Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AGINA PORODICA
#1
Bio jedan Turski aga i imao poprilicno imanje a bavio se i trgovinom. Sa velikim brojem radnika i sa svojim slugama je sticao veliko bogastvo ali nikako da ima dece. Na kraju je ipak dobio cerku i u zahvalnost Bogu sagradio 3 cesme i jednu omanju dzamiju a svoje sluge je oslobodio i ostavio ih da po svojoj volji rade i dalje kod njega. Imao je on i jednog rodjenog brata koji se bavio isto trgovinom ali je imao i dosta vunovlacara i vodenica pa je cesto i sa njim uvecavao svoje bogastvo. Vremenom su ga njegovi turci uzeli na oko zbog bogastva i cinili sve da mu iskamce sto vise pa su se i zalili u Stambol na njegove navodne veze sa ajducima nebili ga sto vise oblatili jer nije hteo sa njima da deli steceno. Resi on da se osigura od napasnika pa jednog dana ranom zorom pozove svog bivseg slugu koji je ostao kod njega da radi u stali i kaze da mu spremi dva konja. Dovede sluga osedlane konje i aga ga pozove da zajedno krenu. Uzjasu tako i nedugo zatim nadju se u sumi gde turcin sidje sa konja i pozva slugu da uzme sekiru. Naredi mu da jednu bukvu pocne da sece / nedugo zatim kaze..NIJE TA..ajde onu drugu. I krenu sluga da sece drugu a nakon nekoliko udarca sekirom iz bukve se sasuse dukati. Natovari turcin dve kozne vrece i stavise na konja a slugi rece UZMI TI OSTALO...dobro si me sluzio i sada je ovo tvoje ali ces morati da se selis daleko da te nikad niko vise ne nadje. Idi do popa Stojana u Nikoljacu i reci da sam te ja poslao da se pobrine za tebe i reci mu da sam otisao za Stambol da trazim zeta za cerku.
Sluga je krenuo sa svojim "tovarom" , presao Moravu na gaz mesto i krenuo za Sumatovac da svrati do Sv Trojice po crkvenjara i da krenu za Nikoljacu. Ali je stao u jednom casu i pomislio da treba da sakrije svoj tovar jer sta ga znas..opasna su vremena. Pronadje jedan izvor i povise njega kod jednog poveceg kamena sto stoji ko pobiven zakopa svoj tovar i ode kud je naumio ponevsi sa sobom samo dve kese dukata a sa namerom da se u bolja vremena vrati i uzme sta je ostavio.
Vratio se i aga iz stambola kome bese ime Avam sa mladim turcinom koga naumi za muza svojoj cerki. Mladi Sefer bese sin Bega Suada i naocit ali preke naravi. Posta on zet Avamov i izrodi mu 5 unucadi .. tri sina i dve cerke.
Jednu noc na njihovu kapiju zalupa po vratima neki covek. Bese to onaj sluga sto ga turcin odpusti i nagradi sa onim tovarom para.
Aga moj dosao sam da ti javim aber sto cuh da se sprema ajducija na tebe za tri dana. Salje ih Uzun iz Dervena da te ubiju i opljackaju. Avam se dosta zacudi tim recima jer bese dobar poznanik sa Uzunom ali necasi ni trena vec pozva Sefera i odmah upregnuse konje i volove za put. Spakovase svo blago sto su imali u troja kola i krenuse preko vajata za Hisar.
Od prvih kola ostavise na 3 mesta pare u 3 kazana iznad Karadere od Selimove vodenice i ostavise znak ko tri nisana-groba a kola skrsise niz brdo u potok.
Od drugih kola ostavise na 3 meste i pokrise sa kamaru kamenje prekoputa potoka na Adzino brdo a kola ostavise na put bez tockova koje polomise.
Od trecih kola ostavise pare isto na 3 meste jedno kod meckinu rupu , jedno u vinograd odma tu blizu u rupu za vodu i zatrpase sa zemlju i kamenje a na mesto posadise tri kruske u krug od jedne uzde. Treci deo zakopase u izvor iznad vinograda a pred izvor ostavise kamen od kucnog mlina da se na njega stane kad se voda zahvata.
Sidjose kod raskrsnice i na golemi kamen uklesase 9 rupe u pravcima gde ostavise pare a onda odose za Han.
Slugu su nasli ajduci i neznajuci da zna tajne za ostavljene pare (a koju je stigao da kaze Avakumu iz Nikoljace) i sasekose ga sto je bio Agin sluga. A Avam i Sefir sa ukucanima igubise glavu kod banju od svojih turcina. Ostala je ziva samo najmladja unuka od 4 godine- Zemina i ostase pare bez gazde.
Odgovori
#2
Ovo deluje kao jedna lepa prica da ne kazem bajka da nije nekih jako interesantnih detalja / zapravo istinitih detalja.  Wink Misljenja sam da je ovde podrobno opisano nesto sto je proverljivo za tragace. Mislim na "prave" tragace i istrazivace !  8)
Odgovori
#3
Upravu si Grota. Iz Meckine rupe je izneto a ostalo je jos uvek tu samo ga treba naci...
Odgovori
#4
Zar bas nema nikoga da proveri podatke...prica nije bajka !
Odgovori
#5
Da li se zna kod kog grada ili sela se ovo nalazi?
Odgovori
#6
Zanimljiva prica, samo kad bi neko znao da razgonetne, drugacije bi bilo.
Odgovori
#7
Znači još nema junaka da odgonetne ovu zagonetku ? BAŠ ŠTETA  8)
Odgovori
#8
Doom kako to da neko u zapisu ili cemu vec opise gde je i sluga i aga ostavio pare,na osnovu kojih izvora si dosao do ove price?zapis,predanje ili sta vec
Pozdrav
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)