Forum skriveno blago - zakopano blago

Puni Oblik: nemacko zlato
Trenutno pregledate lite oblik foruma. Pogledajte puni oblik sa odgovarajućim oblikovanjima.
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

crni1

Ima nekih priča da su nemci bežeći od Rusa kamionima pokušali da pobegnu ka Požarevcu a zatim ka Dunavu,sa sobom noseći i sanduke sa polugama,ali nisu uspeli da se probiju u 6-7 pokušaja,zlato je ostavljeno u nekom propustu ili tunelu a oni pokušali da pobegnu  preko Gornjana,na Vracu je velika većina izginula.ako nekog interesuje više može slobodno da pita,imam neke dokumente (vreme,datum,broj ljudi, kamiona i još po nešto.Pozdrav svima Smile Smile

milan

Pozdrav Crni, ja sam inače iz Krivelja, ali nisam do sada išta čuo o nekom transportu preko Vraca ili Gornjana. Uglavnom se delimično zna za transporte preko Zlota, Crnog vrha i Žagubice. Ovo je za mene nešto novo. Ko će ih znati, kad je došlo ono: bežte noge ...... ko zna gde su sve pokušavali da probiju, mada sumnjam da su čekali zadnji trenutak i crvenoarmejce da dodju do Zaječara pa da onda nešto evakuišu. Sve su oni to na vreme transportovali jer su znali šta ih je čekalo.

APIS

    Tunel je nadjen i ispraznjen odavno .  Na tom mestu  je  nagla krivina u brdo na prvi pogled bez potrebe.Cudio se narod sto  putari kopaju brdo    kad su mogli pravo....
Apis,verovatno si u pravu.Razne price kruze u narodu.Ja mislim da je ondasnja UDBA proverila mnoge informacije i to poprilicno uverljivo,kasnije druge drzavne sluzbe.Tragali su oni za mnogim zlatnim ostavama i sve operacije su bile tajne i sa najviseg nivoa,mnogi obican svet je zaglavio i corku, itd...Uvek postoji mogucnost da im je nesto promaklo,krupnije stavke nisu sigurno,nesto ,, Sitno" ,postoji mogucnost.

APIS

Vadio ga je isti onaj sto ga je i ostavio.
Koliko puta se ponavlja prica o nemcima i zlatu.
Kao prvo nemci su zlato slali preko drugog pravca uz veliku pratnju.
A sto se tice zlata koje se iz istorijskih izvora pominje ono je baceno u savu kada su bili nemci preseceni.
Ali malo vise citajte.
A u Svrljiskoj klisuri ima 34 tunela samo lud covek bi preneo u kriznim vremenima vecu kolicinu zlata jer tamo i sa malim kamenom moze se zakrciti pruga

crni1

Nisam našao pravu knjigu ali evo dokaza da su se Nemci ipak izvlačili preko VRACA,koji im je bio zadnji i jedini put.
[Slika: 2q84r61.jpg]
[Slika: 2lw3fk0.jpg]

milan

Pozdrav Crni,
  Da iz priloženog se vidi sam tok operacije izvlačenja nemaca, ali ne iz pravca Bora preko Vraca pa prema Gornjanu i Miloševoj Kuli, već obrnuto: sa deli Jovana iz pravca Miloševe kule pa preko Vraca prema Vlaolu i Jasikovu ! U pravu si kada se tiče nekih operativnih kretanja za izvlačenje ljudstva, ali mi celo vreme pričamo o "nemačkom izvlačenju zlata iz Borskog rudnika"! Daleko od toga da ne postoji mogućnost da je neki od transporta možda išao pravcem Bor-Deli Jovan- Miloševa kula pa dalje, a onda skrenuli, pošto su presečeni i probijali se  se i preko Vrace.  Ovo o čemu piše u ovoj knjizi je period nakon potapanja nemačke celokupne flote na Dunavu kod Prahova i drugim mestima, tako da nema logike da nemci vuku neki tovar sa zlatom prema Deli Jovanu-M.Kuli pa dlje pored Dunava, u ovoj situaciji(pa onda preko mesta "Vrac"), ako se ne može dalje transportovati brodskom flotilom Dunavom, što su do tada i činili u par mahova. I opet, ovaj period koji se opisuje ovde, jeste period kada su i Crvena armija i partizanske jedinice kontrolisale kompletan prostor pored Dunava! Zašto bi neki vredan transport išao pravo u ruke Crvenoarmejcima i partizanima kada je i u ovom opisanom periodu kontrola pravca Bor-Crni vrh-Žagubica, potom Bor-(Zlot)-Paraćin bio i dalje pod nemačkom kontrolom? Svakako da im je pravcem Bor- Žagubica- Požarevac-Beograd ovakve vrste transporta uvek bila sigurnijim nego li da se obrću preko Deli Jovana pa da to dalje za sobom vuku pored Dunava, koji je za njih uvek bio nesiguran kopneni pravac upravo zbog stvari koje se i opisuju u ovoj knjizi. Dakako da mi samo pričamo i diskutujemo, šta se zapravo događalo i šta je sve plenjeno od njih to sigurno nećemo naći po ovim literaturama Big Grin !
    Mesto "Cepe", koje se ovde pominje nije naše cepe na tromeđi Krivelj- Bučje Gornjane, radi se o mestu "Cepe" kod Žagubice.
    Lepa literatura koju si nam predstavio, može li se znati o kojoj se knjizi radi Crni?

crni1

Ovo je iz knjige ISTORIJSKI I ETNOGRAFSKI ZAPISI O VLAOLU, JASIKOVU I LESKOVU pisao je  Milojko Stanojević Furije.
Druga knjiga u kojoj je bolje opisano zove se RATNE GODINE U HOMOLJU ......... od Ljubiše Radovanovića.
Što se tiče njihovog izvlačenja iz obruča; oni su pokušali da izdrže što više jer su čekali svoju Armiju iz Grčke,koja se sa mukom probijala,trebali su da se spoje kod Kostolca.
Da su kamioni sa polugama u to vreme šetali po Crnom Vrhu to pričaju nemački potomci koji traže 1 kamion kod Trške crkve (kamion se pokvario),kod Krsta i u predelu prema Crvenoj.
Kao dokaz zlato tj. poluge su nalazene u potezu od mesta Basanaci,okolina Krsta prema Lipi i kod mesta Elektroistok.Zadnja bitka u Žagubičkom delu je bila baš kod mesta Basanaci i od tog mesta su nemci već u rasulu krenuli na različite strane.Sve ovo što sam napisao sada kao i ranije čitao sam iz knjiga,slušao starije ljude koji su na neki način bili učesnici dešavanja.Da sve to nije tako zar bi naša žandarmerija
sa buldožerima,rovokopačima i ostalim mašinama gubila vreme u okolini Krsta i u nekoliko navrata po 5-6 dana u tom reonu nije smela ni ptica da proleti.Ja mislim ipak da oni nisu toliko glupi.Pozdrav.
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11