Zakopano blago - Skriveno blago

Autor Tema: ARHEO AMATERI SRBIJE UNIŠTAVAJU ARHEOLOŠKO NASLEĐE  (Pročitano 2430 puta)

Gremlin

  • Rekreativac

  • Van mreže
  • **

ARHEO AMATERI SRBIJE UNIŠTAVAJU ARHEOLOŠKO NASLEĐE
« poslato: Vreme 11:08:04 datum 06.08.2016 »

ПАРАЋИН - Виши научни сарадник Археолошког института Београд Славиша Перић указао је данас да су неолитска налазишта на удару дивљих копача, међу којима предњаче легално регистровани „Архо аматери Србије” у униформама које су сличне оним што носи полиција, односно, ренџери, и са значкама „Археолошке чуварске службе”.

„Опремљени су савременом опремом, детекторима који разврставају гвожђе од злата и одређују дубину, а понегде, као пре три године на локалитету у Супској код Ћуприје, употребљавају и багере. Када они раде, археолозима је тешко прићи том месту јер они постављају страже”, рекао је Перић новинарима у Дреновцу код Параћина где руководи радовима на овдашњем неолитском локалитету.

„Они, под плаштем заштитника, уствари пљачкају археолошка добра Србије, пронађене предмете продају у иностранству а оне безвредне дају нашим музејима”, рекао је Парић и подсетио да у „Швајцарској постоји агенција која се бави легализацијом нелегално унетих предмета, који после тога иду на аукцију и продају се”.

„То је озбиљан проблем, не само наше државе него и целог овог простора, и суседне Бугарске и Румуније и Македоније, нешто мање БиХ, али Срнија је веома захваћена”, рекао је Перић.

„Имамо Удружење које је легално регистровано као археолошко и они иду, њихов делокруг надлежности је такав да могу, малтене да и мени овде дођу у инспекцију. Неко их је регистровао а да није и прочитао шта они могу да раде. Археолошка ископавања по Закону о културним добрима могу вршити само државне институције, музеји, институти, Заводи за заштиту споменика културе”, рекао је Перић.

Код нас је то, нажалост, до те мере деградирано да те групе, у којима нема археолога, могу да иду испред музеја, института, завода, да копају, могу да набављају, скупу опрему, детекторе. Нама је, државним институцијама, забрањена употреба детектора а њима није, додао је Перић.

„Сви беже од тога да покрену одговорност оних  који су регистровали таква удружења, а они су набавили униформе сличне полицијским и ренџерским и понашају се као ренџери”, рекао је Перић.

То што те групе раде у овом систему, у законодавству ове државе не постоји. Они под плаштом заштитника уствари пљачкају археолошка добра. Тргују и оно што не могу да продају, доносе музејима.

Углавном та роба завршава ван граница Србије и продаје се за мале паре, истакао је Перић.

„У овој држави је много проблема и овакве ствари се гурају у старну, а дефинитивно ће се морати пресећи тај нелегални посао. То треба да уради Министарство културе и информисања у чијој је надлежности чување и заштита историјских и културних добара”, рекао је Парић.

Он је оценио да је „тешко пратити колико се годишње и изнесе и уништи археолошког блага из Србије јер су дивљи копачи стални пратиоци неолитских насеља и античких локалитета, некропола у којима траже злато, златни накит”, преноси Танјуг.