Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ekspert za zmije
#1
Zmije su bezazlene?

Od 2.800 vrsta zmija, 280 ih je otrovno. Od 2,5 miliona ljudi, koje godišnje ujede zmija, 100.000 umire. Ipak, one ujedaju samo ako ih okolnosti na to prisile…

Svetska zdravstvena organizacija sada nudi banku podataka o ubodima zmija otrovnica. U njoj su fotografije, informacije, serumi protiv otrova i saveti. Pitanje koje se postavlja jeste u kojoj meri su otrovne zmije opasne i kako se treba ponašati prema njima prije i nakon uboda?

Zmije otrovnice su u suštini više-manje bezazlene. Ukoliko se prema njima postupa pravilno, one ne predstavljaju opasnost, jer gotovo uvek beže. To tvrdi ekspert za zmije doktor Volfgang Beme. A ko to može bolje da tvrdi nego on. Već 40 godina proučava zmije. Nikada ga nisu ujele. „Zmije su fascinantne. Ili ih mrzite ili su vam odvratne ili ih, kao ja, smatrate fantastičnim“, kaže Beme.

Neke zmije ne ujedaju rado

Na zemlji postoji 2.800 različitih vrsta zmija, od kojih je samo 10 odsto otrovno. Ali i među zmijama otrovnicama postoje razlike. „Postoje zaista agresivne zmije otrovnice, ali ima i onih koje ne ujedaju rado. Zašto, to je teško reći. One ujedaju samo ako ih okolnosti na to prisile. Agresivnost zmijama nije potrebna. Tako recimo morske zmije skoro nikada ne ujedaju. Ali ako to jednom urade, može biti vrlo neprijatno“, ističe Beme.

Azijske zmije otrovnice lako se love, i to rukom. Duge su po dva metra i važe kao delikates. Za razliku od njih, afričke mambe često ujedaju. I one uglavnom bježe, ali ako se osećaju napadnute, vrlo brzo postaju agresivne. Mambe su brze zmije, koje spretno gmižu po drveću. Da bi uhvatile svoj plen, ptice, guštere i žabe, one moraju da budu veoma brze.

Zmije nose otrove, čiji cilj nije da ubiju. Njihovo toksično dejstvo, podvlači Beme, samo je sporedni efekat. „Kada zmije progutaju svoj plen, moraju da ga hemijski razlože. Zato su im potrebne agresivne pljuvačne žlezde. A to je otrov!“

Nakon ujeda rana se odmah mora razrezati

Sastav otrova zavisi od hrane. Tako recimo neke zmije u Maroku imaju sasvim drugačiji sastav otrova nego iste takve na severu Indije. Jedne se hrane uglavnom hvatajući škorpione, a druge jedu miševe.


Zmijski otrovi dele se na nervne i takozvane krvne otrove ili hemotoksine. Hemotoksini razaraju crvena krvna zrnca, dolazi do nekroze, tkivo počinje da truli. Ali, protiv tih otrova se može delovati. Rana se odmah mora razrezati, najbolje žiletom, i krv mora da iscuri, a sa njom i veća količina otrova. U najgorem slučaju mora se amputirati noga ili ruka. Svetska zdravstvena organizacija godišnje beleži 300.000 amputacija, koje su posledica ujeda zmija otrovnica.

Nervni otrovi, koje imaju kobre, mambe ili vodene zmije daleko su opasniji. Oni direktno deluju na centralni nervni sistem. Nekad je potrebno samo nekoliko minuta da dođe do paralisanja i smrti gušenjem. Nakon ujeda neophodno je odmah ubrizgati protivotrov.

Najfatalnije su zmije, koje imaju i jednu i drugu vrstu otrova. Zato, kada ugledate zmiju bitno je sakriti strah i pokazati odlučan nastup i ona će se povući.
Odgovori
#2
Kako postupati sa ujedom otrovnih zmija

Većine ujeda zmije su ujedi neotrovnih zmija. Kod nas su poznate zmije otrovnice - poskok i šarka. Crna Gora je jedna od prvih zemalja u Evropi po broju otrovnica po kvadratnom metru površine.
Zmijski otrov je kompleksne mješavine proteolitičkih enzima i toksičnih proteina. Otrovi zmije mogu razarati ćelije, uzrokovati hemolizu i remetiti hemostazu, mogu izazvati opštu malaksalost i paralizu disanja.
Kada se ljekaru javi osoba koja tvrdi da je doživjela ujed zmije treba identifikovati zmiju, na osnovu opisa kako zmija izgleda. Ako ljekar to ne može sam treba da potraži savjet od herpetologa ili najbližeg higijenskog zavoda.
Važno je utvrditi da li je zmija ispustila otrov.
Ne dešava se uvijek da se ujedom zmije izbaci u ranu otrov. Dejstvo i količina otrova je različita. Bitno je da li je ujed zmije bio preko odjeće ili direktno za određeni dio tijela.
Poslije ujeda nastaje bol, otok, cijanoza, mučnina, pad pritiska i poremećaj koagulacije. Najteži stadijum je ako dođe do depresije disanja što zahtijeva neodložno primjenjivanje mjera kardiopulmonalne reanimacije i upotrebu seruma protiv otrova zmije.
Kako pomoći unesrećenom licu?
Najbolje je bolesnika što prije prenjeti do najbliže bolnice. Ne stavljati povesku (kako se to nekada radilo) mada svjetska zdravstvena organizacija dozvoljava stavljanje poveske jedino kada bolesnik, pošto je sam u prirodi mora da više sati pješači do ljekara, stavlja povesku koju popušta na svakih 20 minuta.
Nikada ne stavljati led na mjesto ujeda.
Ne isjecati ujednu ranu i ne stiskati je.
Ne isisavati sadržaj iz ujeda.
Šta raditi?
Ugriženi dio ekstremiteta imobilisati i držati u lako uzdignutom položaju u visini srca. Izbjegavati svaki fizički napor žrtve.
Na mjestu ujeda vide se dvije tačkice koje su blizu jedna drugoj, nastaje otok, crvenilo,bol, to su osnovni simptomi koji ukazuju da je određena količina zmijskog otrova počela da djeluje.
Davanje protivotrova treba da bude prepušteno licima koja su stručna i obučena za davanje seruma protiv otrova zmije.
Po mišljenjima mnogih eminentnih stručnjaka iz ove oblasti u poslednjih 50 godina u Crnoj Gori niko nije nastradao od ujeda zmije, već od nestručne terapije u smislu neadekvatnog davanja seruma protiv otrova zmije.
Kada se urade kožne probe ni negativna kožna proba nije garancija da neće doći do anefilakse prouzrokovane serumom, koji organizam prepoznaje kao jak alergen (strano tijelo) i ulazi u fazu šoka.
Serum (Antivenin) protiv ujeda zmije bi po pravilu trebalo davati uz prisutnost stručnijih lica sa opremom za kardiopulmonelnu reanimaciju.
Protiv otrov se daje kada se ugrožene osnovne životne funkcije disanje i srčani rad ili prijete da budu ugrožene u sledećih 15 – ak minuta. Serum se daje u adekvatnim dozama pošto je nedovoljna količina protivotrova i najčešće uzrok neuspjeha u liječenju.
Serum se čuva u frižideru na tamnom mjestu na temperaturi 2-8 stepeni celzijusa. Kratko izlaganje na temperaturi od plus 25 stepeni celzijusovih ne utiče na aktivnost preparata, ali duže izlaganje preko ove temperature smanjuje vrijednost preparata do nivoa da je neupotrebljiv. Rok trajanja je 3 godine i ne smije se zamrzavati.

Šta od sanitetske opreme imati u rancu, kući, katunu, lovačkom/planinarskom domu...

U praksi se pokazalo da je od velike koristi i važnosti da svaki pojedinac ili grupa posjeduju priručnu sanitetsku torbicu kada krene u prirodu, na izlet, planinarenje, lov i druge aktivnosti. Čevjek jeste dio prirode i treba da zna šta može eventualno neprijatno da mu se dogodi  pri boravku u prirodi i da se na prikladan način i pripremi. Priručna torbica treba da bude opremljena sanitetskom vatom, gazom, zavojima, skalpelima, flasterima, hidrogenom, povidon jodom i drugim rastvorima, vakum udlegama za imobilizaciju povrijeđenog ekstremiteta, malim priručnim frižiderima (za čuvanje seruma i drugih termolabilnih supstanci) a u zavisnosti od stručnog lica koje popunjava torbicu može se ponjeti pribor za ušivanje manjih rana, makaze i poveska.
Svi zaljubljenici prirode bili bi daleko zadovoljniji i sigurniji da u svakom planinarskom domu, lovačkom domu, katunima, zaseocima i drugim važnim kotama postoje priručne sanitetske torbice, koje nekada mogu i »život da znače«.
Ove mjere predostrožnosti bi davale sigurnost svima koji vole prirodu i veći broj naših sugrađana uključujući i naše najmlađe bi dobar dio slobodnog vremena mogli bezbjednije da provode na planinama i jezerima, kojima Crna Gora obiluje i zahvaljujući tome spada u red najljepših zemalja svijeta.
Odgovori
#3
Sve ja to nosim ali nemam serum protiv zmijskog otrova Gde se moze nabaviti i koliko kosta.Koji mu je rok upotrebe?Ukraju gde ja cesto idem u lov ima najvise poskoka.Preko dana ih vidjam i nediram ih. Nezgodno je nocu kada se ceka na zemlji po slogovima a znaju i na drvo da se penju.Dosada nisam ubio nijednu zmiju a i nadam se da necu morati.Jednom sam i uhvatio poskoka pored satora a zatim ga odneo jedan kilometar dalje i pustio ga.Nije me napao samo je otisao bez obzira sto je do tamo bio jako stegnut.Pre pustanja sam mu rekao idi i nediraj me i hvala ti sto mi brata nisi ujeo.
Odgovori
#4
oni ujedaju kad se uplase ili kad ih nagazis a kad im pokazujes upornost i vidi da se ne plasis on odlazi na drugu stranu a to jest da stoje i na drvece pa trba biti oprezan.sto se tice seruma to u privatnim apotekama ili u bolnici ali treba imati svog coveka da bi ti to dao ili nabavio rok upotrbe sve zavisi od izrade bocice i obavezno konsultacije sa lekarom koliko doze seruma uzimati ako je potrebno.
Odgovori
#5
(05-01-2012, 08:40 PM)APIS link Piše: Sve ja to nosim ali nemam serum protiv zmijskog otrova Gde se moze nabaviti i koliko kosta.Koji mu je rok upotrebe?Ukraju gde ja cesto idem u lov ima najvise poskoka.Preko dana ih vidjam i nediram ih. Nezgodno je nocu kada se ceka na zemlji po slogovima a znaju i na drvo da se penju.Dosada nisam ubio nijednu zmiju a i nadam se da necu morati.Jednom sam i uhvatio poskoka pored satora a zatim ga odneo jedan kilometar dalje i pustio ga.Nije me napao samo je otisao bez obzira sto je do tamo bio jako stegnut.Pre pustanja sam mu rekao idi i nediraj me i hvala ti sto mi brata nisi ujeo.
Mozes da odes kod svog lekara opste prakse i ispricas mu o izlascima u prirodu i once ti napisati da mozes u apoteci kupiti
Odgovori
#6
(02-04-2012, 09:22 PM)relco link Piše: [quote author=APIS link=topic=767.msg4994#msg4994 date=1325788844]
Sve ja to nosim ali nemam serum protiv zmijskog otrova Gde se moze nabaviti i koliko kosta.Koji mu je rok upotrebe?Ukraju gde ja cesto idem u lov ima najvise poskoka.Preko dana ih vidjam i nediram ih. Nezgodno je nocu kada se ceka na zemlji po slogovima a znaju i na drvo da se penju.Dosada nisam ubio nijednu zmiju a i nadam se da necu morati.Jednom sam i uhvatio poskoka pored satora a zatim ga odneo jedan kilometar dalje i pustio ga.Nije me napao samo je otisao bez obzira sto je do tamo bio jako stegnut.Pre pustanja sam mu rekao idi i nediraj me i hvala ti sto mi brata nisi ujeo.
Mozes da odes kod svog lekara opste prakse i ispricas mu o izlascima u prirodu i once ti napisati da mozes u apoteci kupiti
[/quote]
Upravo tako.Samo mogu da dodam da se kod lekara prvo treba testirati na alergicnost,sveobuhvatno-a nakon toga ce lekar proceniti kolika doza protivotrova je potrebna,jer dosta ljudi jednostavno ne podnosi bilo kakav ujed,zbog raznih bakterija koje se prenose,a kamoli od zmije-koja takodje jede sisare,kao sto su misevi,krtice itd.Pozdrav........fixxx Smile

"Prvi savet o verodostojnosti necega bio bi - verujem samo onome sto vidim ili isprobam - sve ostalo je pod sumnjom. U ovom hobiju mnogo je korisnije biti pesimista"
- Ko poslusa ovaj savet , ustedece sebi dosta para i uzaludno tracenog vremena - Zeljko M.
Odgovori
#7
protiv otrov se ne nosi na teren osim ako nemas frizider da bi odrzavao zahtevanu temperaturu,
osim toga,
kod nas postoje dve vrste otrovnica, pa samim tim ako hoces biti siguran moras nositi dva protiv otrova,
i naravno moras da znas koji da iskoristis, a to mozes znati samo ako umes i da prepoznas koja te je ujela

protiv otrov se koristi samo u slucajevima kad obuceno lice proceni da je to potrebno tj neophodno,
jer u suprotnom moze da se desi da bas taj nazovi protiv otrov izazove trovanje ili isto tako opasnu alergijsku reakciju,
zbog svih tih opasnosti protiv otrov je preporucljivo koristiti samo uz prisustvo i odobrenje zdravstvenog osoblja i u adekvatnim ustanovama
isto tako i kolicina otrova koja se ugrizom zmije unese u telo coveka ne mora po difoltu da bude letalna ,
u stvari najcesce i nije,
tako da je dovoljno da se unesreceni pridrzava nekih opste poznatih pravila kod ujeda i da srecno prezivi taj susret sa otrovnicom

negde sam nasao da je zadnji slucaj kod nas smrtnog ishoda susreta sa zmijama bio mnogo davno,
ali ja preventivno kad idem  na teren u rancu obicno nosim komplet prve pomoci u kojem je poseban spric sa malo sirim otvorom i dodacima i koji je predvidjen upravo za slucajeve uboda i ujeda.

poznavanje terena, zmija i postupka kod ujeda je mnogo efikasnije i korisnije nego kupovina protiv otrova...
Odgovori
#8
Koj si ima vek za boljku se nadje i lek.
Odgovori
#9
Dobre cizme,podebele pantalone,i dugi rukavi podvez sterilni zilet i zavoj za srbiju dovoljno podvezes ujed zaseces u iks istisnes i to ti je dok neodes do doktora
Odgovori
#10
Не морају чизме, и добре дубоке патике у комбинацији са дугим густо тканим фармеркама преко њих и добрим чарапама завршавају одлично посао!!! При томе треба знати да је међу нашим змијама најотровнија шарка и ту би увек требало рачунати са применом серума, док ујед поскока иако је опасна отровница у већини случајева није смртоносан!!!
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)