Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ko to tamo (ne) voli Templare ?
#1
Ima tragova prisustva templara u Ponišavlju. Četa rimskih legionara po povratku iz Jerusalima po završetku Krstaških ratova putem via militaris odustala je od Rima i kod Crvene Reke pravcem Špaj, Glogovac, Topolnica skrenula na jug prema vrhovima Suve planine i osnovala selo Kosmos, danas Kosmovac. Kao razlog čudne odluke navodi se zadivljenost krstaša prirodnim lepotama. Da li je to jedini razlog ?
Zanimljiv primer je Šuplji kamen. Prvi sunčev zrak u praskozorje na dan francuskog praznika (a ne Đurđevdana, itd.) posle prolaska kroz oko na vrhu, po našoj legendi napravljeno topuzom Marka Kraljevića, padao je van svake logike i fizike tamo gde niko nije očekivao ni u snu. Taj lokalitet, na kojem su viđene i ukrštene butne kosti, lavovi u kamenu, još nešto fascinirajuće svo u kamenu, uništen je poznatom akcijom vojske. General je izjavio za medije da je reč samo o, citiram,  "redovnim aktivnostima".
Od značaja mogu biti i dve lokacije koje se nalaze tačno na 1.000 metara nadmorske visine. To su Bogov vrh, danas skoro zatrpan tonama             
kamenja. I prevoj Jelovica gde je bilo stoletno, delimično šuplje drvo, koje je spaljeno do korena.
Inače, sve ovo je na približno 250 kilometara južno od Manastira Kovilj u Vojvodini, svojevremeno boravište templara Antoana.
Iznenađuje nedoslednost Vudija Alena koji u raznim postovima pominje Niketu Remisijanskog, Manastir Kovilj, ukrštene butne kosti, šapaste krstove, da bi u jednom, u temi "Evo jedne zanimljive mape", napisao,
citiram : "Red Templara je prolazio preko Srbije za Svetu zemlju i često se tim putem i vraćao o čemu svedoče mnogi znakovi pa i neke Crkve i Manastiri".
Nisu Templari  samo "dolazili i vraćali se" putem via militaris,  to sugeriše  da u ovom području nisu ništa ni radili niti ostavljali, pa ne treba uzalud ništa ni tražiti, što je sigurno neprihvatljivo.
A i Kosmovčanjke tako izrazito liče na Rimljanke !   
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Poruke U Ovoj Temi
Ko to tamo (ne) voli Templare ? - od zivkovic.branimir@yahoo.c - 12-07-2013, 05:02 PM
Odg: Ko to tamo (ne) voli Templare ? - od ivicadacic - 29-07-2013, 11:51 PM
Re: Ko to tamo (ne) voli Templare ? - od APIS - 11-07-2015, 10:08 PM
Odg: Ko to tamo (ne) voli Templare ? - od caja - 21-12-2015, 12:31 AM
Odg: Ko to tamo (ne) voli Templare ? - od mangir - 21-12-2015, 10:22 AM

Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)