Forum skriveno blago - zakopano blago

Puni Oblik: Legenda o Pop Martinu
Trenutno pregledate lite oblik foruma. Pogledajte puni oblik sa odgovarajućim oblikovanjima.
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Evo kako izgleda kraj oko poganovskog manastira:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uqaNlVRwQDo[/youtube]

daniel

evo jedna istina ta smokova pestera nije u poganovo ili sve to sto pominete  ima puska pod nea pisuva pop martin na dr. kamen kralska kruna i broj 1717 ima kralski stap  ima kajce i bik imam video kaseta 1998 snimena ako ima nekoj resenie neka pise
Postovani Daniel,

ima nekoliko Smukovih jama.Svakako znaci koje spominjes zvuce interesatno.Godina 1717 oznacava kada je zadnji put riznica otvarana inace je lokacija daleko starija.Pisi.

S postovanjem,

Vudi Alen
Prica kaze da kad se pop Martin sa svojim hajducima vratio kod manastira, poslao je nekoliko ljudi da pronadju pogodno mesto ili pecinu da sakriju zlato koje su opljackali. posle nekoliko dana jedan od njih pronasao je pecinu u kojoj je bilo na podu tri gomile rimskog zlata( tri naviljka-gomile sena visoke metar odprilike), onda je otisao kod popa i drugova i rekao: ovo sto mi nosimo nije nista, dodjite da vidite koliko sam ja para nasao. Kada je pop Martin video zlato rekao je "pare idu pri pare". Onda su i njihovo zlato doneli u pecinu i pozvali nekog majstora, napravili taj "mehanizam" zatrpali glavni ulaz od pecine i tako zatvorili "rimsko skroviste" kako su ga nazvali...

mapa koju je napisao Volcan Vojvoda, i na njoj pise, negdje na sredini pise ja Volcan Vojvoda i na kraju V.V. (B.B) 1769. Opisuje za bogatstva njihova bogatstva, i mapa je za dio blaga i jednoj knjigi koja navodno vodi do svih njihovih baogatstva, trazi se Bela voda koja prolazi preko crvenih kamenja, prateci vodu nailazis na dva puta jedan vodi do bogatstva a drugi do knjige, prvo uzmite bogatstvo pa onda knjigu ako ne zelite da izgubite pravi put a mozda i zivot?


pismo i opis glavni od Jelasnicu pecinu.
Ajde u selo Jelasnicu,pojas Niski. Podji od Nis sa desnu stranu Nisavu prav Suvu planinu. Pitaj za to selo, ajde uz reku ima da iskocis na kraj selo i tu ima vodenica i manastir Sveti Arandjel Rimski. Od manastir vidi se uvis na desnu stranu pecina i na stenu ima znaci kavo dupke, poznava se dok je vek i svet. I na pecinu u vir ima kuka visi i greda popreceno. Ajde u pecinu, kad se ukacis tavno je, upali svecu i od kraj meri dvanajes koraka napred i stani, ajde levo. Ima uvala raskopaj nju ima ploca sa znak. Prevrni nju al pazi dole ima puska sva u srmu. Ajde unutra ima pecina. Na sred nju dvanajes tarancuga od kozu ovnovsku puni sa zlato,lire. A pred vrata sanik kostadinke. One su za manastir. Ovde KURBAN neka je samo dobar junak pa alal od mene i od celu tajvu. Ako si veran nosi ako nisi ne javljaj se. Ako nisi nema ni glavu da odneses dom ako prevaris brata ili drugara i ako nisi bratu zaklet na sol i leb, ako si zaklet da prevaris neces ni dan da stignes tvoja glava ce otide. Sej dobro i ne boj se sej zlo nadaj se. I nasa pisma ne prodavaj prokleta je para koju uzmes. Ovo je kraj i od ovo drugi opis nema ni jedan. Ni jedan nije veran osim ovaj i ajduk istina je.


Zahvaljujuci širokoj teritoriji kojom je operisao pop Martin,a koja je kasnije podeljena na dve države, sveštenik - hajduk i njegovo blago žive u verovanju oba naroda, srpskog i bugarskog.
Uporedo sa legendama, godinama ovim podrucjima kruže mape koje opisuju mesta gde se nalazi blago popa Martina. I s ove i s one strane granice one se kopiraju, prepisuju, dopisuju, štampaju i smišljaju. Na jednima su crtežima prikazana mesta gde je pop Martin navodno zakopavao blago. Druge recima opisuju mesta gde treba tražiti, trece su prave zagonetke jer je potrebno rešiti šifru da bi se blago pronašlo, a ko je ne reši ispravno dogodice se neko zlo. Zapravo, onoga ko pogreši u rešenju zagonetke zadesice smrt.
Sve su razlicite, od nacina prikaza do materijala.
Na prvoj strani su poznata mesta, poput Prokuplja, Vranja, Sokobanje, Toponice... ali dalje nailazi se na toponime koji mogu biti bilo gde u Srbiji i Bugarskoj: Jelenova magaza, jezero Potajno, Grozdin grob, Jovina magaza, Sveta Petka... Ovi drugi toponimi predstavljaju najveci problem za tragace.
Nazivi mesta gde treba tražiti zakopano blago popa Martina su za Srbiju uobicajeni i mogu se nalaziti na bilo kojoj planini, kao recimo magaza Oštra cuka, Tri cuke, Koprivnica, Kurijacka planina.
U kraju oko Sokobanje, Aleksinca i Leskovca  ima mesta koja se nazivaju kao u mapi, ali opisi ne odgovaraju onome što vidiš. Tri cuke, na primer, u mapi su stene, a u stvarnosti je sve puno šume. Teško je uklopiti sve: i naziv i opis mesta. A možda se i teritorija promenila. Umesto šume, možda je tu livada, ako je nekad bila reka možda je presušila, ako je bunar - možda je zatrpan, ako je drvo - iseceno je ili ga je grom uništio... Osim toga, u vecini mesta u Srbiji postoje ovi toponimi i dan-danas, ili su se nekada tako nazivali.
Vecina tragaca za hajduckim, ali i drugim blagom, poseduje jednu od silnih replika mapa popa Martina. Ipak, svi sanjaju da se docepaju kožne mape, jer ona je, po njihovom mišljenju, garant da potice iz perioda kada su Turci vladali našim prostorima.
Koliko ja znam, niko takvu mapu nema, nisam bar cuo, a ako je ima, taj sigurno zna gde je zlato. I sigurno ga je vec našao.Jedna od mapa popa Martina, koju je, inace, teško citati, jer je necitka i izmešana sa bugarskim jezikom, i bez odgovarajucih znakova interpunkcije koji onemogucavaju ispravno citanje i razumevanje smisla, navodi popis mesta gde je blago. Uz sve to daje i zapis proroka Ljube i Smaje:
"Ovaj popis slušaj, sve je pisano tacno, ako veruješ - to je, ako ne veruješ - nemoj. Kad dode vreme svako ce se uveriti, ali mnogo ce vremena proci i doci ce dvadeseti i dvadesetprvi vek kada ce Srbija da propadne od nevidene sile i mnogi ce narod kroz Srbiju da prode i svi ce veru da menjaju. A to ce od nenadne strane sila da udari i tu ce pola sveta da strada, a od golema bolest ce deca da pomru, a posle toga ce da nestane carstvo pravog sveta i zemlja ce da se ocisti od necasnu veru i Turcin ce celi svet da oslobodi, jer on samo vernu vojsku ima, a i on ce svoje carstvo da izgubi i Turska ima za tri dana da propadne i to kad sila na pogolemu udari, tada broj 73 dana i ta sila mora da propadne. A ko bude živ neka gleda po ovo pismo, ne bude li tacno, nemoj da veruješ više, jer znaj prorok Ljuba što kaže to sve bi...
Blago onom ko tada Srbin bude, jer najvecu slobodu ce imati, a sud nece za njega da postoji, Srbija ce golema da bude i pet zemlje u jednu ce da bude.... U potpisu ovog prorocanstva stoji Martin Himovic. Još je napisano: Ovo je tacno i cekaj vreme i cuvaj pismo.
Veliki poz      dark man              Fino i lepo si napisao i dosta je tacno ali verujte da nikada ne ce lesno da se nace mesto na popa martina
                                            ja sam pisao pred neko vreme da je tesko naci to mesto ali verujte da treba nacite mnogo klesane znaka
                                           
                                          DARK MAN dali mozes ili dali znas da mi odgovoris sta znaci TRI VELIKE KRSTA KLESANE sta znaci POZZ

bokilic

prosto nemogu da verujem,citam..i ni tamo ni vamo,ima popa martina i blaga ,nema popa martina i blaga, smukova jama ono ovo,deluje kao fantastika ili ne..nemogu da razlucim nikako Smile

Marq79

Po predvidjanju Ljube i Smajla, piše da će svo to blago izaći na svetlost dana u XX i XXI veku. A evo šta piše:

- Doći će vreme kada će našu zakletvu pogaziti i iskazati sva pisma. Mnogo će pisama po narodu proći, ali ona su manje važna. Doći će dan kada će i ovo pismo na beli dan izaći. Blago onome ko dočeka vreme i sačuva ovo pismo, taj će srećan da bude, a ako ovo rasturi po svetu pre vremena, neka proklet bude. Onaj ko prevari brata i uzme mu, nikada paru neće videti. Bolje poštuj brata ili druga, nego pare, jer je sreća svako naše pismo. Doći će vreme kada će zlato biti mnogo skupo i neće ga biti. Kroz Srbiju će mnogo para proći i sila sa istoka će Srbiju da pregazi. Srbi će veru da izgube. Blago onome koji Srbin ostane i blago onome koji pismo sačuva. Taj će posle mnogo da vredi, jer te stvari će se mnogo tražiti... Kada dodje vreme znaj da nastupa carstvo zemaljsko i po svetu će samo zlato da igra. U Srbiju ima mlad kralj da vlada, pa će svaki Srbin slobodan biti i sud neće za njega da postoji. Srbija će golema biti: pet zemalja u jednoj će biti.
jedino sto sam protumacio ovde je da opet se ponavljam ima svako nesto napisano sto skoro pa i neje tacno.....i jos jedno svi mi to trazimo po razne vukoj.... a dali bi mozda trebali da trazimo na neku zgodu? negde gde bas iz ovih navedenih lokacija da trazimo tu gde covek nebi svoje noge potrosio? pa sami rimljani nebi secali u neku vukojebstinu toliko silno bogatstvo i trosili energiju .....i cim su hajduci nasli tu pecinu znaci da i nije toliko bila skirvena kao ostale neke rimske stvari sto mozda dovodi do logike da i nisu imali neko silno vreme da to sakriju? dali su mozda bezali ili sklonili od nekih pljackasa cisto onoliko da ih neko ne dobije olako u ruke? ja bar mislim da je mozda tako nesto bilo ali opet kazem ovo je moje misljenje Wink pozic kolege!

Srbinarodnajstariji

od mesta tri cuke ajde do krvave bare u staru planinu trazi tri cuke od krvave bare trazi kamen grobarski na tri cuke kamen je na zgodno mesto pod stenu on se vidi samo moze da je obrasal umreku kad podjes na tri cuke ima da nadjes sipar kamen on je od krupnog kamenja preko taj sipak trazi u stenu 2 prozora zakopani kavo na bacvu vrata to je znak za smokovu dupku ajde desno na srednju cuku na suvu provaliju kad nadjes nju a ti ajde levo na nju trista metra i tu ima .. rovina od stenu uzane a drugo trazi na levo skovana belega kao prst od ruku pazi kude je vr on kazuje pravac kud su vrata toj uvrina je zatrpana turena su tri ploce 1 je doneta sa vr ostre cuke ona je mlogo golema ima skoro 10000kila i ona je modra i pustena u dubinu i ne moze da se izvadidok je vek i svet

Srbinarodnajstariji

a ispod nju 2 popreko turena ona je mala a 3 je polozena blago onom koj toj otvori ovu provaliju trazi na golemu plocu znak iskovan i barutom oprljen a ploce su zasipane sa grostal tu koj cisti ima da nadje mozdrok i lanac pode lanac je debeo kao ruka i on je sam div ukol plocu ima jos i privoji i ugljenje ima da se cisti dvajes i jedan metar u dubinui i osamdeset santima siroko tu ce da odane crn dim 10 *16* metra dubine
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19