Forum skriveno blago - zakopano blago

Puni Oblik: AGIĆ PAŠA
Trenutno pregledate lite oblik foruma. Pogledajte puni oblik sa odgovarajućim oblikovanjima.

grotagold

Agić paša.
Dana 20. decembra 1877g. iz sela Pečenjevca Agić paša je krenuo put Vranja sa 200 volujskih natovarenih kola sa pratnjom. Ko je upoznat sa ovom pričom nek napiše nastavak kao i da li je paša stigao kamo se uputio i sa koliko kola je prispeo ?
grota,ocigledno nema niko ko poznaje temu Sadpa bi mogao da nastavis...mozda ima i nesto interesantno 8)
Moracu da nesto provjerim Grota. Ima jedna stala, Saraj u Turskom gradu Edrene iza Bugarske granice. Tu ima nesto o Agic Pasi. Daj mi dan dva pa cu ti kazati sta saznah Smile
Kolega grotagold zanimljiva priča očigledno da niko nezna osim tebe za nju,logično je da se kretao starim putem za leskovac pa dalje za vranje ukoliko je stigo gde se uputio.Onda je morao da prodje poreg grdelice,predejana djepa,v.hana pa kroz banju i u vranje sve prateći reku južnu moravu.Nastavi priću zanimljiva je zbog samog toka kretanja.

Sasitpasa

Rec je Pasa-Agicu koji je bio leskovacki turcin ,ali je bio sajbija cifluka Pecenjevackog,nije on bio nikakav pasa vec obicni bogati kako je narod tada govorio gospodar,spahija.On je ziveo u Leskovcu ,a prinose za njega su ubirali njegovi cehaje i nazri.Inace taj period je upamcen kao najtezi po srpski zivalj u Dupljanu I Pecenjevcu pa je dolazilo I do oruzanog Leskovackog ustanka 1841.Nakon sloma ustanka on I njegova bolumenta predvodjena Cerim-begom cine najgora zverstva”Po njivama I vinogradima je progonio hristjane i sekao.malu decu srpsku,gde god koje nadje je hvatao I ako uzdignuvsi kosuljicu vidi da je musko ,odmah ga preko pola sabljom presence,a zensko u ropstvo odvodi”
Inace Pasa-Agic je sa oko 900 ostalih turskih porodica tj. oko 5000 ljudi se povukao Midhat-pasinim drumom ka Vranju.Osvajanjem mosta kod Cecine od strane srba nastao je opsti haos medju turcima u Leskovcu.Za dva dana Leskovac je napustilo preko noci oko 900 turskih porodica ili 5000 ljudi,kretrali su se Mithad-pasinim drumom ka Vranju i Skoplju,nisu imali napada hajduka jer su se kretali tokom zime decembra kada su hajducke druzine bile raspustene.Medjutim mnogi su stradali od zime pre svega deca,stari.Po istoriji I pored gubitaka su bezbedno prosli kroz klisuru.
Pasa-Agic je prilikom povlacenja mobilisao mnoge seljake sa volovima ,uz to I opljackao njegov cifluk ,kazes 200 neke je ubio a neki su pobegli ,neki cak i sa zapregama.SVE SE TO DESILO 1877.Istorijski podatci govore da je bezbedno stigao na svoje odrediste dokaz tome je kasnije sudski proces sa Dupljancima oko otkupa zemlje .Tako ima document “od 8.08.1885 u Leskovcu gde Emin Pasa-agic turcin iz Leskovca prenosi punomocije na Nikolu Z. Popovica juvelira I pred vlascu za svoje priznao tvrdi s tim da je 1 dinar takse platio.”
Inace leskovacki turci su svoje blago izvlacili iz Leskovca jos od pada Krusevca,Raznja,Prokuplja,kada su izradili plan povlacenja I kada su u Leskovac stigle hiljade turskih izbeglica.