Arheologija > Korisne stvari vezane za arheologiju

ĆIŠĆENJE NALAZA !!!

(1/1)

grotagold:
S pretpostavkom da je sezona (još je u toku) bila bar za neke od vas relativno berićetna mislim da je vreme da se malo pozabavimo nekim jednostavnim savetima kako da svoje nalaze (metalne) najjednostavnije očistite od produkata dugogodisnjeg stajanja u zemlji.
Ovo naravno važi samo za one kojima nije stalo do očuvanja patine već do vraćanja novčića koliko-toliko u prvobitno stanje sa svim svojim punim sjajem.

ČIŠĆENJE SREBRA:
 Najjednostavniji postupak čišćenja svih srebrnih predmeta je sledeći: Nakon uklanjanja fizičke nečistoće (uglavnom je to zemlja) pripremite neku posudu od deblje plastike ili keramike u koju će te sipati 1-2 litara vruće vode (kolicina zavisi od potrebe) i u koju će te rastopiti 4 kašike sode-bikarbone i jednu manju kašičicu soli. Nakon toga ocepite komad kuhinjske alu-folije i presavijte na duplo i potopite foliju u vodu a preko folije uronite srebrne novčiće (ili šta drugo od srebra) i sačekajte 30-60 sekundi, pri tom vodite računa da su novčići u dodiru sa folijom. Povremeno vadite novčiće i uverite se u proces očišćenosti i po potrebi nastavite dok ne dobije potpuni sjaj. To vreme čišćenja je veoma kratko a sam proces vrlo efikasan.

kokan:
kako se najbolje cisti bakar  :)

grotagold:
Ja sam probao sa istom metodom i zadovoljan sam. Samo mislim da proces treba a bude malo duzi. Voda treba da bude stalno vruca.

mincic:
A ultrazvucna kadica? moze li sa njom?

kokan:
Probacu ovih dana,bas me zanima kako ce se ocistiti, najgora mi je mehanicka necistoca ,koju moras da kako da kazem ogulis sa nekog nalaza...

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani posetioče, niste registrovani a samim time nemate mogućnost pristupa svim delovima foruma, nemate mogućnost da pregledate priložene datoteke i fotografije. Da bi ste se registrovali kliknite ovde ...
Idi na punu verziju