Forum skriveno blago - zakopano blago

Puni Oblik: Cezar
Trenutno pregledate lite oblik foruma. Pogledajte puni oblik sa odgovarajućim oblikovanjima.
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

tragac89

evo druge strane    (malo retusiranja smoje strane da se bolje vidiWink  izvinjavam se na upadici. GROTA[Slika: img0872.jpg]

tragac89

Da li neko hoce da pomogne?!  ???
Phase = 1k8

Geb podesavas tako sto pomeras feritni stapic iznad sonde, sve dok ne pocne "krcka" menajuci vrednost trimera geb - kada nadjes poziciju trimera gde krcka na ferit to je to (obicni na 2/3 trimera) po meni je bolje resenje staviti potenciometar zato sto postoji razlika u sastavu zemljista i pozeljno ga je podesiti prilikom svakog izlaska na teren ....

ampl staviti trimer na pola

Da li si namotao sondu?

tragac89

Jesam, RX 150 namotaja zica 0.3 i TX 75 namotaja zica 0.4, oba na 20cm precnik kruga. Oklopio sam je folijom i vezao oba oklopa na RX na referentnu masu.
Na potenciometru geb sam uspeo da dobijem feritnim stapicem da ga ne vidi i blago krcka na oko 10cm,a onda mi se cini da izgubi na dubini.
Diskriminacija ne radi,a 20din otprilike jedva vidi na 15cm.
Bice da je sonda lose odradjena, 20 din. bi trebalo da detektuje minimum na 35cm. Ako diskriminacija ne radi onda sonda nije dobro nulovana to budi siguran, svako moze da napavi plocicu i zalemi delove ali za sondu je potrebno dosta iskustva.
U nekim predhodnim porukama je pojasnjen proces nulovanja, ispostuj ga i neces pogresiti...

tragac89

Hvala na pomoci.
Pokusacu sve  Smile

tragac89

Uspeo sam da nulujem sondu na oko 150-200mV, i dalje 5 dinara vidi na oko 15cm.
Trimere sam stavio po uputstvu.
Primetio sam da kad podesavam sa feritnim stapicem samo uspem na potenciometar za diskriminaciju kad vrlo malo okremen potentiometar.Kad hocu da ga podesim na trimer geb nema nikakvu svrhu.
I jos jedno pitanje,da li tranzistori moraju da imaju isto pojacanje i da li to moze da predstavlja problem,jer ih nisam merio.
Kada podesavas GEB diskriminacija treba da bude iskljucena, a tranzistori treba da budu bc327-16
Davno sam ja sastavljao cezara, cisto iz radoznalosti, znam samo da mi je ta sonda i nulovanje skratilo zivot bar za godinu dana  Smile

tragac89

E sad krece da skracuje i meni.... Smile
Jel moze neko detaljno da objasni proces nulovanja sonde
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20