Forum skriveno blago - zakopano blago

Puni Oblik: Veles
Trenutno pregledate lite oblik foruma. Pogledajte puni oblik sa odgovarajućim oblikovanjima.
Замокот е тврдина се наоѓа 2 милји јужно од Велес, во клисурата на реката во устата на реката Вардар Тополка, изградена во форма на издолженo плато, израмнат на врвот со доста стрмни надолнини, до 50-60 метри над реката . Во јужниот дел на платото, малку возвишени се зголемува,  караула била изградена кон крајот на римскиот период. За време на V и VI век беше вратен во моќни Акропол, зајакната со неколку кули и бастиони.
;D