Forum skriveno blago - zakopano blago
Zabeka - Oblik za Štampu

+- Forum skriveno blago - zakopano blago (https://www.skrivenoblago.com/forum)
+-- Forum: Zakopano blago u Sbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bugaskoj (https://www.skrivenoblago.com/forum/Forum-Zakopano-blago-u-Sbiji-Crnoj-Gori-Makedoniji-i-Bugaskoj)
+--- Forum: Zakopano blago u Srbiji (https://www.skrivenoblago.com/forum/Forum-Zakopano-blago-u-Sbiji-Crnoj-Gori-Makedoniji-i-Bugaskoj)
+---- Forum: Oglasna tabla (https://www.skrivenoblago.com/forum/Forum-Oglasna-tabla)
+---- Tema: Zabeka (/Poruka-Zabeka)

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9


Zabeka - plandzija - 30-12-2010

Zna li neko gde se nalazi ovo mesto . Nisam siguran da sam tacno procitao naziv mesta a ne mogu da ga napisem onako kako pise u originalu jer takvi ,, hijeroglifi"ne postoje na mojoj tastaturi. Ovo me interesuje zbog toga sto se tu nalazi zatvorena pecina sa dva ulaza .U nju je sklonjeno latinsko blago koje je Lazar nasao kod Kurjacke rupe. U Martinovim spisima se kaze da je Lazar , dok su boravili u kurjackoj rupi,nasao blago od latinskog cara (najverovatnije ono koje je izvesni bugarski car oteo od krstasa) ali da Uzun Alija nije dozvolio(kod mene pise i zasto) da Pop Martin zapise sta se s blagom dalje desavalo . Izgleda da je neko ipak napravio zapis o tome,moguce i sam pop Martin ali nisam sasvim siguran . U opisu kaze da je pestera duga 50 a siroka 7 koraka .Na ulazu se nalaze ,,Dvai medni glavi " koje glegaju jedna na drugu. Ja sam godinama bio ubedjen da se radi o glavama napravljenim od voska (ne mogu biti od meda) medjutim tek nedavno mi je palo na pamet da se medenica zove tako upravo zbog materijala od kojeg je nekad pravljena. Zakljucio sam da su te glave najverovatnije bronzana poprsja koja su bila deo blaga koje je car oteo od krstasa. Na drugom kraju pestere nalazi se figura koju pisac ovog zapisa opisuje kao zmaja dugog 3 arsina ,debelag 4 pedi i teskog vise od 80 oka. Najverovatnije se radi o rimskoj skulpturi koja predstavlja krokodila i koja bi vredela vise nego svo ostalo blago . Oba ulaza su zatvorena tako da se nikad vise ne otvore ali u danasnje vreme to bi bio samo malo skuplji poduhvat.
Pozdrav svim clanovima.


Re: Zabeka - El Loko - 30-12-2010

na kurjacku rupu, kod Rasnice mislis?


Re: Zabeka - plandzija - 30-12-2010

Pa u originalu se ne pominje Rasnica mada moze da bude i tamo .Rasnica je interesantna jer se iznad sela zaista nalazi lokalitet iz rimskog perioda. Ja bih pre rekao da je Kurjacka rupa negde istocnije. Postoji i ona pisanija gde se pominje Rasnica i obrociste sv. Nikola i Sestrin jaz pa ima cak i neka skica ali ja sumnjam da to nema nikakve veze sa originalom. Uglavnom druzina je blago pokupila i sklonila u ovu pecinu koja me vise podseca na prirodni tunel(barem prema opisu). Mesto gde se pecina nalazi zove se ili se zvalo Zabeka ,Zbeka ,Zbek ili tako nekako jer stvarno neznam kako se cita i izgovara .Imam gomilu topografskih karata ali ovog naziva nema pa mislim da se uopste ne nalazi u Srbiji . Medjutim postoji verovatnoca da nije uneseno u karte pa ukoliko neko zna neki slican naziv neka se javi . Ovo bi trebalo da bude negde na staroj Planini . Pozdrav.


Re: Zabeka - El Loko - 30-12-2010

ima na par kilometra od kurjacke pecine mesto zove se Zabel , a mi ga zovemo Kocino kale, Kod obroka Sv. Nikola bila je do pre par godina iskopana rupa dubine dva tri metra i dole se video deo zida i neko je pokusavao da ga prostemuje, inace mislim da su te rimske gradjevine zatrpane u nekom zemljotresu, prosao sam taj deo md-om i nikakav metal nisam nasao. iznad je mesto koje zovu jelenski skok, uopse kanjon reke je pun kojekakvim pecinama i sitnim rupama. A iznad kurjacke rupe je sve prekovano, otvoreno je nekoliko pecina i prolaza. Cak su i minirali.


Re: Zabeka - plandzija - 30-12-2010

Nasao sam Zabel na karti .Da li postoji mogucnost da je to brdo suplje? Kakve su stene?


Re: Zabeka - El Loko - 31-12-2010

kako da bude suplje? pa stene su od krecnjaka,


Re: Zabeka - plandzija - 31-12-2010

U opisu se pominje visoka planina a na karti vidim da se Zabel nalazi na relativno maloj nadmorskoj visini. Ovo definitivno nije to mesto . Trazimo dalje.


Re: Zabeka - panki - 31-12-2010

Postovani Plandzija i svi ostali clanovi foruma, ja sam vec juce pisao ali verovatno sam nesto pogresio jer dosada nije objavljeno,pa eto pisem ponovo. Interesantno se razvija ovaj forum,dokle ce sve to da vodi, videcemo. Sto se tice Starog ili Sari Gola verovatno je kolega iz Mak. u pravu, u svakom slucaju nije to mesto koje sam ja mislio. Za Zabek ja sam na mojim kartama pronasao da ima jos dva mesta na Staroj planini koja se zovu -ZABEL.Isto sam video da ima 7 mesta koja se zovu Ponor kao i jedno selo Ponor, onda 5 mesta koja se Tumba zovu kao i nekoliko Bele vode na Staroj planini i jedno 3 u Timockoj krajini. Ima i nekoliko ostalih mesta koja je Plandzija naveo. Neznam koliko je ovo od koristi, ali sam hteo samo da kazem.Karte su veoma detaljne i ima ih mnogo tako da zahteva puno vremena, ali ako pomaze? U svakom slucaju zelim svima na forumu Srecnu novu 2011 godinu, i neka vas zdravlje sluzi. (Sve ostalo ima kod Kineza).Nemojte da zalite sto dosad niste pronasli ,,blago" koje ste zeleli, jer svako od nas svoje najvece blago vec ima ali verovatno to jos nije uocio.

Pozdrav od Paankii-ja.


Re: Zabeka - El Loko - 31-12-2010

Citat:U opisu se pominje visoka planina a na karti vidim da se Zabel nalazi na relativno maloj nadmorskoj visini. Ovo definitivno nije to mesto . Trazimo dalje.


ajd napisi ovde deo tog opisa


Re: Zabeka - plandzija - 01-01-2011

U slobodnom prevodu pocetak teksta bi glasio otprilike ovako : ,, Od mesta Zabeka pod vrh na planina..." Dalje postoji opis mesta koji je kljucan da se nadje ulaz, jer nije ostavljen nikakav vidljiv znak , i ja taj opis sigurno necu napisati (mada ni sam nisam siguran da sam u potpunosti razumeo sta pise). U tekstu se jasno pominju imena Lazar (kao onaj ko je nasao latinsko blago ) i Uzun Alija (koji zbog nekakvog groba nije dao da se napravi nikakav zapis o ovom mestu niti da se ucrta neki znak ) Pominje se i kurjacka pestera (ne rupa) u cijoj je okolini (nije u njoj ) Lazar nasao ,,Latinsko skroviste" i odakle je blago ,,na samari" preneseno u ovu pecinu . U martinovom opisu jasno kaze da je na mestu gde je blago pronadjeno ostavljen samo jedan ,,gerdan" i nista vise . Sto se naziva mesta tice iz originala se jasno vidi da postoje tri suglasnika i to Z B i K . Suglasnik ,,L" ne postoji tako da je ,,ZABEKA" najverovatnije tacan naziv mesta.