Forum skriveno blago - zakopano blago

Puni Oblik: Arheološki lokalitet Kale-Krševica
Trenutno pregledate lite oblik foruma. Pogledajte puni oblik sa odgovarajućim oblikovanjima.
Na platou iznad Krševičke reke najstariji nalazi potiču s kraja bronzanog i iz starijeg gvozdenog doba (XII-VII vek pr n.e.), ali moćni slojevi sa ostacima arhitekture i mnogobrojnim pokretnim nalazima odgovaraju rasponu od početka IV do prvih decenija III veka pre n.e. Pokazalo se da su u srcu Balkana, daleko od tada civilizivanog sveta, otkriveni delovi urbanog naselja, građenog po grčkim uzorima, koje je procvat doživelo u vreme Filipa Makedonskog i Aleksandra Velikog.

amater

Problem je u tome sto nasa drzava veoma malo polaze na istoriju i kulturu pa i ne cudi sto o ovakvom lokalitetima vrlo malo znamo,zapadni svet bi od ovoga sto mi imamo napravio turisticku atrakciju koja bi donosila i narodu i drzavi lepe pare.
Veoma zanimljiv lokalitet koji sam posetio više puta.Posetio sam i izložbu nalaza sa tog lokaliteta i verujte da je inpozantno samo ono sto su prikazali jer sam čup da je to samo jedan mali deo od pronadjenog.Inače celi taj kraj je veoma jak (mislim na okolinu od nekih 15 kilometra u krugu)ima toliko lokaliteta da je to jedno čudo počev od praistoriskih pa preko antičkih,vizantiskih i mnogih drugih.

PANANIS

Prelep lokalitet! Smile