Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Значи ова нешто?
#1
Ова е текст од напишан на кожа.

Име на село нека биде ХХХ, текстот оди вака:

ХХХ, година 1902.
Лозја, кладенче, надоле, Црвена врата под лозја,
Нестор, на синојте Коле и Васил
На Колета на пато во црвената врата
На Васила под црница

Кожата е најдена во рамка од едната страна икона од св. Атанасиј, кожата беше од задна страна. Тешко се распознава што е напишано, морав сијалица да ставам од задна страна да добијам контраст. За теренот, лозјата се од север во едно лозје има чешмиче, водата оди до еден пат на кој има изградено манастирче св.Атанасиј со црвена тула. Ја лоцирав куќата која имала црница и местото каде била истата. Станува збор за селска куќа со турска авлија,куќа, штали (2), фурна, два ореви, две чешми, а црницата се наоѓа точно во средината. 
Дали може да има нешто?
Дали значи ова пишаното нешто?
Ако има што да направиме со газдата за да извадиме?
Газдата кажува и за некакви ѓумови, кои дедо му ги криел за некој евреин, но тоа било пред втората светска војна а дедо му бил трговец, како и брат му.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Poruke U Ovoj Temi
Значи ова нешто? - od fati - 19-10-2014, 11:59 PM
Odg: Значи ова нешто? - od detecting - 21-10-2014, 10:49 PM
Odg: Значи ова нешто? - od ceko_mkd - 06-11-2014, 12:37 PM
Odg: Значи ова нешто? - od kaligula - 21-12-2014, 11:32 PM
Odg: Значи ова нешто? - od ceko_mkd - 27-12-2014, 04:14 PM
Odg: Значи ова нешто? - od fati - 27-12-2014, 04:21 PM
Odg: Значи ова нешто? - od kaligula - 28-12-2014, 11:56 AM

Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)