Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RAŠANI
#1
RAŠANI je verovatno najstarije ime današnjih Srba.

Pod današnjim Srbima smatram drevne (mnoga plemena) strosedeoce Helma - Balkana (od kojih su neki bili romanizovani a neki ne) i srpsko-slovenskih plemena koja su stizala u ove krajeve tempom kojim su bili proterivani krstaškim ratovima sa severozapada Evrope, tokom više vekova.

To što su oni i nastali od predaka ljudi otišlih nekada davno sa ovih prostora je tema za sebe i objašnjava povratak bez turbulencija.

Za Srbe se ponegde vezuje ime Vlah, što su Turci usvojili od Hrvata. To ime pripadalo je Keltima sa kojima su Srbi došli u dodir 400 godina pre n. e. Kasnije se Vlah zvao ratar ili pastir. Kada su Turci okupirali srpsku državu, Srbi su se povlačili u planinske predele i pretežno se bavili zemljoradnjom i stočarstvom, pa su im po tom osnovu Turci dali ime Vlasi, mada ta reč označava zanimanje a ne narod. Danas se Vlasima naziva narod koji živi u Rumuniji. Stari istoričari Srbima daju ime Rac, a to potiče od značenja čoveka iz Raške, postojbine Srba po doseljavanju na Balkan. Ime Srb i Sorab vodi takođe poreklo iz samog srpskog jezika, gde ima značenje ogromnosti i sile naroda jedne krvi. Prema tome, veruje se da su Srbi u vreme usvajanja svoga imena posedovali sve ove osobine. U "Istoriji naroda srednje Azije" Joachim je zabeležio reči kineskog pograničnog guvernera Hju Ju-a, 160. godine pre n.e.: "Srbi su nas napadali 30 puta od proleća do jeseni". Takođe, kineski državnik Caj Jun kaže: "Od kako su pobegli Yuni (Huni), osiliše se Srbi i zavladaše zemljama njihovim. Ima ih sto hiljada vojnika i prosvećeni su, plemena su im silnija i mnogobrojnija i mi ne možemo da im se odupremo". Istraživanja su potvrdila da čak i na Tibetu i dan danas postoje nazivi koji su čisto srpski, kao: čedo, jarak, sila, čiča, rudnik, gora, luč, kao i imena: Božan, Milovan, Srbica i druga, Miloš Milojević ih je zapisao 710. Nemac Ekerman tvrdi da ime Srbin označava narod, a Henrih Leo, da to ime dolazi od sanskritskog imena Sarb ili Srp, sto označava narod koji se često seli. Istaknuti Slavista, Francuz Siprijan Rober iznosi da ime Srbin obeležava celu jednu rasu naroda i da su to Iliri, najstariji Sloveni. Jakov Grim je u predgovoru "Maloj gramatici Vuka Karadžića" napisao: "…da nema slavnijeg imena koje bi se moglo upotrebiti za sve Jugo-Slovene i da ni jedno drugo pleme nema takvu istoriju koja bi se mogla uporediti sa srpskom".

Po Herodotu svi Tračani, Skiti, Vendi, Tribali i Iliri su Srbi. Inače reč Tračani, nastala je u grčkom pogrešno zbog nemogućnosti izgovora suglasnika, što se odnosi na Rašane.

Jedno od najstarijih pomena RAŠANA, mnogo pre V veka p.n.e je takozvana ETRURSKA DRŽAVA. Ta vrlo napredna civilizacija je sebe nazivala RAŠANSKOM sa poreklom iz naših krajeva - Helma. Njihovi robovi koji su se vremenom namnožili i prevladali - Latini, dali su joj Etrursko ime.
Od patricija Rašana i plebsa Latina nastala je Rimska republika. Prvih desetak vladara republike bili su Etrurci ili ti Rašani.

Etrursko pismo se prevodi pomoću slovenskih jezika a pisano je sa desna na levo bez razmaka.

Istraživači Gen.Geneologije imali su saznanja da su stanovnici Korzike uglavnom poreklom Rašani (Etrurci) a da su se kao i ostali stanovnici svih ostrva mešali vekovima uglavnim izmedju sebe. Rezultati  su potvrdili da stanovništvo što se tiče genetike ima vezu sa Helmom (Balkanom).
Odgovori
#2
Staroevropski Jezik i pismo Etruraca:

http://www.scribd.com/doc/97119368/Staro...o-Etruraca
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)