Arheologija > Korisne stvari vezane za arheologiju

ZAKON

(1/5) > >>

Car Constantin:
Da li je neko upucen o tome, sta se desava ako pronalazac zlata, ili nekih drugih vrednih stvari, vezanih za ovu aktivnost, to prijavi drzavi, normalno da od procenjene vrednosti dobije neki procenat ? Cuo sam, ne mora da znaci da je istina, da nalazacu kao zvanicno, pripada 10 ili 15 % od strane drzave. Mislim, sto bi neko ako nadje vecu kolicinu se smarao time da to valja na crno i rizikuje da zaglavi robiju, ako vec moze da dobije procenat od drzave i papir da to moze da proda gde hoce.
TIME IS MONEY, THE MAN TAUGHT WHILE ALIVE !

zeus:
Skoro je neko nasao jednu dragocenost statua od nekog vladara odneo u muzeju kod nas i dobio 10% od vrednosti a ako te recimo uhvate na licu mesta sa necim vrednim ode ti u bajbuk platis kaznu i jos ti konfiksuju sve i nista od kinte. Najbolje bi bilo patriotski ostati sve sto se nadje u nasoj zemlji. E sad prosudi sam imajuci u obzir i ono sto je nadjeno kod nas javno nekad zavrsi na zapadu???????????

Car Constantin:
Sad sam pricao sa jednim prijateljem, advokatom. koliko je on upoznat to je regulisano nekim zakonom jos iz Kraljevine Jugoslavije.  :lol:  :lol:  :lol: . Znaci ne mogu da verujem, ako je stvarno tako onda ova zemlja uopste ne vodi racuna o kulturnim dobrima. Znam onaj slucaj od prosle ili pretprosle godine u Vranju, kad je neki starac kopao u dvoristu za vodu. Nasao covek neke srebrnjake i delio deci iz komsiluka, nemajuci pojma da li to nesto vredi. Neko ga prijavio, dosla policija i oduzela mu, i zabranili mu dalje radove, dok ne dodju iz muzeja strucnjaci. Ne znam da li su ga nesto teretili posle toga. Jadno...
TIME IS MONEY, THE MAN TAUGHT WHILE ALIVE !

banebeograd:

--- Citat: "Car Constantin" ---Sad sam pricao sa jednim prijateljem, advokatom. koliko je on upoznat to je regulisano nekim zakonom jos iz Kraljevine Jugoslavije.  :lol:  :lol:  :lol: . !
--- Kraj citata ---
kukala majka onima koji njega angazuju,
taj tvoj prijatelj advokat se nece leba najesti od advokature ako se svojim poslom bavi isto tako kao sto je tebe informisao.
postoji ceo set zakona vezanih posredno ili neposredno za ovu tematiku i svi su novijeg datuma od vremena kraljevine....

Car Constantin:
Ok Bane, coveka sam pitao zato sto u svom poslu treba da zna vise o zakonskim stvarima, nego li obicni gradjani. Ti kazes da je to regulisano zakonom, ali nam nista konkrento nisi rekao, sta, kako i da li uopste nalazacu sledi neki % od strane drzave. Ako vec znas oko toga nesto, informisi i nas ostale da budemo nacisto u vezi toga.
TIME IS MONEY, THE MAN TAUGHT WHILE ALIVE !

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani posetioče, niste registrovani a samim time nemate mogućnost pristupa svim delovima foruma, nemate mogućnost da pregledate priložene datoteke i fotografije. Da bi ste se registrovali kliknite ovde ...
Idi na punu verziju