Forum skriveno blago - zakopano blago
Значи ова нешто? - Oblik za Štampu

+- Forum skriveno blago - zakopano blago (https://www.skrivenoblago.com/forum)
+-- Forum: Zakopano blago u Sbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bugaskoj (https://www.skrivenoblago.com/forum/Forum-Zakopano-blago-u-Sbiji-Crnoj-Gori-Makedoniji-i-Bugaskoj)
+--- Forum: Zakopano bogatstvo Makedonija - Bugarska (https://www.skrivenoblago.com/forum/Forum-Zakopano-blago-u-Sbiji-Crnoj-Gori-Makedoniji-i-Bugaskoj)
+---- Forum: Oglasna tabla (https://www.skrivenoblago.com/forum/Forum-Oglasna-tabla--35)
+---- Tema: Значи ова нешто? (/Poruka-%D0%97%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8-%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%BE-Oglasna-tabla--35)Значи ова нешто? - fati - 19-10-2014

Ова е текст од напишан на кожа.

Име на село нека биде ХХХ, текстот оди вака:

ХХХ, година 1902.
Лозја, кладенче, надоле, Црвена врата под лозја,
Нестор, на синојте Коле и Васил
На Колета на пато во црвената врата
На Васила под црница

Кожата е најдена во рамка од едната страна икона од св. Атанасиј, кожата беше од задна страна. Тешко се распознава што е напишано, морав сијалица да ставам од задна страна да добијам контраст. За теренот, лозјата се од север во едно лозје има чешмиче, водата оди до еден пат на кој има изградено манастирче св.Атанасиј со црвена тула. Ја лоцирав куќата која имала црница и местото каде била истата. Станува збор за селска куќа со турска авлија,куќа, штали (2), фурна, два ореви, две чешми, а црницата се наоѓа точно во средината. 
Дали може да има нешто?
Дали значи ова пишаното нешто?
Ако има што да направиме со газдата за да извадиме?
Газдата кажува и за некакви ѓумови, кои дедо му ги криел за некој евреин, но тоа било пред втората светска војна а дедо му бил трговец, како и брат му.


Odg: Значи ова нешто? - detecting - 21-10-2014

Znaci Fati,mnogu znaci,se ti kazuva zapisot. Zemi i raboti,sto ti treba poveke?


Odg: Значи ова нешто? - ceko_mkd - 06-11-2014

samo kazmata brate i rabota...to e to pozzz...Odg: Значи ова нешто? - kaligula - 21-12-2014

E ova e veke nesto. Dokument imas, mestoto go znaes, znaes kade da baras. Ako ti treba strucna pomos vikaj, imam rudarski kramp duplo pojak od ovie obicnive.........


Odg: Значи ова нешто? - ceko_mkd - 27-12-2014

fati
so napraj be drugar so ova mesto ,go proveri ili...?
pozzz..


Odg: Значи ова нешто? - fati - 27-12-2014

Газдата се плаши, вели кога почнавме да чепкаме само малер го следи. Многу се плаши. А се знаеме доста добро изнам дека не лажи


Odg: Значи ова нешто? - kaligula - 28-12-2014

Fati de daj slikaj ja mapoata od podaleku da vidime kako izgleda, a ako se plasite od kopanje ke dojdam jas ce go sredam. 8)