Forum skriveno blago - zakopano blago

Puni Oblik: Zamke kod zakopanog blaga
Trenutno pregledate lite oblik foruma. Pogledajte puni oblik sa odgovarajućim oblikovanjima.
Stranica: 1 2 3 4 5 6

jeremaja011

Da, to ste odlično napomenuli, živa je jako opasan i otrovan metal.

milan

(07-10-2013, 10:41 AM)GROTAGOLD link Piše: [ -> ]........................... Skoro da sam i zaboravio na gore pomenuti uredjaj pa sam posle izvesnog vremena resio da ga demontiram i skinem pomenutu kapsulicu a u njenoj unutrasnjosti sam otkrio da se ziva oslobodila i bukvalno isparila a na mestu zrnaca zlata bila je gomila tog belog praha i ista ona zrnca zlata koja vise nisu bila bele vec platinasto-srebrne boje. Toliko o tom mom iskustvu.

Pozdrav drugari,

Pratim ovo Vaše izlaganje i nisam mogao da se otmem znatiželji i da ne pitam:

- Koje je to belo zlato čija su zrnca ubacivao u verovatno neki LR uređaj, pa su postala platinasto-srebrne boje ? Pretpostavljam da se ne radi o čistome zlatu već verovatno o nekoj leguri zlata, što onda menja mnoge stvari u vezi uticaja žive na zlato ???

- Za konstataciju o crnom zlatu,iz predhodnog posta, mogu da između redova skontam šta se htelo reći, ali to je onda ne radi o nikakvoj rudi već o praškastom ostatku iz faze rafinacije zlata- potpuno čistoga zlata koje samo nije pretopljeno, ali rudom se svakako ne može nazvati.

Ne zamerite što ovo pitam. Zbunili ste i mene a kamoli neke druge koji čitaju o ovom uticaju žive na zlato te pretvaranja istog u beli prah. Pričate li celo vreme o čistome zlatu?

grotagold

  Big Grin  Postovani Milane. Doslo je do moje greske u kucanju( :-[) pa sam umesto zuto napisao belo i sada sam ispravio gresku. Neradi se o leguri zlata vec o prirodnom zlatu. A sto se tice "crnog zlata" secam se dogadjaja da je covek u starom debelom zidu podruma nekadasnjeg Turskog hana iskopao 7 manjih cupova uzidanih u taj zid ali je u njima pronasao nesto krupniji crni pesak kao sitan cumur neverovatno tezak kao da je zlato. Kada je sve cupove otvorio i video da je svuda isto , ostavio je tu 6 a sedmi je poneo kuci da proveri malo bolje. Nista nije uspeo da uradi jer je i nakon njegovog pranja i ciscenja sve ostalo i dalje crno. Vremenom je zaboravio na to ostavivsi ga u svojoj radionici kao uspomenu na pokusaj da nadje nesto i da se obogati sve do posle mnogo godina kada je kod njega naisao neki rodjak i kako to biva uz casicu starac spomene taj cup. Ovaj je hteo da mu pokaze i kada je video o cemu se radi zamolio ga da mu to pokloni pitavsi ga usput gde je to nasao i dali ima jos. Kada mu je starac to objasnio ovaj je otisao. Covek je posle hemijske obrade kasnije od crnog dobio zuto zlato i naravna stvar...postao prilicno bogat. Danas zivi u Australiji.
Druga prica koja je vezana za nesto slicno je ta da je covek (zlatar po profesiji) nasao izvesnu kolicinu ...kasnije je pricao da se radilo o kazanu sa dukatima i resio da iste pretopi i izlije u tanje plocice u svojoj radionici. Tako izlivene (koje su postale crne boje) je naprosto iste pobacao po podu medju ostalu gvozdjuriju pa nedugo zatim kada su nasi "organi" nanjusili nesto i dosli kod njega da pretraze...a trazili su svuda i sve zivo prekopali..nista nisu nasli. Proslo je dosta godina od tog vremena i kada je vec bilo kasno za neku njihovu reakciju onako uz picence i u drustvu pitali ga gde je uspeo da sakrije to zlato koje nisu mogli da nadju a on im je onako seretski objasnio da su gazili po njemu ali nisu znali o cemu se radi jer kada se pretopi i (..............) !!! postane crno , sve dok se postupak ne odradi ponovo ali suprotnim redosledom pa se  dobije cisto zuto zlato.
Ponesto sam uspeo da doznam o tim tajnama ali ne sve tako da sam jos neupucen u celu tajnu svega. Covek je naravno jos ziv i u punoj je snazi i poznajem ga licno ali jos uvek nije spreman (nezeli) da mi otkrije sve detalje. Njegovo je pravo da cuva svoje tajne.

milan

E to je nešto drugo Groto, naravno, desi se svima nama da pogrešno nešto upišu, pa onda ceo smisao rečenice dobije neki drugi karakter. Sad mi j sve jasnije.

Što se tiče ovog drugog dela sa ćupovima i crnom prašinom je živa istina. Pošto se i ja "pomalo bavim zlatarstvom"  (nekih 20 godina) sve tajne zanata su mi poznate.
Poznavanje spravljanja "carske vode" su u Evropu preneli rimljani od Egipćana. Od tada se je moglo dobiti finoća zlata i do 99,95% finoće, pre toga nisu mogli doseći tu finoću. Upravo produkt taloženja zlata iz rastvora carske vode, je talog, koji od zavisnosti sa kojim se taložnikom tretira, zna da bude od svtlo žute do jako tamne-skoro crne boje. Talog se ispira, suši i kasnije samo pretopi. Nije se jednom desilo da su pojedini ostavljali ovakav suvi talog ČISTOGA zlata, NEPRETOPLJENOG u ćupovima naravno najčešće. Međutim, znali su da taj prah jednostavno uspu u neko prirodno kameno korito i tako ga zakamufliraju.

Druga slična prašina crne boje, a što predstavlja čisto zlato, je zapravo "ciprocitat". To je produkt, skorijeg vremena a zapravo je takođe taloženo zlato iz hemijskog procesa - CIJANIZACIJE.  Materijal koji sadrži veću količinu zlata se luži u velikim bazenima odredjenim rastvorom cijanida. Da ne držim predavanje, imao sam prilike da lično istopim ovu prašinu i kvalitet je takođe 99,95% zlata bez nekakve naknadne rerafinacije.

Što se tiče priče zlatara i istopljenog zlata do crne nijanse - izvodljivo je i nije nikakva tajna da se napravi legura zlata a da ima od svetle žute do tamno žute, crvene, zelene .... pa i tamnije boje. Sve zavisi šta se dodaje kao primesa leguri određene karatne vrednosti. Takvo "obojeno zlato" je sada pomodarstvo u izradi nakita.
Na žalost, meni bar nije poznata neka legura zlata koja bi nosila neku standardnu karatnu vrednost a da bude crne boje!  Šta je taj zlatar mućkao, svakako on zna, ali razvodnjiti čisto zlato u nekim drugim materijalima i nije neka velika mudrost. Veća je mudrost dobiti čisto zlato od toga da ga zaprljaš Smile  Ako zlato unesete u srazmeru manjem od 50%, onda se više ne priča o zlatu, već o olovu, bakru, gvožđu...... koji u sebi sadrže zlata, a to je što sasvim,sasvim druga definicija.


E sad , ako se taj zlatar bavio alhemijom onda eto ovde imate recepture pa pokušajte da na ovaj način dobijete zlato crne boje, ko će ga znati Big Grin  Big Grin  Big Grin

http://www.bosnic.com/Formule-za-pravlje...85765.html

Da sumiram, uglavnom sve je Groto moguće od onoga što si naveo.
Odatle verovatno ide i ono narodno verovanje da se zlato pretvara u ugalj ako oni koji ga vade pricaju . Jednostavno se ne r adi o uglju vec pojavnom obliku onog divnog plemenitog metala . Mada bih zaista voleo da neko malo vise napise o  belom prahu . Jer on navodno ima zaista neverovatna svojstva od kojih je jedno da uziman na odredjeni nacin daje besmrtnost  :Smile  ;D  onome ko ga koristi . Ima jos puno prica , naravno sve neproverene i neverovatne pa necu dalje da ne ispadnem neozbiljan . Ispricali ste nam oz zamkama pa mene zanima dal postoji neka literatura u kojoj se mogu naci opisane te zamke , ili cak i poneka slika ? jer osim onog kapana koji nas toliko plasi (vezano za zmajevu pecinu kod poganova) mi nismo upoznati ni sa jednom a kamo li videli ocima tako nesto . morate priznati da bi i sama ta zamka koja radi posle toliko hiljada godina predstavlja blago samo po sebi .

jeremaja011

To što je GROTAGOLD napisao, ne samo da je moguće, nego i postoji, zna se za to i povremeno se radi.
Zahvaljujući konfiguraciji elektrona u zlatu, moguće je postići i promenu boje zlata iz žutog u crnu, sam proces zahteva nekoliko etapa i ne može se raditi sa bilo kojim zlatom, potrebno je da zlato bude visoke čistoće ( karata ) ...
Proces je dugotrajan i izuzetno zahtevan, pošto se ne menja samo boja, već se i stvara potpuno nova legura.
Samo zlato pre takvog procesa se mora maksimalno pročistiti i odstraniti sve nepoželjni elementi, koko ne bi došlo do dodatnih reakcija nekoliko elemenata koji će dovesti do greške i ne uspeha procesa.
Proces se može i u kontra smeru primeniti, ali se zna da prilikom togda se gubi od 2 do 7% zlata.
Postoje dva procesa menjanja boje zlata u crno, jedan se koristi namenski u vojnoj industriji, poznato je da zlato ima fantastičnu provodnost, i kad se dodatno očisti i promeni u takozvanu pitch black boju, ima još bolje karakteristike.
To je totalno ne isplatljivo za bilo kakvu komercijalnu upotrebu zbog izuzetno velike cene samog procesa ( oko 900 dolara po gramu ).
Drugi proces je poznat od davnina, vezuje se za alhemijske veštine, i smatra se da je jedan od prvih procesa koji je proban u alhemiji ( sama reč alhemija je arapskoh porekla, i razdvaja se na dve reči,  Al i Kemet ili Kemi, što je u nekom slobodnom prevodu crno ).
Postoje zapisi još iz Mesopamije, Vavilona i drevnog Egipta o takvim eksperimentima, konkretno ih je najviše u Zoroastrijskim spisima i pokušajima stvaranja crnog zlata  ( vezuje se za konačnu žrtvu, prinošenje žrtve i večno crnilo )...
U novije doba, takav proces je opisao čuveni alhemičar Nikola Flamel i po tim zapisima se i dalje eksperimentisalo, osnovna ideja je bila povezana sa crnim peskom koji je uglavnom pratilac zlata u i oko reka, pa su u to doba smatrali da ako zlato pretvore u taj po njima prvobitan oblik, moći će da iz toga naprave kamen mudrosti.
Uspeli su da naprave crno zlato, a o kamenu naravno ništa ne zna.
Tako dobijeno zlato zadržava svoju težinu ali mu je izgled fizički prilično promenjen, podseća na ugalj, zovu ga još i šungitsko zlato zbog izgleda.
Proces se u današnje vreme popularno zove „ Izrada hromatsko kobaltne legure zlata „
Napominjem da je sam proces jako dug, izuzetno zahtevan, potreba je miligramska preciznost u radu i javlaju se izuzetno opasna, otrovna isparenja.

grotagold

Bojim se da smo sada otvorili jedan prozor koji nije bas bio za otvaranje...al nek bude volja Bozja....ko zna sto je to dobro.
Neko bi reko..ovo je neka visa matematika...a ja dodajem nije visa matematika vec samo jedno upustvo za buduce jer se mnogo toga bacilo i ostavilo samo zbog neznanja....i jos mnogih drugih neznanja.
  Wink

jeremaja011

Što se tiče zamki, nije bez razloga što maltene niko ih nije video, uglavnom su to priče i plašenje ljudi, sujeverje i opasnost većinu zadržava na distanci ...
Konkretno za to što ste napisali:
Zmajeva pećina kod Poganova i kapan ...
Prvo zaista ne znam šta je to kapan, mogu samo da pretpostavim, drugo da li je neko to video uživo ili je samo čuo priče?
Kažete „ radi posle toliko hiljada godina „ ...
Zar Vam nije čudno nešto staro nekoliko hiljada godina, pri svemu tome u pećini, gde je jaka vlažnost, oksidacija i slične stvari, i dalje funkcioniše?
Ako pretpostavimo da je zamka nategnuta, kako bi funkcionisala, tada je u pitanju neki toliko jak i specifično izdržljiv materijal da je to prosto zapanjujuće.
Takođe se postavlja pitanje ( uvek je to pitanje kod takozvanih aktivnih zamki ), šta nateže mehanizam i vraća ga u prvobitan položaj ( uglavnom se priča o vodi, punjenju određenih posuda koje natežu mehanizam, mada niko nije malo bolje razmotrio destruktivna svojstva vode kroz vreme, kao i pojavu kamenca, ... ).
Takođe je pitanje šta aktivira samu zamku, pa taloženje prašine na dnu pećine, kapanje vode, stvaraju vremenom izuzetno tvrdokoran sloj, koji sigurno vremenom će očvrsnuti...  Savremena tehnologija koju koristimo, može bez problema otkriti bilo kakve zamke, nije nikakva filozofija ( pišem naravno o namenskim ulascima arheologa u pećine ili slično ),
Osnovno je kod takvih stvari korišćenje lapmi sa blacklight svetlošću ( to j eono kad uđete u klub ili diskoteku pa Vam mineralna voda ili tonik svetle ili je beli džemper u drečavo ljubišastom sjaju ), one momentalno pokazuju svaku ne prirodnu veštački postavljenu pojavu ( ne pričam naravno o duhovima ), kao i upotreba sondi sa kamerama.
Takođe je vrlo lako logički zaključiti, da ako postoji zamka, ona može funkcionisati samo u razmerama širine ili visine pećine, a ako se postavljaju zamke, one su na sužecima, nije problem sa štapom od 2 metra prilikom ulaska i prolaska ispitivati teren, pogotovo pod, jer su neki put pravljenje rupe u zemlji, kroz koju možete propasti.
Možda sam se 15 puta susreo sa takvim zamkama za 27 godina rada, i to je samo jednom bilo u Evropi, dva puta u Aziji, a sve ostalo u Južnoj Americi, i ni jednom zamke nisu funkcionisale usred zamora materijala i zuba vremena.
Najpoznatija i najčešća zamka je po principu male stene ili kamena, koji drži na malom zapreminskom prostoru mnogo veću stenu, i kod prolaska kad dodirujete ili se držite, pomeriti mali kamen i samim tim velika stena ili kamen izgubi oslonac i pada na Vas.
Izuzetno su takođe retke i često ne rade, sami tvorci takvih stvari, nisu baš imali uvek mogućnost da probaju svoju majstoriju!
Sama opasnost uglavnom leži u sastavu materijala pećina, vremenskom faktoru kao i osnovnoj grešci kod ulazaka, velikoj buci, ona vrlo lako izaziva vibracije i tada uglavnom dolazi do obrušavanja plafona ili zidova krhkih materijala.
Sve je to izuzetno retko, uglavnom je problem zatrovanosti vazduha, i to je u principu u velikom broju slučajeva od prirodnih pojava ( od davnina se zna da su i rudari i speolozi ulazili sa kanarincima ili štiglićima u jame i pećine, dok nisu pronađeni detektori ).
Igrom slučaja sam pre nekih 10-tak godina imao priliku da uzmem nekoliko mapa sa terenima u Srbiji, radi se o mestima i okolini oko Negotina, Kučeva, Svrljiga, ..., pričam o originalnim starim mapama na kožama,  a povremeno vidim kod nekih ljudi i nove verzije tih mapa ( papirne verzije ), i vidim da je maltene na svakoj docrtano i upisano nešto kao prepreka, zamka i opasnost, svako voli da doda neku mističnost radi uverljivosti njegove mape ili da zbuni ili uplaši ... ( da ne kažem totalno druge razmere, položaje i oznake ).
Možete pitati bilo kog speologa i arheologa sa iskustvom u traženju, koliko je puta natrčao na zamke i bićete razočarani odgovorom, kad Vam kaže d anije imao takva iskustva.

APIS

Svako ima pravo na svoje misljenje.Nekontrolisani strah paralise a kontrolisani je preko potreban.Oni  koji neznaju za strah se obicno i u ratu odmah vracaju kuci. Da  oni uludo ne poginu  a i da svojom ludom hrabroscu ne povedu jos nekoga sa sobom.
Covek dok se plasi ima malo sanse da pogresi i da se povredi.Bolje je da ide oprezno  i polako nego da  strada .Obicno onima koji cesto ulaze u pecine i tesne prolaze podzemlja stradaju laktovi.
Nego ima li neko pisaniju o'' bunaru ''jako dubokom i na visokom mestu .  Na nekoliko metara dubine ima jedna podkapina [mala pecinica] i u  njoj su ostavljena dva ''cuvara'' vezana lancima. posle nekoliko desetina metara dubine nailazi se na klapnu. Kao na kubetu.Klapna je napravljena od kamene ploce kruznog je oblika a sa dve strane ima rucice oko kojih se okrece .Ugradjene su u zid'' bunara''.
Vi ste postovani apsolutno u pravu . I sve sto ste rekli je na mestu . Niko zivi nije video taj cuveni mehanizam , namerno kazem zivi jer niko nije odatle izasao ziv da bi posvedocio o tome kako izgleda . Sve sotalo su samo spekulacije koje idu od usta na usta . sto se tice kapana , da vam objasnim tu rec. to je zamka koja lici na zamku za ptice koja se okrece i aktivira kada stanete na nju . nju aktivira vasa tezina i ona se kasnije vraca u prvobitno stanje . Vi propadate u rupu ispod , a kao da se nije dogodilo nista .Postoje slike , tj nacrti po netu pa cu pokusati da stavim ja taj jedan . mozda nekada nekome pomogne . Vi ste postovani gospodine mozda nenamerno sada potvrdili jos jednu urbanu legendu . A to su planovi na kozi . Verujte mi na rec da odavde 99 procenata ljudi nije videlo ORIGINAL NA KOZI . Ja sam jedno vreme nudio ljudima novac samo da mi dokazu postojanje takve stvari i niko nije dosao da mi uzme pare. naravno , kasnije sam saznao i  dobio slike od nekih navodno odradjenih planova na kozi . Nisam drzao u rukama to cudo a vi rekoste desetak . Na sta se odnose te koze ,? jesu li planovi nekih blaga ili je nesto drugo u pitanju . Dozvolite mi da vam malo oduzmem vremena na te odgovore koje cete nam dati . Unapred hvala i pozdrav .
Stranica: 1 2 3 4 5 6