Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Veles
#1
Замокот е тврдина се наоѓа 2 милји јужно од Велес, во клисурата на реката во устата на реката Вардар Тополка, изградена во форма на издолженo плато, израмнат на врвот со доста стрмни надолнини, до 50-60 метри над реката . Во јужниот дел на платото, малку возвишени се зголемува,  караула била изградена кон крајот на римскиот период. За време на V и VI век беше вратен во моќни Акропол, зајакната со неколку кули и бастиони.
Odgovori
#2
;D


Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)
   
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)