Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KOPAJKOSARA
#1
Selo se nalazi nedaleko od NIsa, u Svrljiskoj opstini...cuo sma da je tu navodno obarao rekord cini mi se neki Bugrain unbas u istoj obarao neki rekord u ostajanju sto duze u pecini.

Nudili mu dve pecine,jednu u Evropi a drugu u Juznoj Americi ali je on odabrao bas nju,u Kopakosari!

Sa sobom je poveo nekoliko zivotinja,svinja,pas,macka,neka prica...

Ima li neko neki zapis u vezi ove pecine,ne pije mi vodu obaranje rekorda

hvala
Odgovori
#2
Selo Kopajkosara desetak kilometara zapadno od Svrliiga je poznato po pecini Samar, koju jos zovu i Milutinova pecina, ovo drugo ime je dobila po Milutinu Veljkovicu, legendi nase speleologije. Pomenuti је cuven pо томе sто је uspео dа provede citavih 15 meseci bukvalno zazidan u Samar pecini, ziveci u pecini, ispitivajuci је,i pritom pokusavajuci da potuce svetski rekord nekog Francuza koji je ziveo pod zemljom godinu dana. Naravno, u tome je uspeo, odrzavao je radio vezu sa selom, struju je dobijao iz agregata, hranio se konzerviranom hranom i dvopecima. Taj dogadjaj se odigrao 1969 i 1970 godine, inace covek je nase gore list, nije Bugarin. Nezvanicno se predpostavlja da je pored obaranja rekorda, raznoraznog istrazivanja zivota pod zemljom i slicnog, Milutin trazio i magaze sa zlatom za koje se predpostavlja da su negde u tom kraju.
Odgovori
#3
Bar sam nesto pogodio...da mi prica o obaranju rekorda ne pije vodu Smile

Cak sam negde procitao da je pri izlasku iz pecine,naravno ziv i zdrav,tri helihoptera sletelo,utovarno nesto i odleteli...naravno ovo je neproverena prica
Odgovori
#4
U svakoj prici ima delic istine, ne kaze se dzabe gde ima dima ima i vatre  Wink.
Odgovori
#5
Zdravo
Koliko je meni poznato Veljkovic je izlazio napolje kroz drugi otvor koga je samo on znao (seljaci su ga vidjali po kafani i sa njima je pio)
Kasnije je on tu rupu zatvorio...a sto se tice zlata ...lepe price...
Odgovori
#6
Da,prica jeste lepe..i o boravku navodnome a i skrivenim magazama...

Nadao sam se da ce neko od isksnujih odnosno onih forumasa koji nesto vise znaju o ovoj ne toliko obradjenoj pecini na ovom forumu nesto da kaze,podeli svoje znanje

U toj pecini sam ulazio,ulaz je ogroman ali je i dosta plitka...postoje dosta malih hodnika
Odgovori
#7
(22-10-2013, 08:10 PM)kosac link Piše: Zdravo
Koliko je meni poznato Veljkovic je izlazio napolje kroz drugi otvor koga je samo on znao (seljaci su ga vidjali po kafani i sa njima je pio)
Kasnije je on tu rupu zatvorio...a sto se tice zlata ...lepe price...

Ако није непристојно да допуним: постоје и мештани (сељаци) који су му били логистика. Уз њихову помоћ је (причало се) још доста тога радио - што ван пећине, што унутра...
Odgovori
#8
Da ste ciali sve napisano na forumu videlibiste da je ta prica vec ispricana.I ko je bio za koga je radio a i kako je zavrsio.
Odgovori
#9
Evo još malo detalja ovde već ispričane priče, možda još nije definitivno zatvorena storija, za podsećanje okorelih tragača, na zahtev nestrpljivih rekreativaca. 
Operacija "KOPAJKOŠARA" pokrenuta je sa zvaničnim objašnjenjem da je cilj da dobijemo svetskog speleološkog rekordera, Milutina Veljkovića, što je na kraju i uspelo. U narodu se, međutim, verovalo da je pravi cilj spektakla pronalaženje skrivenog blaga, pa su kružile razne, često i neverovatne priče.
Što se tiče pisanih tragova, pored pažljivog prelistavanja ovog foruma, možda je nekome lakše da prelista " Večernje novosti " iz tog perioda  (1969.-1970. god.), medijskog pokrovitelja. "Novosti" su o svemu pisale iz dana u dan, preciznije iz jutra u jutro, jer su onda izlazile  pre podne, pa su imale svežije vesti u odnosu na konkurenciju, i postigle najveći tiraž u Jugoslaviji.
Inače, Milutin Veljković, nakon Kopajkošare, učestvovao je kao glavni adut u akciji potrage za blagom na Suvoj Planini na lokaciji GOLEMA PROPAS, dubokoj 80 metara, o vodenici potočari njegovog dede Veljka Veljkovića, kao i spomen ploči u šumi na mestu na kojem je Veljko poginuo, ima detalja na ovom forumu objavljenih početkom ove godine.
Tačno je da se planetarni speleološki rekorder iskradao iz pećine i odlazio do zemljoradničke zadruge na ladno pivo sa meštanima !   
Odgovori
#10
I na raport nadredjenom.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)