Autor Tema: Бока Которска  (Pročitano 1887 puta)

Novica1389

  • Gost
Бока Которска
« poslato: Vreme 05:36:28 datum 14.01.2014 »
http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2011/03/30/9056000/Vi%20i%20Mira%20Adanja%20Polak%20020411.flv

админе ако можеш стави одма да се види клип ружно изгледа кад је линк :) а ово моје што сам писао овде <-- обришиNovica1389

  • Gost
Odg: Бока Которска
« Odgovor #1 poslato: Vreme 05:39:52 datum 14.01.2014 »
Ekskluzivno: Čije je blago ispod zemlje i ispod mora

Vest je bila kratka i neobična, a glasila je da je u tivatsku luku uplovio američki istraživački brod "Herkules" i da je na njemu Džefri Rojal, poznati arheolog i da nešto traže po Jadranskom moru. To je za reporterku Miru Adanju-Polak bio izazov koji se ne propušta.

Toliko toga ima u našoj regiji, a traganja po našim prostorima kao da nisu tako česta. Brod "Herkules" smo tražili satima dok ga nismo uočili na pučini. Pod punom opremom, arheolozi na tom brodu imaju svu moguću tehniku da pronađu ono za šta znaju da se tu sigurno nalazi.

Potopljeni brodovi, divne amfore, pravo arheološko nalazište na dnu mora. Naši ronioci su im dali svu potrebnu stručnu pomoć da nađu i popišu sve ono što se na dnu mora nalazi i tako ova regija uđe u arheološke internacionalne karte.

U tom poduhvatu pomagali su ronioci i arheolozi regionalnog centra za obuku ronilaca iz Bjele. Oni su sa Amerikancima napravili zajednički sporazum o istraživanjima pod vodom, u zajednici sa regionalnim centrom za zaštitu spomenika kulture iz Kotora. Sporazum je sklopljen na pet godina i podrazumeva da ono što nađu, ne mogu da odnesu niti da iz mora izvade. Mogu samo da popišu, evidentiraju i unesu u arheološke karte sveta.

Dok je blago bilo na dnu mora, ćup sa ilirskim novčićima, vladara Balajosa iz drugog veka pre naše ere, iskopan je u Risnu. To otkriće izazvalo je veliku pažnju arheologa širom sveta. Mira Adanja Polak je srela i mlade arheologe iz Poljske koji su učestvovali u tim iskopavanjima. Njihovoj radosti nema kraja kada nađu ono što je retko i vredno.