navode,na primer,da su hajduci izgladnjivali pse i macke, a onda im davali da olizu mast kojom su premazivali rimske pare.Ukoliko bi zivotinje ostale u zivotu,to je znacilo da na rimskom blagu nema otrova.Hajduci su,takodje,proveravali ima li u nekoj magazi otrova i na taj nacin sto bi u nju uneli belance jajeta.Ukoliko bi belance promenilo boju to je bio siguran znak da otrova ima.Za svaki slucaj,bilo je dobro pronadjeno blago oprati u nekoliko sircetnih "banja"..."

branko77

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

Odg: Rukopis knjige
« Odgovor #3 poslato: Vreme 19:29:44 datum 13.06.2016 »
Posle desetak godina rada na knjizi rukopis je priveden kraju i ocekuje se uskoro objavljivanje. Doprinelo je i vise okorelih tragaca i clanova raznih foruma,koristeni su i bugarski izvori, pa se veruje u dobar plasman. Sadrzaj se  odnosi na Istocnu Srbiju i Bugarsku. Dok se knjiga ne odstampa citiracu iz rukopisa jos nekoliko odlomaka o standardima u potrazi za skrivenim blagom.
4..."Oni koji znaju za poneke znakove neretko taktiziraju sa tim svojim znanjem. Otkrice ih nekom drugom tragacu ako za uzvrat dobiju opis u kojem se pominju pronadjeni znakovi. Ali,i oni koji zele da "kupe znanje" taktiziraju pa izmisljaju lazne opise kojima ce "platiti' to sto dobiju. I eto jednog od odgovora otkud cesto za odredjeno mesto toliko razlicitih opisa. To su falsifikati ili "laznjaci'...Ti laznjaci tako zapocinju svoj zivot da bi jos ko zna koliko puta bili prepisani i nanovo falsifikovani. Na kraju su svi upleteni u sopstvene zamke,a do zlata niko da dodje.I mozda se bas iz ove cinjenice rodilo verovanje da zlato "bezi".Naime,iako imate "tacan" opis necete ga pronaci tu gde ga trazite,jer se zlato iz nekih razloga 'pomerilo'..."

branko77

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

Odg: Rukopis knjige
« Odgovor #4 poslato: Vreme 19:54:52 datum 13.06.2016 »
5..."Bugarski autori i nasi tragaci navode price o brojnim mehanickim zamkama i ubilackim mehanizmima u pecinama. Neki od njih su jednostavne dok su drugi prilicno slozene konstrukcije. U jednostavne spadaju koplja,zasiljene sipke,ili sablje koje se aktiviraju kad se oslobode opruge od kojih dobijaju ubilacku energiju. Pisuci o Smokovoj dupki kod Poganovskog manastira, B. Zivkovic u tekstu " Zlato u pecini zmija ", objavljenom u "Narodnim novinama" od 14-15.jula 2012. istice da je Smokova dupka,po predanjima tragaca, imala posebnu mehanicku zastitu u vidu zmije. "To nije prava zmija,vec konstrukcija pozlacenog metala,koju nepozeljni gost nehotice aktivira kada udje u pecinu. Istog momenta pogadja ga metalni siljak kao koplje u glavu ili grudi".
U slozenije zamke bi mogli da se svrstaju veliki vodeni rezervoari napravljeni na principu vodokotlica...Takvi rezervoari se ,navodno, oslobadjaju nesmotrenim povlacenjem nekog skrivenog kanapa,lanca ili poluge. Ukoliko se to desi,voda iz rezervoara svojom snagom povlaci tragace u ambis. Rezervoar se potom zatvara nekom vrstom zapusaca i ponovo se puni tekucom vodom iz pecine. Takva zamka je spremna da usmrti druge neoprezne tragace ,mozda i posle vise desetina,pa i stotine godina..."

Backtrack

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

Odg: Rukopis knjige
« Odgovor #5 poslato: Vreme 22:44:40 datum 13.06.2016 »
Bravo. Ali ima i onih koji nisu za saradnju misle da će moći sve sami kad tad.

branko77

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

Odg: Rukopis knjige
« Odgovor #6 poslato: Vreme 17:32:02 datum 14.06.2016 »
6..."U mnogim opisima na kraju su date kletve. Na primer : "ko uzne te pare  na manastir da pomogne i druge pare za sebe', ili " pet coveka sa pamet mole se bogu",zatim " ko uzme pare da zakolje jagnje,kurban da napravi. Pare da uzme momce ,da je obucen sve u belo".
Kletva podrazumeva da moraju da se ispune neki uslovi kako bi se zlato uzelo i bezbedno trosilo (s alalom).Kletve vaze i danas,bez obzira na visevekovno trajanje.
Kletvu nije mogao da ostavi bilo ko,vec samo onaj ko je ovladao crnom magijom. One se najcesce vezuju za Popa Martina,ali ne i iskljucivo za njega. Podsetimo, prica se da su hajduci oteto zlato skrivali i u nekim pecinama u kojima je vec stajalo  rimsko blago, koje je u nekim slucajevima takodje bilo zasticeno crnom magijom. Pop Martin ju je, navodno, samo pojacavao,zbog cega su ove magaze narocito opasne za neupucene.
Opasnost se ogleda u prokletiji koja moze da pogodi tragace ukoliko ne ispune date uslove iz kletve. Prokletija ce se pokazati tako sto ce tragac iznenadno umreti od neke nepoznate bolesti, oslepece, ili ce, na  primer, biti prikovan za krevet ili invalidska kolica do kraja zivota. Moze se desiti da pogine na putu, ili da strada u nekoj provaliji trazeci druge magaze i slicno.
Od prokletstva nisu zasticeni ni clanovi porodice tragaca. Sve navedene nesrece i bolesti mogu i njih da pogode. Prokletstvo se nekad nastavlja na buduce generacije, mogu da se rode nakaze,slaboumno dete, itd.."

branko77

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

Odg: Rukopis knjige
« Odgovor #7 poslato: Vreme 18:01:40 datum 14.06.2016 »
7.. " Traganje za skrivenim blagom nije nimalo bezazleno. Zato tragaci cesto u pomoc pozivaju vracare, popove i hodze. Vracari su po prirodi stvari upuceni u tajne magije mogu otkloniti prokletstvo izvodjenjem odredjenih ritual samo njima znanim. Popovi ce pomoci ukoliko je otkriveno hajducko blago, a odze ako je skrivnica turska. U pratnjama turskih karavana cesto su bile odze koje su takodje stitile zlato crnom magijom. Ako bi hajduci presreli karavan zlato je moralo, ako je bilo vremena, na brzinu da se zakopa negde kraj puta. Popovi i hodze otklonice opasnost od crne magije citanjem odredjenih molitvi i izvodjenjem rituala.
Ima nacina da se prokletstvo skine sa blaga koje je pod kletvom, ali tu nije kraj price. Opasnost od prokletstva mozda preti a da tragaci toga nisu ni svesni, ovo vazi i za slucajne nalazace, Za pojedine skrivnice postoji vise opisa koji se razlikuju po sadrzaju. Tako neki imaju na kraju datu kletvu, a drugi ne. Pretpostavimo da je jedan od tih opisa onaj "pravi' a da je kletva zbog mnogobrojnih prepisivanja izostavljena. Recimo da tragac pronadje skrivnicu po opisu. Ali, kako nece znati da je zlato pod crnom magijom, on ce sa njim kuci poneti i prokletstvo.

branko77

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

Odg: Rukopis knjige
« Odgovor #8 poslato: Vreme 18:25:21 datum 14.06.2016 »
8..." Neki tragaci su svesni takvih opasnosti. Oni bi iz predostroznosti, u slucaju da pronadju zlato, najpre doveli vracara ili popa da utvrde da li je ono pod kletvom. Ako se pokaze da jeste , vracar ili pop bi ritualom ili molitvom tu kletvu neutralisali, tek nakon toga bilo bi bezbedno uzeti zlato.
Ali, uvek ima i onih gramzivih i neopreznih, koji bi pronadjeno blago odmah odneli kuci. To bi znacilo da su sa blagom u kucu doneli i nesrecu.
Neki tragaci tvrde da isklesani znaci -kvocka sa pilicima- gotovo sigurno ukazuju na blago pod kletvom, cak i kad kletva nije naznacena u opisu. Po njima, kvocka simbolizuje Hrista, a pilici Hristovo stado. Da bi se izbeglo prokletstvo treba videti da li pored kvocke i pilica ima jos nekog isklesanog znaka. Ako je to, na primer, ovcija glava, to znaci da kao kurban (krvnu zrtvu) treba zaklati ovcu. Tek tada se pronadjeno blago moze uzeti i slobodno trositi..."

Sneshko

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

Odg: Rukopis knjige
« Odgovor #9 poslato: Vreme 00:56:02 datum 18.06.2016 »
Posle desetak godina rada na knjizi rukopis je priveden kraju i ocekuje se uskoro objavljivanje. Doprinelo je i vise okorelih tragaca i clanova raznih foruma,koristeni su i bugarski izvori, pa se veruje u dobar plasman. Sadrzaj se  odnosi na Istocnu Srbiju i Bugarsku. Dok se knjiga ne odstampa citiracu iz rukopisa jos nekoliko odlomaka o standardima u potrazi za skrivenim blagom.

branko77!
Браво за књигу.
Молим те да ме обавестиш када књига изађе из штампе - ја сам сигуран купац.
Хвала унапред!
Поздрав!
Sneshko

branko77

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

Odg: Rukopis knjige
« Odgovor #10 poslato: Vreme 15:34:37 datum 19.06.2016 »
branko77!
Браво за књигу.
Молим те да ме обавестиш када књига изађе из штампе - ја сам сигуран купац.
Хвала унапред!
Поздрав!
Sneshko
..."Kroz preokupacije svojih junaka prastarim zanatom kakav je (u ovim krajevima tradicionalno) potraga za skrivenim blagom-ogleda se sva duhovnost i domisljatost srpskog juznjaka kojom on precicom pokusava da se spasi iz ekonomske propasti u kojoj zivi decenijama...
..." O nekom vecem boljitku za sebe i svoje porodice-mogu samo da sanjaju. Ili da se nadaju da ce (namerno ili nenamerno),pronaci skriveno blago i tako iznenada resiti sve svoje problem..."

Gazda ovih reci zasluzuje primerak knjige gratis !

Sneshko

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

Odg: Rukopis knjige
« Odgovor #11 poslato: Vreme 13:46:43 datum 20.06.2016 »
..."Kroz preokupacije svojih junaka prastarim zanatom kakav je (u ovim krajevima tradicionalno) potraga za skrivenim blagom-ogleda se sva duhovnost i domisljatost srpskog juznjaka kojom on precicom pokusava da se spasi iz ekonomske propasti u kojoj zivi decenijama...
..." O nekom vecem boljitku za sebe i svoje porodice-mogu samo da sanjaju. Ili da se nadaju da ce (namerno ili nenamerno),pronaci skriveno blago i tako iznenada resiti sve svoje problem..."

Gazda ovih reci zasluzuje primerak knjige gratis !

Хвала лепо branko77!
Дирнуо си ме за душу и изненадио - позитивно, наравно!
Велики поздрав!
Sneshko