Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jabučko ravnište - Stara planina
#1
Hajdučko blago uzbudilo Staru planinu


Ovogodišnja zima u staroplaninskom kraju nije tako oštra kao prošlogodišnja, neki u šali kažu zbog "vruće" priče koja ne prestaje da kola od jesenas. Nema malog deteta koje nije čulo za "pouzdanu informaciju" koja raspaljuje maštu i strasti da su buldožeri koji kopaju temelje budućih hotela na Jabučkom ravništu na Staroj planini iskopali blago.

Najpre se tvrdilo da je u pitanju kazan pun dukata i dragocenosti koji su nekada zakopali hajduci. Vremenom se na to blago zaboravilo, a mali potoci koji se slivaju od obilnih snegova "zarojili" su to mesto. Tek kada su raonici moćnih mašina krenuli da kopaju desetak metara duboke temelje, izronio je misteriozni bakreni sud.
[Slika: 126973_013108s4_f.jpg?ver=1297005749]

Kopanje temelja za hotel

Da bi priča bila uverljivija, potkrepljena je dolaskom helikoptera iz Beograda. Očevici su ga videli kako kruži baš iznad Jabučkog ravništa, kod samog gradilišta. Nedaleko odatle je i sleteo, navodno da preuzme otkriveni tovar i odmah odleteo put prestonice. Više se nije pojavljivao, što je "dokaz više" da ima "nečeg sumnjivog" .

- Naravno, ko je lud da prizna da je našao toliko zlato - potpaljuje maštu jedan od poznatijih Knjaževčana, svojevremeno i odbornik u lokalnoj skupštini. Uz kiseli kupus i rakiju u gradskoj kafani, on redovno okuplja grupu radoznalih koji otvorenih usta slušaju njegovu priču potvrđenu iz "sigurnih izvora". Da bi bio ubedljiviji, ima sopstvenu teoriju o blagu sa Jabučkog ravništa.

- Ama, nije nađen kazan, nego je otkrivena debela zlatna žica - tvrdi ovaj navodno dobro obavešteni Knjaževčanin koji ne krije da je u mladosti bio "lovac" na skriveno blago u okolini grada. - Teška je namanje 300 kila, a helikopterom je odmah prebačena u trezor Narodne banke.

- Kamo sreće da je tako - osmehuju se u javnom preduzeću Stara planina čiji pretstavnici su gotovo svakodnevno na gradilištu na Jabučkom ravništu. Niko zvanično ne želi da komentariše čaršijske priče, ali portparol Lidija Ivanović kaže da neimari koji su jesenas iskopali temelj prvog hotela i postavili armaturu za livenje ploča podzemnih garaža, čekaju toplije vreme pa da nastave posao.

Da su našli toliko blago, što bi onda radili, dodaje ona u šali. Priča o zaboravljenom zlatu, međutim, nije slučajno nastala u ovom zabitom i arhaičnom kraju gde još kolaju "abrovi" i vlada sujeverje.
[Slika: 126972_013108s3_f.jpg?ver=1296393643]


ZLATNA GROZNICA: Mome Nikodijević kraj rupe koju su iskopali tragači


- Tragača za sakrivenim dukatima ima na pretek - potvrđuje Knjaževčanin Mome Nikodijević koji je kao strastveni lovac i sakupljač šumskih plodova prokrstario uzduž i popreko svaki kutak ovog regiona i često nailazio na iskopine tajnih noćnih kopača. - Nema krsta, velikog drveta, stare ruševine ili crkve pored koje nema bar poneka rupa.

Rašlje i brojači

Tragači za izgubljenim dukatima koriste tradicionalne rašlje, ali i najsavremenije uređaje za otkrivanje metala. I to je sve od tehnike. Rade u ilegali, tiho i daleko od očiju ljudi.

- Na nekoliko mesta video sam po par metara duboke rupe iskopane u kamenitom tlu, samo pijukom i lopatom - potvrđuje Mome Nikodijević.

- Najupečatljiviji je otvor kraj starog grada nedaleko od sela Gradište. Pravi je podvig iskopati tako uzanu i toliko duboku rupu. Jedino objašnjenje je da su radili malom vojničkom motikicom i kofama izbacivali materijal. Da su tako vredni u obrađivanju njiva, ovi kopači bi se sigurno više obogatili nego tragajući za zlatom.

Preuzeto sa : http://www.vesti-online.com
Odgovori
#2
Citao sam ovo skoro na linku. Nek su im alal pare.
PLITKO
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)