Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na odronima Pešterske visoravni nalazi se drevni grad Dostinik
#1
Na od­ro­ni­ma Pe­šter­ske vi­so­rav­ni u se­lu Vr­sje­ni­ce, udaljenom 10 kilometara od Sje­ni­ce, na 1.330 me­ta­ra nad­mor­ske vi­si­ne, na­la­zi se drev­ni grad Do­šti­nik (ka­ko je za­be­le­že­no na ma­pi srp­ske dr­ža­ve za vre­me Ča­sla­va, oko 960. go­di­ne), ili da­na­šnja Do­sti­ni­ka, ka­ko ga na­zi­va ne­ko­li­ci­na me­šta­na okol­nih se­la.Sma­tra se da osta­ci Do­sti­ni­ke, od­no­sno osta­ci zi­di­na de­be­lih ne­ko­li­ko me­ta­ra, po­ti­ču od drev­nog gra­da ko­ji su po­di­gli Ri­mlja­ni ka­ko bi šti­ti­li svo­ju va­žnu sa­o­bra­ćaj­ni­cu (Vija me­ta­li­ka) ko­jom se ro­ba, pre sve­ga me­tal, do­pre­ma­la iz cen­tral­nog Bal­ka­na do ja­dran­skih lu­ka.

Utvr­đe­nje je, pret­po­sta­vlja se, u te svr­he ko­ri­šće­no sve do de­ve­tog ve­ka, ka­da je ob­no­vlje­no i po­sta­lo srp­sko na­se­lje Do­sti­ni­ka. Ma­lo­broj­nim is­tra­ži­va­nji­ma i ar­he­o­lo­škim is­ko­pa­va­nji­ma upra­vo na tom lo­ka­li­te­tu pro­na­đe­ni su mno­gi pred­me­ti, pre sve­ga ke­ra­mič­ki su­do­vi i me­tal­na oru­đa, kao i osta­ci ne­ka­da­šnje cr­kve, za ko­ju se pret­po­sta­vlja da je na­sta­la po­čet­kom 10. ve­ka.

Iako se ra­di o jed­nom od naj­zna­čaj­ni­jih utvr­đe­nja srp­ske isto­ri­je, i iako mno­gi isto­ri­ča­ri i ar­he­o­lo­zi sma­tra­ju da je Do­sti­ni­ka pr­va srp­ska pre­sto­ni­ca, za nju ne zna čak ni ve­li­ki broj Sje­ni­ča­na, o ostat­ku Sr­bi­je da i ne go­vo­ri­mo. Osta­ci ovog drev­nog gra­da pre­pu­šte­ni su zu­bu vre­me­na ko­je pre­ti da uni­šti i ono ma­lo do­ka­za ko­ji sve­do­če o ovom gra­du.Do­sti­ni­ka se vi­še ne is­tra­žu­je, a ono ma­lo što je ot­ko­pa­no i ko­li­ko-to­li­ko re­kon­stru­i­sa­no ni­je za­šti­će­no. Ume­sto da naj­sta­ri­jim srp­skim gra­dom te­ku re­ke tu­ri­sta, pre­ti mu pot­pu­no uni­šte­nje.

Da li će ma­la sna­ga i ja­ka vo­lja me­šta­na okol­nih se­la bi­ti do­volj­ne da od da­ljeg pro­pa­da­nja sa­ču­va­ju ostat­ke gra­da, osta­je ve­li­ko pi­ta­nje.

IzvorTongueolitika.rs
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)