Forum skriveno blago - zakopano blago

Puni Oblik: nemacko zlato
Trenutno pregledate lite oblik foruma. Pogledajte puni oblik sa odgovarajućim oblikovanjima.
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

molder

Secam se te emisije, ali je nema na internetu.Koliko ja znam,Nemci su napravili lazne poluge od olova na koje je stavljen sloj pozlate i kao takve zakopali na brzinu. To je iskopao jedan covek i kada je hteo da ih unovci ispostavilo se da su olovne?!
I Nemci su "poznati"po postenju,sem ako sa njima nije bio neko iz nasih krajeva....
Inace to ne bi trebalo da bude jedina ostava takvog tipa na tom delu pruge sa uzanim kolosekom.
I oni su Srbi ali oni Luzicki,pretpostavka je da su se Srbi prvobitno nastanili u Nemackoj I Poljskoj po dolasku iz Irana,pa su se tek onda spustili na Balkan.
Ma ne bi dolazili nemci da nisu 100%sigurni da je zlato jos tu.
Kao prvo, prica nije potekla od Nemaca vec od nasih gastarbajtera. Kao drugo, cim se toliko o tome prica tu sigurno ima necega. Kao trece ,koga interesuje genetsko poreklo naroda nek potrazi na internetu do kakvih rezultata su dosli Svajcarci ,mislim da se projekat ili kuca koja je vrsila istrazivanje zove,, Igenea''. Kao cetvrto mogu da sudim o postenju neke nacije samo ako zivim medju pripadnicima te nacije.Mislim da na ovom forumu ima kompetentnijih clanova koji bi mogli da kazu da li su Shvabe sposbni za takve smicalice ili je to genijalno delo nekog naseg mangupa. I kao peto ,devojacko prezime jedne moje babe je bilo Weber.

indijana

Neke poluge u tom kraju je odradio u prosloj deceniji neko iz vrha,a sto se tice tunela sa vagonom,moj prijatelj tvrdi da on postoji i da ta prica nije masta.U ono vreme kad su rusi nadirali i cistili sve pred sobom svabe nisu mogli da postuju neku logiku gde ce da se povlace vec gde mora.
Kad smo vec poceli da se bavimo blagom iz vremena drugog svetskog rata da tu temu prosirimo na blago koje su skrivali nasi ljudi. Vec sam negde na ovom forumu napisao da sam u svojim rukama drzao zapis i skicu koju su napravili oficiri Kraljevine Jugoslavije . Mesto koje je u tom zapisu opisano nalazi se na Juhoru kraj Jagodine pa me interesuje da li ima koji clan iz tog kraja. Na Juhoru su ostavljene neke pukovske kase u vreme aprilskog rata .
Interesuje me da li neko zna neku pricu o chetnickom zlatu ili mozda blagu koju su zakopali partizani.Ja sam nacuo neke price ali nista konkretno.Jedino sto znam sigurno je ono sto sam procitao u novinama a odnosi se na zlatne poluge narodne banke koje su bile sakrivene u manastiru Ostrog i koje su nasli Italijani (najveci deo).Operacijom otkrivanja ove ostave rukovodio je italijanski oficir Lico Djeli koji je kasnije bio veliki majstor nepriznate masonske loze P2 (pi due) . Kad je uhapsen ,prilikom pretresa njegove vile u zardinjerama za cvece su nadjene poluge sa oznakama Kraljevine Jugoslavije.
Da su i partizani zakopavali blago saznao sam citajuci ,, Dnevnik'' Vladimira Dedjera.On tamo navodi da su povlaceci se iz Uzica na Zlatiboru zakopali nekoliko sanduka srebra koje su nasli u trezorima narodne banke u ovom gradu. Posle povratka u Srbiju nisu mogli da pronadju ove sanduke pa su zakljucili da su ih seljaci odkopali .A sta ako nisu mogli da se sete tacnog mesta ?
Moja neka saznanja po pitanju zakopanih ostava iz drugog svetskog rata su bila da je jedan stari tragac iz sela Grabovica okolina Despotovca imao neke planove iz tog vremena i ti opisi su bili vezani za kraj opstine Petrovac-Zabari-Despotovac-Zagubica. Plan kog je imao u originalu mu je na prevaru uzet od pohlepnih kolega jer je on bio hendikep nosio je ortopedske cipele i za sve je morao da moljaka druge mada postoje prepisi to jest precrti kod ljudi koji su radili sa njim i kojima je verovao pokusacu da dodjem do njih. Plandzijo ja sam od Juhora tridesetak km ako imas nesto iole preciznije sto bi upucivalo na lokaciju mogli bi da saradjujemo

ivcha1979

ovo sam nasao na netu u vezi cetnickog zlataBig Grinraža znao za krađu
Milorad BOŠNjAK 06.10.2005, 17:54:59

KAD je britanski obrveštajni pukovnik Djuen Bil Hadson pred četnicima otvoreno hulio na Hrista, bile su to prve sumnje u iskrenost njegove misije. Ta misija se okončala suprotno planiranoj - pokrao im je većinu zlatnog novca od kraljevske jugoslovenske vlade iz Londona.
Hadson je Ravnogorcima smrsio sve konce, kao što je mrsio i na sam Veliki petak. Vladan Vasiljević, četnicki emigrant iz Ohaja, inače svedok svih zbivanja oko štaba Draže Mihailovića, kaže:
- Pred Uskrs Haason je odseo u našoj kući. Na Veliki pretražio je od moje majke da mu isprži jaja na kajmaku. Ona ga upozorava da bi to bila grehota prema Isusu Hristu, da bi, kao i Srbi, morao da posti. "Gluposti! Da je Hrist valjao ne bi ga ni razapeli" - odgovorio je Hason, pred preneraženom majkom i preda mnom.
Otkud zabluda da je to zlato zakopano kod Čačka? Otud, što su Pranjani i Ravna gora na engleskim kartama prikazani kao čačanski, a ne gornjolanovački atar. Ili i zato da bi mu engleski obaveštajci zameli trag.
- Englezi su pomoć uvek bacali avionima u reonu Pranjana, noću. Za prijem pomoći bio je zadužen upravo Hadson, a njegovi prvi saradnici bili su Denis i Gas, obaveštajni oficiri koji su u Dražin štab stigli pre njega. Kad god je iz avionabacana odeća, lekovi i slično, to su čekali njih trojica i četnici. A kad je bačena strogo poverljiva pomoć, (zlatni novac) to se čekali isključi*vo Englezi! Najviše zlata je slato 1943. kad je Hadsonova misija boravila u kući mog rođaka Slobodana Vasiljevića. Tih noći, Englezi su kriomice odlazili iz kuće, sačekivali pošiljke zlata iz vazduha i posle ih zakopavali na mestima koje sam naveo.
Draža Mihailović i njegov najuži štab su, svedoči dalje Vladan Vasiljević, znali za ovu krađu zlatnika. Baš zato, Draža je stalno bio u sukobu sa Hadsonom, a ne zato što su Englezi oklevali sa izvođenjem ratnih dejstva u Srbiji, kako će posle tumačiti zvanična istoriografija. Vasiljević je bio jedan od kurira za vezu pri Dražinom štabu, za područje pod Ravnom gorom.
- Posle rata, nešto četničkog zlata, koje Golner nije uspeo da otkoup, na svom imanju slučajno je iskopao sin Zorke Simović - tvrdi Vasiljević.
Svetolik Vuković, vlasnik pomenute vodenice, nije imao dece. Posije Milovana Đuđića, koji je umro pre 21 godinu. Njegova udovicaMilesa (75) održava tu nerentabilnu vodenicu. Ona i meštani Koštunića, Pranjana i Brajića se kao kroz maglu sećaju priča o četničkom zlatu, "zakopanotu negde"... Njihovi najbliži su posle rata strogo ćutali. Pogotovo od 1948. kad je polovinu zlata na prevaru otkopao i iz SFRJ izneo Golner. Tajnu bi, obično, odnosili u grob, jer je OZNA tuda često vršljala u potrazi za četničkim zlatnicima. Vladan Vasiljević je posle rata dvaput robijao.
- Svako pitanje islednika bilo je: "Gde je četničko zlato"? Ćutao sam, praveći se da o tom zlatu ne znam ništa. Najiskrenije rečeno, strahovao sam da me ne ubiju... Posle rata, dvaput sam pokušao da ilegalno pobegnem iz SFRJ. Oba puta su me uhvatili. Tek 1973. sam uspeo da potplatim jednog udbaša iz Gornjeg Milanovca, koji mi je isposlovao pasoš - priseća se ovaj emigrant.

DRUŽENjE

NA Ravnoj Gori sam se družio sa Zvonkom Vučkvićem, oficirom u Dražinom štabu, komandantom Takovskog odreda. Bio je Dražin najverniji saradnik. Druženje smo nastavili u Americi, nakon mog bekstva iz SFRJ. On mi je, ovde u Americi, opširno pricao ukradenom četničkom zlatu. Znao je o njemu veoma mnogo. I on mi je, iz prve ruke, svedočio da je Dražin najuži štab bio upućen u englesku krađu zlata, ali nije zbog nje protestvovao kod Čerčilove vlade strahujući da se ne naljuti - primećuje Vladan Vasiljević.

ŠPIJUN

PO želji samogČerčila, rudaski inženjer Djuen Bil Hadson preveden je u "MI-6", odsek britanske tajne službe za inostranstvo. Naučio je više jezika, pa i srpski. Iskrcan je podmornicom na crnogorsku obalu, odakle se prebacio na Ravnu goru, kao obaveštajni i oficir za vezu. Uvek je bio uz Dražin štab

ivcha1979

Za razliku od Drazoviceve akcije ?Morava?, jedna druga operacija, sifrovana u Udbi Srbije istim imenom, zavrsila se neslavno. Maja 1963. godine, kada se u Ovcar Banji, pojavio emigrant Vladan Popov, sa pricom da zna gde je Draza Mihailovic zakopao svoje zlato i ratnu arhivu, u tajnoj policiji Srbije smisljen je plan da se Udba prva dokopa tog tovara blaga. Odmah je izdat nalog da kraljevacka Udba uhapsi Popova i od njega, makar i za pare, sazna gde je Drazino zlato zakopano. To je Ivo Susnjara, nacelnik tajne sluzbe u Kraljevu i ucinio, ali od srpskog emigranta nista nije saznao. Vojin Lukic i Muta Novakovic su zatim Susnjari naredili da Popovu oduzme pasos, ponisti ulaznu vizu i izbaci ga iz zemlje. Policijska istraga dosla je saslusavanjem seljaka do podatka, da je u skrivanju Drazinog blaga ucestvovao Mihailovicev pratilac Ljuba Dzajic iz Blaca. Udba je i njega stisla, ne bi li dosla do priznanja gde je blago, ali joj je sam Dzajic pokvario posao, jer se aprila 1964. godine obesio. Te godine, u Ovcar Banji pojavio se i Dusan Popov, brat Vladanov, sa istom pricom o Drazinom zlatu. Po nalogu Zivotija Srbe Savica, kraljevacki udbas Ivo Susnjara je stupio u pregovore sa Dusanom Popovim. Zbog nesigurnosti po svoj zivot, Popov je trazio da se razgovori vode u Rimu, pa je Susnjara otputovao u vecni grad. Godinu dana kasnije sreli su se i u Cirihu. Glavni problem u pregovorima je bio garancija Udbe Popovu, da ce mu dati procenat od vrednosti blaga, ali i da ga nece prevariti. Nijednog trenutka, medjutim, braca Popov srpskoj tajnoj policiji nisu pruzili bilo kakav dokaz da Drazino blago zaista postoji i da njih dvojica zaista znaju gde je sakriveno. I pored toga Udba Srbije je bila ubedjena da ce preko brace Popov doci do cetnickog zlata. Kada je Udba, preko svojih advokata dr Borislava Blagojevica i dr Milana Smiljanica sacinila specijalni ugovor za bracu Popov, obojica su, i Vladan, i Dusan zatrazili avans od 200.000 americkih dolara. Taj novac od drzavnog sverca cigaretama, obezbedio je Slavko Bart, tadasnji upravnik Golog otoka. Ispostavilo se, medjutim, da braca Popov vise nisu zelela da saradjuju, pa su Vojin Lukic i Ceca Stefanovic u prolece 1965. naredili da se operacija ?Morava? obustavi. Istovremeno u Udbi Srbije napravljen je novi plan. Na sastanku u Cacku decembra l965. prisustvovali su Srba Savic, Ivo Susnjara, kao i njegovi operativci Mitrovic, Bojovic i Petrovic. Tada je odluceno da se u operaciju ukljuci Radenko Mandic, ekspert za cetnike i njihove jatake, jedan od najiskusnijih u Upravi drzavne bezbednosti. Njegov zadatak je bio da pohapsi i saslusa clanove porodice pokojnog Ljube Dzajica. U zatvoru su se vrlo brzo nasli zena Ivanka Dzajic, cerka Olga, sin Teodor i komsija DJura Petrovic iz Blaca. Okrivljeni su za krivicno delo spijunaze. Posle njih pohapseni su i Jovan Bozovic, Konstantin Bozovic i Aleksa Boljanovic. Niko od njih, cak i pored batina i mucenja, nije imao sta da kaze o navodnom zakopanom zlatu i arhivi Draze Mihailovica, pa je Udba morala da ih jula 1966. godine pusti na slobodu.

ivcha1979

nagadjanja su da se jedan deo zlata nalazi na fruskoj gori,a ostatak negde u ovcarsko-kablarskoj klisuri....u nekim istorijskim knjigama dosta se spominje i manastir veta u blizini crvrne reke,jer se tu bio nalazilo sedište prvobitne Ravnogorske organizacije za Niš i okolinu,pa postoji sumnja da se u neposrednoj blizini neko zakopano zlato koje su cetnici zakopali pod najezdom bugara....prica se da je okolina manastira bukvalno preorana..činjenica da u njegovoj neposrednoj blizini u manastirskoj šumi, na mestu zvanom Vurnjište postoji i crkvište posvećeno svetom Jovanu Krstitelju. Predanje kaže da su ovaj manastir srušili Čerkezi u jednom od svojih rušilačkih pohoda protiv srpskog pravoslavnog naroda i njegovih svetinja. To se poklapa sa činjenicom da su Turci, sredinom 19. veka, u neposrednoj blizini manastira naselili prilično brojnu čerkesko-tatarsku koloniju. Takvu taktiku Turci su primenili duž cele tadašnje granice sa Kneževinom Srbijom, smatrajući da će na takav način, makar i delimično, zaustaviti širenje srpske oslobodilačke ideje. Prilikom oslobođenja, deo ove kolonije koji se nije kompromitovao zločinima prema Srbima i njihovim svetinjama, prešao je u Pravoslavlje.

ivcha1979

da se vratim malo o ovoj emisiji: da li je to emisija u kojoj se spominje neki "MOSA CIGANIN" iz okoline knjazevca koji je nasao neke poluge(zlatne) pa se tadasnji direktor rtb bor interesovao za te poluge,a ovaj "mosa" pravio budalu od njega i policije,pa su dolazili policajci sa nekim najsavremenijim detektorima da traze po njegovom dvoristu misleci da ih tu negde krije......itd.......itd.....ne secam se bas svega ali odprilike je ta prica u emisiji.... e sad da li je to TA emisija o kojoj ste komentarisali? pozzzzz svima!
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11