Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Surfmaster Pi whites
#1
Evo seme i pcb-a, metaldetektora koji solidno radi.Sema je tacna bez gresaka.


Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)
   

.rar   surf pi.rar (Veličina: 40.76 KB / Preuzimanja: 165)
Odgovori
#2
Podesavanje za surfa, preuzeto sa nepostojeceg foruma

Kako sam na forumu vec pomenuo dosta detalja oko PI detektora, ovde sam pripremio nekoliko slika oscilograma i krace uputstvo kako optimalno podesiti vrednost balastnog otpora i vremena pocetka uzorkovanja.U principu ovo se odnosi na svaki PI detektor, tacne vrednosti i talasni oblici se u konkretnom slucaju mogu razlikovati, ovo je samo princip.Svi oscilogrami su snimani sa istim kalemom, pri identicnim ostalim uslovoma i pokazuju napon na izlazu pojacavaca 5534, nozica6.

Ovako treba da izgleda tipican signal dobro podesenog kalema.Gornja polovina je TX priod, pojacavac je sad u zasicenju.Na kraju TX perioda javlja se povratni impuls,koji tera pojacavac ponovo u zasicenje, ovog puta u negativnu stranu. Nakon nekog vremena, koje je pre svega odredjeno parametrima kalema, ovde je to oko 8uS ali moze znatno varirati, pojacavac izlazi iz zasicenja i to je trenutak kada moze da se pocne sa uzorkovanjem.Napon sa te tacke eksponencijalno opada i ostaje na oko 0V, sto se podesava trimerom za offset R10 (sve vrednosti referisane na "originalnu"semu).

[Slika: 110.jpg]

Ovako izgleda talasni oblik kad je vrednost otpora za prigusenje previse mala.Vidi se sada da je vreme posle kojeg se uzorkuje postalo duze, petnaestak uS, detektor ce raditi ali sa manjom osetljivoscu.

[Slika: 210.jpg]

Ovako izgmeda kada je otpornik prevelike vrednosti, vide se neprigusene oscilacije, detektor se ponasa neuracunljivo.

[Slika: 310.jpg]

Ovde je pokazano kako treba da izgleda momenat uzorkovanja, podesen sa R25 da pocne cim pojacavac izadje iz zasicenja.Da ne bude zabune,snimljeno pre i na drugoj spravi zato ne izgleda isto. Kada se to vreme podesava, pratiti odziv detektora i napon na izlazu integratora (U3B nozica 7).On ce biti pozitivan, ali u jednom momentu smanjivanjem vremena pocetka uzorkovanja moze da prestane da raste, jer je pojacavac u zasicenju i detektor tad prestaje da reaguje. Tako da sada ne mozete iskoristiti minimalno vreme koje omogucava kalem i gubite na osetljivosti.

[Slika: 910.jpg]

Kao jedno resenje moze se vrednost otpora malo povecati, da se dobije malo prigusen period oscilacije, to ne smeta radu uredjaja.Inace, dodavanje otpora izmedju nozice 6 U3B, par stotina kilooma ili trimer,takodje ce izvici pojacavac iz zasicenja, nije bitno kolika je tacna vrednost napona na izlazu, namestite na par stotina mV ispod zasicenja.Tu je ionako potrebno svega par mV promene da aktivira audio.To izgleda ovako:

[Slika: 410.jpg]

I par zanimljivih snimaka.Odziv detektora , 1 bez mete, 2 cep od piva, 3 1Euro

[Slika: 510.jpg]

ili jos bolje ovo: 1. mali prsten, 2. cep od piva, 3. veci prsten, toliko o diskriminaciji.Pominjao sam ovo vec.

[Slika: 610.jpg]

Ili najbolje ovo:1. bez metala, 2. uvce od limenke, 3. limenka na vecoj daljini. Pravljene su od istog materijala, ali zbog razlicite velicine imaju drugi L/R odnos i drugaciji odziv (o cemu sam vec dosta trubio ovde)

[Slika: 710.jpg]
Odgovori
#3
Ma tu sam ja jos, samo nesto nisam pri metalu i detektorima trenutno pa ne postujem, evo da se oglasim, pozdrav svima!
Odgovori
#4
mozes li da mi posaljes lista elementa u pp. hvala kolega
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)