Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legenda o Pop Martinu
Ima tamo spoljnih znakova koji lepo pokazuju gde moze da bude jama. 100% odavno tamo nema nicega.
Odgovori
Jeste stara tema ali nisam mogao da odolim a da ne prokomentarisem.
1. Tada su materijali bili jako cistiji i kvalitetniji!
2. Koliko ja znam ceo mehanizam smuka je od zlata, i naoravljen je na principu stalnog napinjanja zamke, a napinje je voda.
3. Druzina zakopala samo ce ga druzina i izvaditi!

Sto se ovog pod broj 3 tice to ce se tesko naci. Glavni-bezbedni ulaz je zakopan, tj zatrpan, 30 hajduka-drugara-brata su ga 30 dana zatrpavali, navozili zemlju i kamen, i samo ce ga velika druzina pronaci i otvoriti. Tesko da ce se naci takva druzina u kojoj ce svako prvo da razmislja o drugom pa onda o sebi, da nikome kroz glavu ne prodje da zajebe druga - brata svog. To danas da se desi...nema sanse.
Odgovori
Nije moj fah,jer ja ne preferiram mesta sa smukovima i sličnim gmizavcima, ali čitajući sve ove postove na ovoj temi, da kažem koju i ja pa ću valjda ostati živ  Big Grin

Veoma je više nego očigledno da se spominje više mesta sa sličnim mehaničkim zaštitama koje se identifikuju poput nekih smukova. Znači "Poganovski epicentar smukova" nije po meni jedini.
Sva neka moja saznaja baziraju na nekoliko stvari od kojih ću spomenuti samo neke:
1.- kada se radi o nekakvim veoma velikim ostavkama ili riznicama (kako najčešće narod zbori), tu se svakako radi o nekakvim skrivenim u zemlji zaostavštinama od strane dalekih predhodnih civilizacija. Neko kaže da je Rim u pitanju, ali je sasvim moguće da neke stvari datiraju još mnogo pre Rima.
2.- Hajdučija, koja se najčeće spominje kao tvorac tih ostava, je ništa drugo, nego verovatno sasvim slučajni pronalazak, ondašnjih hajdučkih družina koja su se krila i bitisala na nepristupačnim terenima i krajolicima gde su bili na sigurnom od potera ili slično.  Slučajne pronalaske , najčešće u zatečenom stanju, su samo dodatno zakamuflirali i najjednostavnije ulaze (koji su oni našli) zatrpavali ili na neki drugi način obezbeđivali.
3.- Sasvim je zasigurno da niti jednu takvu magazu nikad nisu ostavili na način da 30,60 ili 90 dana moraju sutra da sami iskopaju da bi došli, oni lično, do sadržaja toga unutra. Prilikom ulaska u te skrivnice, sa unutrašnje strane su svakako nalazili još ko zna koliko "izlaza" ili sporednih manjih ulaza koje su, naravno samo njima bila znana i koje su planirali da iskoriste kod nekog od narednih njihovih ulazaka. Niko od njih nije nešto zatrpavao da se nikada više ne može otrpati ili zatvorili bez da nisu sebi ostavili neki rezervni , veoma jednostavni ulaz. Ostavili su to za njih same a ne za nas, to treba prvo znati. Sasvim su sa namerom i ostavljali za sobom neke zapise i neke indicije samo ka najtežim ulazima, koja su "oni sami" napravili najtežima i zapravo njih jedino opisivali znajući da su najteža i nama su samo ta servirana.
4.- Čak i u ovom slučaju, Poganovskog smuka, MORA negde postojati neki veoma jednostavni i bezopasni ulaz, u koliko sve to na ovoj lokaciji pije vodu o postojanju te magaze na ovom lokalitetu.  Takav , jednostavan ulaz, je ili preskočen da se navede u nekom zapisu ili (što mislim da je najčešće), niko i nema neke originalne zapise, već su sve to nekakvi papiri koji su nastali u nekoj od kuhinja sa razlogom, ne osvrćući se na definisanje tih razloga.
5.- Ako uzmemo za verodostojno da postoji nekakav mehanizam koji funkcioniše sa nekakvim smukom, slažem se sa većinom komentara , da bi jedino neka voda mogla da reaktivira taj mehanizam. Nekakv pritisak vode koji stoji u pripravnosti da reativira taj mehanizam po potrebi.
Gde obezbediti stalnu vodu(stani pritisak vode) da bi taj mehanizam mogao da funkcioniše?
Preko nekakvih podzemnih voda ? Moguće, ali je po meni to manje verovatno.
U koliko to zaista postoji, najverovatnije se taj mehanizam snabdeva snagom ili stalnim izvorištem vode, a to je jedino neka jača i nepresušna reka. U slučaju Poganova, te reke ima u neposrednoj bliziniza koju se smatra da je to baš tajedna od lokacija sa tim smukom. Mehanizam bi znači trebao biti (za pokretanje tog nekog smuka koji je mnogo višnje negde), je u nivou ili ISPOD nivoa reke!?  Kako nikada u životu nisam obišao ovu lokaciju, moj dobronamerni savet bi bio da se prilikom obilaska malo bolje pogleda ili zagleda sam tok reke. Pri tome apostrofiram na deo reke koja negde udara u nekakve okolne stene i u nekakvim tesnacima gde reka ima direktnih kontakata sa bočnim stenama. Tu bi negde trebalo tražiti rešenje za pokretanje tog smuka koji radi na principu perpetuomobile.
To u koliko se neko želi baviti traženjem pokretanja mehanizma za jedan od mogućih ulaza-izlaza koji je, eto obezbeđen nekakvim zamkama.
6.- Po meni je svrsishodnije potražiti neki od onih ulaza-izlaza koje su ti nađi hajduci ostavili za njihovulazak i izlazak, a koji nema ama baš nikakvih smetnji. Naravno da je naći takav ulaz, veoma teško i sve je u pretpostavljujućim mestima, ali je svrsishodnije to tražiti nego li nekakvu "Smukovu rupu" koju eto niko ne vide a pričaju se svakojake priče o njenom postojanju, smuku koji funkcioniše i tome slično. Bilo koja debata o načinu izrade tog "smuka", materijalima koji su korišćeni i sve ostalo je beskorisno i manje produktivno.
7.- U potpunosti se slažem sa konstatacijom mnogih , pa i @torlakza. Danas je skoro nemoguće ili su mogućnosti veoma male da se makar nađu tri čoveka koji isto misle  koji nikada neće jedan drugoga da zeznu. To je u suštini i najveći problem što mnogo čega i dalje čuči u zemlji i čeka verovatno jednog dana mnogo "čistije" ljude od nas samih, mnogo "vernije" ljude jednog prema drugom ,.....kako bi to što je negde dole u zemlji ugledalo svetlost dana. Iskvarenost ljudi nikako ne opravdava sadašnja ekonomska situacija koja je trenutno na snaži u našem narodu. Bilo je i težih situacija u prošlosi, pa brat nije prodao brata za jedan pišljivi dukat kao danas. Problem je u nama samima i dok ne popričamo prvo sami sa sobom o odnosima prema našim eventualnim sutrašnjim kolegama, sve se može jedino završiti na ovakvim pričama po forumima il za kafanskim stolom bez ikakvih rezultata.

Od mene i moje malenkosti toliko na ovu temu,
Odgovori
Ja nostop pisem i neznam koliko godina pisem ma MAKAZU nikad nece naci covek posto je tesko ili pa POP MARTINA ja nijedan znak nisam premetio da neko postavi ot pop martina ni jedan znak nema  pa kako cete naci nesto tesko verujte  evo jedan primer  pa koliko su trasili bugari turci nemci pa kozna ko jos pa nisu nasli ni SRNU ni MAKAZU i nista  EVO i  ovo da znate dosada ni jedan nije rekao tacno koi znak ima u MAKAZU  nikad necu da kasem dok mi jedan ne kase sve pricate sta ste culi jedan drugok  i ponesto se klapaju  a  po redum koi znak ima gdje treba da ima niko dosada nie rekao evo jedan primer    za SOFRU da svi znate pomalo kako trba da bude i gdje je na kakvo mesto stoi u zatvoreno ili otvoreno i naravno sta ima u Sofru i pret nju sata ima ivo noko nisam cuo da kase tacno jedan vako druki nikako cudo  da se vratim u MAKAZU nije ni vodom pa ni mehanizmu mismo MEHANIZMU samo kat se doblisis ima cudan zvok ja ovo sam napisap pret neko vreme MAKAZA je samo ZVUK KAT CUJES TAJE ORGINAL  ovo je tacno ot mene za vas POZ SVIMA
Odgovori
Poštovanje @himoviću,
Kako trebaju da izgledaju te tvoje MAKAZE ? Mislim imaš li neki pouzdan podatak kako one trebaju da prvo izgledaju sa tvojih papira, ako ih poseduješ ? Da krenemo od toga prvo, a na stranu da li je neko video ili nije video te makaze. Možeš li ih nacrtati nekako ili predstaviti - kako one trebaju da izgledaju na papirima skicirane?

Hvala unapred na odgovoru,
Odgovori
Izgleda da himoviceva tastatura na sokocalo  brka G i  K .Pa MAGAZA postade MAKAZA. Wink.Nego srecom tuj je Svrliski Sampolion.Jel tako Himovicu? Wink Smile Big Grin ;D
Odgovori
Da kazem i ja nekoliko reci o smukovoj rupi posto sam slusao price nekih mestana iz okoline a licno me nije zanimala ta lokacija .Po prici starih mestana zaista je postojao otvor dubok 7-8 metara kao bunar i kad se dole sidje vide se nekakve uske stepenice koje vode navise i tamo nekakva veca prostorija koja je ustvari magaza . Pokusavali su neki da udju u magazu ali su svi tragicno zavrsili .Po mom misljenju njih ne ubija smuk vec otrov koji je tezi od vazduha i stalno je prisutan u prostoriji  a smuk se aktivira tezinom coveka kad nagazi odredjeni stepenik . 70tih godina je odlukom tadasnje vlasti ta rupa zatrpana iz bezbedonosnih razloga . Cuo san da su neke ekipe u skorije vreme pokusale da ponovo otvore zatrpani ulaz .
Odgovori
@apise, otkuda ja znak ko više koja slova pobrka  Big Grin Vodim se onom Vukovom i čitam šta je napisano. Javiće se svakako naš kolega Himović, samo dok našteluje tastaturu.

@twins, kolega naravno da su se svakojake priče o toj nekoj zagonetnoj rupetini kružile i kruže i dan danas.  Ne ulazeći u debatu o istinitosti ili neistinitosti navedenog za tu neku rupu, jednostavno ću Vam postaviti par pitanja izvučeni iz par zasigurnih konstatacija:

- Zar stvarno mislite da određene državne strukture, ma koliko unazad se vratili, ne bi bile zainteresovane za jednu takvu magazu tipa "Smukove jame ili smukove rupe"?
Da se ne vraćamo unazad i suviše mnogo sa nekim primerima gde su državni organi stajali iza mnogih projekata na terenu a da se to prikrivalo privatnim interesima, nego se samo vratimo na slučaj "Šuplji kamen", slučaj "Suva Planina" ( od kralja Milana pa do skorašnjih dana),...... pa se zapitajte: Da li bi ma čija vlast jednostavno zabetonirala nekakvu rupu iz koje se vide nekakve stepenice, pa prostorije, pa magaza unutra, a da ni u čemu ne angažuje sve moguće državne resurse, da situaciju istraži bar minorno, a da ne kažem DO KRAJA ???? Ovo DO KRAJA bi podrazumevalo angažovanje svakojakih inženjerijskih struktura svih kategorija da se nešto tako , zbog interesa države ili pojedinih likova koji vode državu, jednostavno sve to NE PROVERI ?? Ne proverava se  nego se naredi nekakvim lokalnim policajcima da se ta rupetina izbetonira ili šta već ?  Da li stvarno mislite da je ovako nešto moguće da ma koja država ispusti ? Priča o nekakvoj Smukovoj jami ili rupi  nije od juče!
Lično ne verujem, a Vi se svi zamislite da li je i u slučaju države to ikako moguće već pričamo priče da je sve nešto viđeno unutra a da baš, ama baš niko od ozbiljnijih igrača države , za sve ove vekove to ne proveri na odgovarajući način"  Gde za takva istražvanja državu niko ne sprečava ni u jednom činu da to uradi, osim možda nekakve reakcije Arheo amatera Srbije koji bi to jedino mogli da spreče, jel te  ?
Zar mislte da je ova država toliko šuntava u slučaju Smukove pećine , a nije u trasiranju koridora 10, lokaciji svakojakih kamenoloma koji prate ovaj koridor i mnogim drugim stvarima ,u samo ovom primeru, da druge starije primere ne spomenemo a znamo ih svi uglavnom ????


Tu nešto smrdi. Ili neko veoma dobro zna da manstir Poganovo nije mesto gde se treba tražiti ta smukova jama ili je nešto drugo u pitanju. Razmislite i sami malo bolje o svemu ovome pa ćete zaključke sami pronaći!?
Odgovori
MILANE  nema sta da crtam za MAKAZU ja sam rekao kad se doblisis cujes ZVUK cudan i ima znak ali to necu da pisem cekam neko da pise ako zna neko ali neverujem tesko je milane veruj da je tesko da doces do makazu evo i ovo cu reci da znate TESKA PLANINA CUDNA PLANINA I TESKA A DO MAKAZU DA DOCES PLANINA JE SUVA NEMA NI KAPKU VODU DA SE PIJE OVO JE ORGINAL  POZ SVIMA
Odgovori
(09-06-2015, 08:11 PM)twins link Piše: Da kazem i ja nekoliko reci o smukovoj rupi posto sam slusao price nekih mestana iz okoline a licno me nije zanimala ta lokacija .Po prici starih mestana zaista je postojao otvor dubok 7-8 metara kao bunar i kad se dole sidje vide se nekakve uske stepenice koje vode navise i tamo nekakva veca prostorija koja je ustvari magaza . Pokusavali su neki da udju u magazu ali su svi tragicno zavrsili .Po mom misljenju njih ne ubija smuk vec otrov koji je tezi od vazduha i stalno je prisutan u prostoriji  a smuk se aktivira tezinom coveka kad nagazi odredjeni stepenik . 70tih godina je odlukom tadasnje vlasti ta rupa zatrpana iz bezbedonosnih razloga . Cuo san da su neke ekipe u skorije vreme pokusale da ponovo otvore zatrpani ulaz .
Slusao si lepe price ali nisu vezane za jedno  isto mesto.  Wink
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 3 Gost(a)