Forum skriveno blago - zakopano blago

Puni Oblik: Demir Kapija
Trenutno pregledate lite oblik foruma. Pogledajte puni oblik sa odgovarajućim oblikovanjima.
Stranica: 1 2 3 4

Dejvidkrokodetlić

Da li neko poseduje nešto za ovaj toponim?
Postoje spisi u kojima se pominju zelezna ili ti gvozdena vrata .Isto tako ima i onih spisa gde gotovo polovinu teksta cine turske reci ili  turcizmi i u kojima se nailazi na pojam demir kapi .To je zapravo turski naziv za gvozdena vrata. U jednom spisu za Sari Gol se spominje Demir Kapi kao geografski pojam dok u drugim nije bas sigurno na sta se odnosi.

grotagold

Demir kapija kao pojam se odnosi i na carinarnicu ili mesto gde se placala carina.
demir kapija.u makedoniji ovaj toponim imas na nekoliko mesta.sta tacno tebi treba,budi malo jasniji.pozdrav

Dejvidkrokodetlić

Radi se o planini Goč, od poznatih toponima u blizini je Ravno bučje
selo klisura demirkapisko mesto zvano korita ako znaes kaj e pisi

grotagold

(15-03-2014, 01:39 AM)Dejvidkrokodetlić link Piše:Radi se o planini Goč, od poznatih toponima u blizini je Ravno bučje
Postoje dva Goča , jedan je u rejonu Kukavice a drugi planina iznad Vrnjačke banje. Ne koju si mislio i pritom reci sta se trazi a naći će se neko da dobiješ potrebne podatke.
koja lokacija:Na Dunav,Carski put,ili Makedonija.......

Dejvidkrokodetlić

Goč kod Vrnjačke Banje.Carski put je u blizini,ima ostataka puta mestimično

grotagold

(15-03-2014, 08:34 PM)Dejvidkrokodetlić link Piše:Goč kod Vrnjačke Banje.Carski put je u blizini,ima ostataka puta mestimično

Kolega  , za taj deo Srbije i konkretnu planinu ima nekih podataka u zavisnosti sta te konkretno interesuje jer se podaci protezu od rimskih rudnika zlata preko srednjevekovnik kovacnica , ostava Kneginje Milice , "Latinskog zlata" , stopa u kamenu (da ne pominjem imena kojih poznatih licnosti) , Hajduckih ostava , Turskih ostava , Kraljevskih i vojnih skrivnica , Cetnickog zlata i tako dalje. Nekada je granica Austrije i Turske isla duz Z. Morave a granice ispostave na obliznjim uzvisenjima sa obe strane pa i na strani planine Goc. Prica o VELIKIM I MASIVNIM GVOZDENIM VRATIMA KOJA SU SE UVECE TRESKOM ZATVARALA I CIJI SE TRESAK CUO NADALEKO jos uvek u secanju vremesnih starina tog kraja a njih skoro da vise i nema zivih. Poznata je i istinita prica koja se odvijala pre nekih 25-30 godina da se u okolini "carskog puta" u selu P.... nalazio poveliki Han za nocenje i odmor putnika i karavana i u neposrednoj blizini nalazila jedna vodenica u koju su jede veceri naisli neki ljudi sa stranim akcentom i zamolili vodenicara / gazdu vodenice da ih primi na konaciste jer su im nesto kola u kvaru i da ce ujutru da ih oprave i da nastave put. Kada je ujutru vodenicar dosao da ih probudi nije bilo ni njih ni kola ali je na pola puta prema bivsem hanu na polju bila uocljiva povelika rupa u kojoj je ostao samo bakarni kazan sa 3 dukata. Odmah je alarmirana policija ali nista i niko nije pronadjen.
Izvinjavam se sto iznosim ove mozda nebitne podatke a na tebi je da kazes sta te konkretno interesuje da bi mogao da dobijes od kolega i konkretne podatke...naravno ako ih ima koji tebi nesto znace i odgovaraju.
                              SVAKO DOBRO I SRDACAN POZDRAV UZ ZELJE ZA DALJI USPESAN RAD.  Wink
Stranica: 1 2 3 4