Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ko to tamo (ne) voli Templare ?
#1
Ima tragova prisustva templara u Ponišavlju. Četa rimskih legionara po povratku iz Jerusalima po završetku Krstaških ratova putem via militaris odustala je od Rima i kod Crvene Reke pravcem Špaj, Glogovac, Topolnica skrenula na jug prema vrhovima Suve planine i osnovala selo Kosmos, danas Kosmovac. Kao razlog čudne odluke navodi se zadivljenost krstaša prirodnim lepotama. Da li je to jedini razlog ?
Zanimljiv primer je Šuplji kamen. Prvi sunčev zrak u praskozorje na dan francuskog praznika (a ne Đurđevdana, itd.) posle prolaska kroz oko na vrhu, po našoj legendi napravljeno topuzom Marka Kraljevića, padao je van svake logike i fizike tamo gde niko nije očekivao ni u snu. Taj lokalitet, na kojem su viđene i ukrštene butne kosti, lavovi u kamenu, još nešto fascinirajuće svo u kamenu, uništen je poznatom akcijom vojske. General je izjavio za medije da je reč samo o, citiram,  "redovnim aktivnostima".
Od značaja mogu biti i dve lokacije koje se nalaze tačno na 1.000 metara nadmorske visine. To su Bogov vrh, danas skoro zatrpan tonama             
kamenja. I prevoj Jelovica gde je bilo stoletno, delimično šuplje drvo, koje je spaljeno do korena.
Inače, sve ovo je na približno 250 kilometara južno od Manastira Kovilj u Vojvodini, svojevremeno boravište templara Antoana.
Iznenađuje nedoslednost Vudija Alena koji u raznim postovima pominje Niketu Remisijanskog, Manastir Kovilj, ukrštene butne kosti, šapaste krstove, da bi u jednom, u temi "Evo jedne zanimljive mape", napisao,
citiram : "Red Templara je prolazio preko Srbije za Svetu zemlju i često se tim putem i vraćao o čemu svedoče mnogi znakovi pa i neke Crkve i Manastiri".
Nisu Templari  samo "dolazili i vraćali se" putem via militaris,  to sugeriše  da u ovom području nisu ništa ni radili niti ostavljali, pa ne treba uzalud ništa ni tražiti, što je sigurno neprihvatljivo.
A i Kosmovčanjke tako izrazito liče na Rimljanke !   
Odgovori
#2
Neradi se tu o tome,ko voli,a ko nevoli,vec je prica sasvim druge prirode. Nemora niko da se slozi sa sledecom pricom,ali,sama se namece kao takva. Razne interesne grupe se "motaju",po ovim forumima,a pogotovo "strucnjaci" kojima je prioritet,famozni..."Zavetni kovceg". Samo on i nista sem toga. Ti znas,to sto znas i verovatno ta tvoja interpretacija,mozda,negde nekome,neodgovara,iz ovog ili onog razloga. Zato sto su,uvek,oni, na "pravom tragu",a tvoja prica im remeti taj mir i tu harmoniju njihovog saznanja...jer je ono,kao i uvek do sada,jedino ispravno. Jeste...ali,juce. Dzabe im je tu i kompletna drzavna infrastruktura i logistika+ nevladine organizacije,pa neke privatne organizacije  itd,ali daleko su oni on istine. Sve se svodi kod njih na nagadjanja,svake vrste. Neodgovara im JAVNO publikovanje,bilo kakvih saznanja,koja bi mogla da im naskode u tom sumanutom pohodu na kovceg,koji samo njima iz njihovih suludih pobuda treba. Situacija je veoma slicna kao i sa svim tim "planovima" hajduckih ostava,koje su tacne isto kao sto su Miki Maus i Paja patak,stvarno postojali. Svako ko smatra da ima validan plan je izmenio ponesto,nesto dodao,nesto oduzeo,pa tek onda publikovao i pustio u opticaj na ovim forumima.I onda se tako "preradjeni dokumenti",puste niz vodu,pa ko se upeca,upeca,pa ce da doda jos nesto,sta njima treba,a nemaju i tako dolaze do potrebnih detalja za,kako oni smatraju,kompletiranje odredjenog dokumenta,plana. Tako da,kolega,neradi se tu ko voli,a ko nevoli Templare,vec je bitno zamutiti vodu i skrenuti pricu na nesto drugo,jer si verovatno "bocnuo" u bolnu tacku.
Odgovori
#3
Postovani g.Branko77,

rado bih procitao sta imate da kazte o boravku i ostavama Reda Templara u Srbiji.

S postovanjem,

Vudi Alen
Odgovori
#4
Usmeno predanje    .
Odgovori
#5
Postovani g.Apise,

nema veze za mene i usmeno predanje ima istu tezinu,samo treba neko da ga stavi na papir ili napise ovde.

S postovanjem,

Vudi Alen
Odgovori
#6
pozdrav svima narocito groti,vudiju,timakuminusu ili plusu,ja znam gde su ulazi u rimske lagume u vasem i mom kraju ali nemam sadsa MD pa mi glupo da trazim nesto sto nemogu da nadjem ako ste zainteresovani za saradnju kontaktirajte me a pored vrsca je vodio i zemljani rimski put via terraris koji je isao preko Jabuckog polja znam i gde je to polje kuda je prolazio put.pozdrav Caja
Odgovori
#7
  Ne znam odakle Rimski legionari u vreme krstashkih ratova jer  kada su oni zapocheli Rim je bar pet shest vekova  bio propao.Sada ili je to selo nastalo u vreme  Rima ili su ga osnivali krstashi?
Odgovori
#8
(21-12-2015, 10:22 AM)mangir link Piše:   Ne znam odakle Rimski legionari u vreme krstashkih ratova jer  kada su oni zapocheli Rim je bar pet shest vekova  bio propao.Sada ili je to selo nastalo u vreme  Rima ili su ga osnivali krstashi?


Lepo zapazanje,kolega,ali,vec dugo,niko na ovo Vase pitanje ne dade odgovor,ni ovi "upuceni",ni oni,"neupuceni"......zanimljiva ta tisina?
Odgovori
#9
CITAO SAM DOSAD RAZNE TEME NACITAO SE SVEGA I SVACEGA,NARAVNO CUO I VIDEO,ALI DO DANAS NISAM ZNAO DA SU MESTANI OVOG SELA NA SUVOJ PLANINI KOSMONAUTI,POSTO KOLEGA OVDE NAPISA DA SUNEKAKVI RIMLJANI SKRENULI MALO SA PUTA I OSNOVALI SELO KOSMOS.KAO PRVO U VREME RIMA CUVENI VIA MILITARIS NIJE PROLAZIO DOLINOM NISAVE BAR NE GDE GA KOLEGA NAVODI,KAO DRUGO I MNOGO BITNIJE U TOM DELU,TACNIJE IZMEDJU VLASKE POLJANE I DANASNJEG KOSMOVCA NALAZIO SE POVELIKI RIMSKI GRAD KOJI SE ZVAO SITONIJA KOJI JE SLUZIO ZA ZASTITU RUDNIKA KOJIH JE BILO PREKO TRIDESET NA TOM PROSTORU,DAKLE MESTO SA VELIKIM AKTIVNOSTIMA NAROCITO U VREME NIKETE REMIZIJANSKOG.I DA NE DUZIM PRICU STO SE TICE PRISUSTVA TEMPLARA ZNATNO KASNIJE NARAVNO,ONI SU DOBRO ZNALI ZA TAJ GRAD I ZA TE AKTIVNOSTI VEKOVIMA PRE NJIH TE STOGA I NE CUDI NJIHOVO PRISUSTVO I ZADRZAVANJE NA TOM PROSTORU,MISLIM DA JE I CRKVABILA NJIHOVA KOJA SE NALAZI U TOM DELU,KOJA JE NARAVNO SRUSENA.MORAM DA PRIZNAM DA MI DO KRAJA NIJE BAS JASAN RAZLOG NJIHOVOG ZADRZAVANJA NA TOM PROSTORU,DALI JE BIO RAZLOG SKLANJANJE OD NECEG ILI NEKOG NEPRIJATELJA ILI SU MOZDA ZNALI DA JE NEGDE NA TOMPROSTORU I SARGONOVA NEKROPOLA ILI STA VEC,TU SAM U NEDOUMICI,A ZA SELO KOSMOS I NACIN NJEGOVOG NASTANKA NISAM ZNAO
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)