Forum skriveno blago - zakopano blago

Puni Oblik: NEMANJICKO ZLATO.....citat
Trenutno pregledate lite oblik foruma. Pogledajte puni oblik sa odgovarajućim oblikovanjima.
Stranica: 1 2 3 4

grotagold

Negdje između: Nemanjići su, kaže legenda, dok su napuštali Brskovo, na Bjelasici „zaboravili“ tovare zlata i srebra

Mrki krš skriva kraljevo blagoIako legenda prilično precizno navodi mjesto gdje je skriveno bogatstvo niko mu se od brojnih tragača nije ni približio. Mrki krš - usamljenu, nepristupačnu stijenu neobičnog oblika u podnožju Mučnice, priča se, čuva „vojska zmija otrovnica“

Čovjek je uvijek bio osjetljiv na legende o skrivenom ili izgubljenom blagu. Mnogi spektakli sedme umjetnosti, rađeni na tu temu, stekli su svjetsku slavu i – napunili blagajne. Ništa nije prolazilo tako dobro kao priče o silnom bogatstvu koje je tu negdje, samo ga treba pronaći. Mnogi, od siromaha, do bogatih pustolova, život su proveli tragajući za njim. Oni koji, barem jednom u životu, nijesu sebe vidjeli u takvoj potjeri, prava su rijetkost – to je, jednostavno, u prirodi čovjeka.
Nek se ne naljute brojni mojkovački „diplomirani korisnici“ kredita i višestruki nosioci zvanja žiranta ali, iz mreže u koju su se upleli, u toku tog „školovanja“, mogli bi se, čini se, bez ikakvih trauma, izvući jedino pronalaskom pozamašne gomile kakvog skrivenog blaga.
Na Bjelasici ga, kaže legenda, ima i to toliko da ga četrdeset dobro natovarenih mazgi ne bi moglo prenijeti. I, nije to neko obično blago –kraljevsko je!
- Iako legenda prilično precizno navodi mjesto gdje je, u davna vremena, to bogatstvo skriveno, niko mu se, od brojnih tragača, koliko je poznato, nije ni približio. Tajnu kraljevskog blaga ljubomorno čuva Mrki krš. Njega, tu usamljenu, nepristupačnu stijenu neobičnog oblika što, u podnožju Mučnice, izranja iz gotovo neprohodne šume, čuva vojska zmija otrovnica - ispričao nam je planinarski vodič Mićo Sošić.
Pristao je da nas odvede do tog krša, čiji najniži dio podsjeća na okamenjenu figuru nekog džinovskog srednjovjekovnog ratnika, ali nas je upozorio da ne očekujemo mnogo, da ništa nećemo naći.
Nije nas obeshrabrio. Uostalom, nijesmo mi tragali za nečim posebnim, naročito ne za kraljevskim blagom, mada, iskreno rečeno, ne bi nam smetala slava koja bi nam dopala ako bismo, slučajno, nagazili na njega. Namjeravali smo samo da vidimo mjesto na kojem su, po legendi, Nemanjići čuvali i zaboravili svoje dukate, mjesto u koje će, krajem jeseni, ne zbog zlatnika, ući nekoliko planinara, na čelu sa speleologom, Anom Medojević, jer naša stijena ima pećinu oko koje se mnogo toga i vrti.
- Može da se pogleda samo sa pristojne daljine. Mrki krš nećete moći, ako ne želite da stavljate glavu u torbu, ni da dodirnete rukom. Niko vas do njega sada neće odvesti. Šuma okolo je skoro neprohodna, sve je zaraslo, strmo, ne vidiš gdje gaziš, kamenje se odranja, a sve je puno zmija - uvjeravao nas je Mićo.
Vjerovali smo mu, naravno, ali smo se, ipak, potajno nadali (pokazaće se, uzalud) da u tom bespuću postoji neka stazica kojom se može prići do kamenog kovčega sa kraljevskim blagom.
Mrki krš je udaljen od Mojkovca nešto više od deset kilometara. Dok polako odmičemo Mićovim golfom starim, bujicama nagrđenim, šumskim putem, slušamo njegovu priču.
U ono nesigurno, surovo srednjovjekovno doba, kada se nije baš dobro znalo ko koga lovi, niti po kakvim pravilima, kada je odsijecanje glava još bilo dio globalnog folklora, na sjeverozapadnim padinama Bjelasice, (može se naslutiti po sačuvanim dokumentima) dobro se živjelo, naročito u XIII vijeku.
Mudri Kotorani i Dubrovčani i lukavi Mlečani zgrtali su bogatstvo, trgujući u utvrđenom gradu Brskovu. Sasi su „crnčili“, vadeći srebro i zlato iz rudnika, ali ni njima, po svemu sudeći, nije bilo loše jer su se neki i obogatili. Posao je cvetao i pljačkašima karavana, a Nemanjići su tu kovali prve srebrnjake, i marljivo gomilali svoje kraljevsko blago. Iz nekog razloga, dio tog bogatstva, u zlatu i srebru, po legendi, dobro su skrivali upravo u jednoj teško dostupnoj pećini Mrkog krša, pored kojeg je uvijek stajao čuvar u oklopu koji se okamenio, čekajući povratak kralja. Predanje ne govori o razlozima zbog kojih su Nemanjići otišli bez blaga ali pominje i zmije, kao njegove vječite čuvare.
Naš vodič, Mićo, rado priča tu priču. Često je, kaže, kao dijete slušao od starih ljudi, rastao je uz tu legendu. Ulazio je i u pećinu s blagom ali ga nije vidio.
- Ulaz je nepristupačan i uzak. Do njega se može doći jedino uz pomoć konopaca, spuštanjem sa vrha stijene. Unutra se nalazi jedna prostorija, kao manja soba, iz koje, u unutrašnjost stijene, možda i u podzemlje, vode dva uzana hodnika. U njih nijesam ulazio i, koliko znam, nije niko. Mnogo puta sam ulazio u pećinu i ništa, osim zmija, nijesam našao. Nevjerovatno je koliko ih na Mrkom kršu i u okolini ima. Uvijek sam nosio zaštitnu opremu ali sam se plašio i zato sam se odlučio da se Mrkom kršu više ne primičem, dok zmije ne odu na spavanje - kaže Mićo.
Upravo zbog njih, ekipa koju će voditi Ana Medojević i u kojoj će biti nekoliko članova PSD „Džambas“, planira da, kad jesen raščisti šumu, propisno opremljena, počne istraživanje pećine.
- Neće to biti potraga za blagom mada sam ja, priznajem, u početku najviše išao zbog njega. Cilj nam je da istražimo pećinu i da je, uz sređivanje prilaza, ukoliko bude moguće, otvorimo za turiste. Za mene je sasvim realna mogućnost da, sjutra, u unutrašnjosti Mrkog krša, turistički ili planinarski vodič priča grupi stranaca priču o srednjovjekovnom Brskovu i legendu o kraljevom blagu - otkriva Mićo cilj ekspedicije, dodajući da se sve veći broj posjetilaca Bjelasice, posebno iz Srbije i Makedonije, interesuje za ostatke starog Brskova, pa i Mrki krš...
Nešto više od sata trebalo nam je da stignemo do cilja. Gore, u podnožju Mučnice, scenografija za našu legendu bila je savršena. Skoro sve je bilo tu, i okamenjeni čuvar, i kamenjar zarastao u trnje i puzavice (pravi zmijski raj), i gotovo neprohodna šuma iz koje je izranjao Mrki krš i, stotinu metara dalje izvor Nemanjića čiju vodu su koristili stanovnici starog Brskova a danas mještani sela Pržišta. Blizu je bio i dio zidina srednjovjekovnog grada kojeg su arheolozi, prošle godine, počeli otkopavati. Nedostajalo je samo blago jednog zaboravnog kralja...
- Ne vjerujem da postoji, to je samo legenda. Mada, kad čovjek malo bolje razmisli – tu se vadilo srebro i zlato, trgovalo se svim i svačim, kovao se novac i kraljevi su, povremeno, dolazili – možda tu ima nečeg, ima logike - zaključuje Mićo priču o Mrkom kršu, ostavljajući je potpuno otvorenom.
Legende o zakopanom blagu nikad ne umiru.

Mnogi su tražili

- Mnogi iz mojkovačkog kraja, ali i sa strane tragali su za kraljevim blagom, samo niko to neće da prizna. Poznajem nekolicinu koji su kopali oko Mrkog krša. Ja i moj drug, Duda Popović smo jednom, kao tinejdžeri, petnaest dana logorovali kod Mrkog krša, tražili smo, kopali ali ništa, osim zmija, nijesmo našli - priča Mićo Sošić.


I kod Čačka

Utvrđenje Sokolica u selu Ostra, dvadeset kilometara od Čačka navodno krije blago Nemanjića. Pored gomile zlatnika i srebrnjaka, tu se, nagađa se, nalazi i kruna cara Dušana.
Sedamdesetih godina prošlog vijeka potraga za tim blagom bila je naročito intenzivna. Kopao je ko je i gdje stizao, čak i arheolozi, ali ništa od blaga Nemanjića nije nađeno. Mještani tog sela pričaju da, kao i u Mrkom kršu, to blago čuvaju zmije, među kojima i jedna džinovska.

Zlatna kapija Samograda

Za zakopanim blagom oduvijek se tragalo i na drugim područjima Bjelasice, posebno na njenim istočnim padinama. Pojedini žitelji Zagrada i okolnih beranskih sela, povremeno bi se pretvarali u prave tragače za skrivenim zlatnicima. Najčešće su prekopavali Gradinu i Samograd, utvrđenje iz doba Rimljana u kojem se, po legendi, nalaze skrivena zlatna vrata što vode do prostrane odaje s blagom.
U potragu su išli jedino noću jer se vjerovalo da traganje niko sa strane ne smije vidjeti, u protivnom, ništa od bogatstva, ispričao nam je, svojevremeno, jedan ugledni mještanin Zagrada. Zvanično, te potrage su ostale bez rezultata, ali se nekoliko ljudi, prije 30-40 godina, preko noći obogatilo i napustilo kraj.
Ja se bar nadam da i ako neko pronadje to pokloni muzeju jer inace ako pohlepa uradi svoje izgubicemo nesto najvrednije nase kulture . Mislim da me ne shvatite pogresno ali lepo je da se nadje cup,parice vredne predmete itd....ali ovako nesto ako se nadje to treba da se ostavi nasoj naciji ...bar bi ja tako uradeo ......inace bi me savest mucila.

padobranac

bas tako ali pravo da kazem zabole me za ovu usranu drzavu koja se razbi da unisti sve sto je vredno pa bih i ja vodeci se njihovom logikom samo sebi strpao u dzepove sve sto nadjem
Valjda od tolikog silnog bogastva imalo bi nesto i za nas.Slazem se da bi trebalo dati drzavi bar ono sto ima istorisku vrednost ali tu bi trebalo da ima svega i svacega pa bi bilo i za nas i za drzavu

grotagold

Pa moja deviza je uvek bila "NIJE ONOGA KOME JE RECENO VEC KOME JE SUDJENO"...znaci ko pre devojci..devojka je njegova.
Zakon u Srbiji za postenog nalazaca predvidja nagradu od 15 procenata od vrednosti pronadjenih stvari. Veliki broj tragacca, medjutim, iskreno i javno kazze da u sluccaju da im se posreci drzzavi ne bi dali nishta.  Pravna doktrina smatra da je pravedno da nagrada nalazaccu treba da iznosi 25 odsto, a drzzavi 75 procenata,kao ssto je to u zakonicima mnogih evropskih zemalja.U tom smislu valja korigovati ipovecati nagradu ssto bi bilo bolje za sve subjekte.

grotagold

Nemam namere da komentarisem o mogucnosti gde se ista nalazi od mnostva blaga nekih nasih velmoza , careva , knezeva i kraljeva jer ima ko to manje vise zna i jos bolje ima ko to cuva. Osvrnuo bih se na jedan ovde navedeni detalj koji naprosto para oci mada na prvi pogled isgleda nebitan / a to je "ARHEOLOG IZ BEOGRADA"...nebitno je u ovom slucaju ime doticne osobe jer takvih ima na stotine vec U CEMU JE TA BOGOM DANA OLIGARHIJA BEOGRADSKIH MANGUPA I LOPOVA U RUKAVICAMA POD FIRMOM ARHEOLOGA NAPREDNIJA U SVOM ZNANJU I POIMANJU ISTORIJE DA SEBI DAJU ZA PRAVO SVOJATANJA ONIH KULTURNIH DOBARA KOJA NEMAJU AMA BAS NIKAKVE VEZE NI TERITORIJALNE NI KULTUROLOSKE NI ISTORIJSKE SA SEDISTEM TIH ISTIH OZAKONJENIH OTIMACA IZGUBLJENE SRPSKE ISTORIJE  Kada ta ista arheoloska gospoda dodju do saznanja i informacija da se sumnja da negde nesto postoji ili je vec to nesto pronadjeno..nastaje uzbuna!!! Lokalnim zavodima se odmah izdiktira naredba da se obezbedi taj lokalitet sto znaci primenu obezbedjenja mesta od strane naoruzane grupacije u formi pripadnika ministarstva unutrasnjih poslova (naravno..a ko ce drugi) i zabranu bilo kakvih naknadnih radova do NJIHOVOG DOLASKA!!! Znaci niko drugi osim njih. Reklo bi se OK drzavna sluzba , drzava je to tako zakonom odredila , zakon je donet od strane narodnih predstavnika...itd itd...i sve bi to bilo u redu da ti isti "arheolozi" u potpunosti ne ociste teren,bez radoznalih ociju,bez svedoka,evidencije sa propratnom dokumentacijom koju su sami sastavili i na kojoj su napisali sta je njima odgovaralo. A lokalnim zavodima i arheolozima ostaje da saniraju teren i okrece pronadjene zidine. TACKA...e pa nije tacka...bila bi da se sve pokupljeno i prezentuje javnosti na uvid..onoj istoj narodnoj javnosti od koje su i postavljeni na ta rukovodeca mesta...ali od tih prezentacija NEMA NISTA..u najmanju ruku se izda neko sicusno saopstenje u delu stampe gde spadaju ostale vesti i umrlice za pokojne i u kojima se ama bas nista ne navodi od onoga sto niko sem njih nie ni video...logicno zar ne? Pa jeste logicno za njih...iz razloga sto te iste pronadjene stvari od "neprocenjive vrednosti" za ovu drzavu vremenom ne zavrse u privatnim depoima po raznim bankama naravno u inostranstvu ili po prodajnim aukcijskim kucama kao navodno vlasnistvo nekih Nemaca, Italijana , Jevreja , Francuza i ostalih snalazljivih mesetara svetske tajne arheologije.
Od tih i takvih ocekujete da kolko sutra proglase i usvoje novi  zakon o ovoj tematici? Pa mozete da budete srecni ako vam dozvole da se setate po sopstvenom imanju sa dvogledom uz unapred dobivenu dozvolu od tih istih za neometano razgleanje ptica i insekata!!!

IndianaJones

brate svaka ti cast sve si ovime rekao i trenutno stanje u kome se nalazi ova lopovska drzava koja se nikada nece promeniti SVAKA CAST JOS JEDNOM

Mladenovic

ovde u Srbiji ti placaju 22 23 e gram zlata,naprimer u nemackoj placaju 46e isto to zlato,samo razmislite gde cete ga prodati.
sta mislite zasto ovi" posteni " drzavni arheolozi ,odmah oteraju radnike cim ovi nesto vredno otkopaju' npr. cup sa srebrnjacima.
Stranica: 1 2 3 4