Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seosko pasište (pašunju satuluj)
#1
pre nekoliko godina je došlo nekoliko plandzija da se raspituju za seosko pasiste ili pasunju satuluj na vlaskom, oni su bili iz požarevca i imali su planove za to mesto. Neki čovek ih je kao vodio do tog mesta ali su se oni vratili praznih šaka, možda ih čovek i nije odveo gde treba a to mesto baš i ne moze svako da nadje. Znaci plan definitivno postoji samo je pitanje da li ga neko ima. Da li neko ima nešto za ovo mesto?
Odgovori
#2
"Pašćunja satuluj" je "kovac" pojam koji je egzistirao u svakom naseljenom mestu cele srednjevekovne Srbije i znacilo je isto sto i UTRINA ili UTRINE, sto bi pak znacilo odredjen deo seoskog atara gde se je mogla napasati stoka svih domacinsava toga sela. Nesto u smislu drzavnog zemljista na kome je nisu nalazile oranice vec to podrucje koristilo iskljucivo za ispasu stoke. U nekim selima se je odrzavala i javna licitacija medju mestanima i uzimala u zakup deo tih utrina-naravno ona travom bogatija mesta.Znaci u svakom selu je postojala utrina ili pašćunja satuluj, ako su ti sportisti imali konkretnih podataka za iskljucivo neko posebno selo onda je ok. Ako nisu imali nekih konkretnih drugih tacaka osim pojma utrine, onda je normalno da su se vratili praznih saka jer je,od slucaja do slucaja, utrina ili pašćunja satuluj znala da meri i po nekoliko stotina hektara zemljista u jednom kompleksu kao sto je slucaj sa mojim rodnim selom. Samo pojam "pašćunja satuluj" nista im ne bi znacio za neku blizu orijentaciju!
Odgovori
#3
popmartine u potpunosti si u pravu za utrine ova konkretno je bila oko 50 hektara ali ona nije bila orjentir već se nalazila u opisu mesta, pored njega se nalazilo seosko pojište i hajdučka vodenica koji su takođe bili opisani u opisu... gospoda samo nisu mogli da pronađu odgovarajući kamen pobijen u zemlju.
Zbog toga sam pomislio da možda neko ima plan sa ovim orjentirima.
Odgovori
#4
Zao mi je ne mogu ti pomoci oko spisa zatu lokaciju, Nemam nista slicno u mojoj "bibljioteci". Brdo svakojakih vodenica, ali pojam seoskog pasista mi se nigde ne pominje,jedino imam neke skice,pa da vidim na njima da se ne pominje mozda ovo pasiste?
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)