Autor Tema: Cezar  (Pročitano 60855 puta)

Sinisa

  • Rekreativac

  • Van mreže
  • **

  • Karma:
    +0/-1
Odg: Cezar
« Odgovor #15 poslato: Vreme 23:56:26 datum 14.04.2013 »

Evo jos jedan slucaj kao "Mlilankoki" , potpuno isti slucaj. Milane, da li si resio problem?
Pitanje za ostale: Sta da radimo? Sta vi radite da smirite ovo divljanje kod "Cezara" ?
Sta god da dodirnes on zvizdi! malo savijes kabl prema sondi on svira! Drmanje stapa sa sondom
ga isto aktivira! Nemamo iskustva sa ovim detektorima pa ne znamo da li sve treba da se mehanicki stegne
da ne mrda. Kad bi znali sta je normalno a sta nije bilo bi nam lakse :-)
Zasto svi obmotaju kabl oko stapa u spiralu? Jel to radi estetike ili da ne mrda kabl i da ne svira?

Poz. Sinisa

roman25

  • Super moderator
  • Hobista

  • Van mreže
  • *****

  • Karma:
    +0/-0
Odg: Cezar
« Odgovor #16 poslato: Vreme 09:01:14 datum 15.04.2013 »
Ima to još nekih nejasnoća:

Da li si oklopio sondu i povezao je na minus?

Koje tranzistore si koristio kod RX stepena bc327-16 , bc327-25, bc327-40 ?

Sinisa

  • Rekreativac

  • Van mreže
  • **

  • Karma:
    +0/-1
Odg: Cezar
« Odgovor #17 poslato: Vreme 12:13:16 datum 15.04.2013 »
Sonda je oklopljena s Al folijom i spojena je na minus, samo mi je oklopljeni kabl cetvorozilni , tako da sam spojio dve zice iz cetvorozilnog kabla na Rx, jednu zicu na "vruci kraj" Tx i ostao mi je samo oklop na koga sam nakacio drugi kraj Tx namotaja i to na minus na plocici. Sve se nesto premisljam da stavim dva oklopljena kabla , posebno za Tx a posebno za Rx, mozda bude bolje, ali sad ga nemam.
Tranzistori su BC 546B i BC 327-40. Nisam im merio pojacanja, niti uparivao. Da li to moze da bude problem?

Poz.

roman25

  • Super moderator
  • Hobista

  • Van mreže
  • *****

  • Karma:
    +0/-0
Odg: Cezar
« Odgovor #18 poslato: Vreme 15:01:27 datum 15.04.2013 »
Mislim da su tranzistori problem, kada sam ga pravio ja sam eksperimentisao sa bc327 i došao do zaključka da jedino bc327-16 odgovara, sa ostalim se javljaju nekakvi zvukovi bez ikakvog razloga, pa onda nisam mogao da smirim detektor nikako. Kada sam zamenio sa bc327-16 detektor je radio neuporedivo mirnije.

milankoki

  • Rekreativac

  • Van mreže
  • **

  • Karma:
    +0/-0
Odg: Cezar
« Odgovor #19 poslato: Vreme 15:53:14 datum 15.04.2013 »
Evo da se javim i prvo hvala svima koji ste mi ukazali sta da pokusam sve da odradim aparat. Aparat sam zavsio naravno ali ne sam, vec mi je glavni deo posla ( Sondu) odradio prijatelj bez njegove pomoci sigurno nebi dobio ove rezultate, cak sam imao i gresku na stampi koju nikako nisam primetio opet mi je drugar ovaj i tu pomogao. Nego da skratim pricu
5 din u vazduhu hvata iznad 35cm sa dobrom diskriminacijom i stabilnoscu. I Nabitnije je dobro upucati sondu i izbaciti ferit! Ostalo sve kao na semi, promenjeni su mi i op amp, stavljeni LF 347, pojacanje bc 327 sam zaboravio tacno mislim da je negde oko 350hFE.

Pozdrav


milankoki

  • Rekreativac

  • Van mreže
  • **

  • Karma:
    +0/-0
Odg: Cezar
« Odgovor #20 poslato: Vreme 16:02:34 datum 15.04.2013 »
http://img823.imageshack.us/img823/602/70808165.jpg
Cezar


Uploaded with ImageShack.us

relco

  • Guru

  • Van mreže
  • *****

  • Karma:
    +36/-0
  • Lični tekst
    Dobrodošli na naš forum!
Odg: Cezar
« Odgovor #21 poslato: Vreme 08:31:46 datum 16.04.2013 »
Sonda je oklopljena s Al folijom i spojena je na minus, samo mi je oklopljeni kabl cetvorozilni , tako da sam spojio dve zice iz cetvorozilnog kabla na Rx, jednu zicu na "vruci kraj" Tx i ostao mi je samo oklop na koga sam nakacio drugi kraj Tx namotaja i to na minus na plocici. Sve se nesto premisljam da stavim dva oklopljena kabla , posebno za Tx a posebno za Rx, mozda bude bolje, ali sad ga nemam.
Tranzistori su BC 546B i BC 327-40. Nisam im merio pojacanja, niti uparivao. Da li to moze da bude problem?

Poz.

Sinisa.Ako je kabal cetvorozilni tj dve zice sa masama.Predajni kalem se vezuje masa na minus a vruci kraj na predajni tranzistor.Prijemni kalem se vezuje tako sto se masa kabla veze na referentnu masu na ploci a vruci kraj na kndenzator u prijemu.Ako su kalemovi oklopljeni sa folijom koja se nesme dodirivati na sastavima preklopa,ona se povezuje u samoj sondi sa masom kabla prijemnog kalema u samoj sondi.Onda ce sonda ako je dobro podesena detektor raditi isto dobro.

Sinisa

  • Rekreativac

  • Van mreže
  • **

  • Karma:
    +0/-1
Odg: Cezar
« Odgovor #22 poslato: Vreme 19:40:13 datum 16.04.2013 »

Ne, Relco, kabl ima jedan oklop i tri zice unutar tog oklopa. Ja sam vezao na strani sonde taj oklop za kraj namotaja predajnog kalema i za foliju. Drugi kraj predajnog kalema spajam za jednu zicu unutar oklopa a druge dve preostale zice vezujem za krajeve prijemnog kalema. E, sad da li je to dobro? Nesto mi mirise da nije :-)
Trazili smo danas te proklete tranzistore BC327-16 al nigde ih nema po NS.
Poz.
Sinisa

relco

  • Guru

  • Van mreže
  • *****

  • Karma:
    +36/-0
  • Lični tekst
    Dobrodošli na naš forum!
Odg: Cezar
« Odgovor #23 poslato: Vreme 20:00:57 datum 16.04.2013 »
Sinisa nisi me razumeo.Zice predajnog kalema ne treba da se vezuju sa oklopom.Jedan kraj (vruci) ide na tranzistor predajnog oscilatora.Drugi kraj (hladni )ide na minus napajana.Kod prijemnog kalema vruci kraj ide na kondenzator ulaznog stepena prijemnog dela.Hladni kraj ide na refeerentnu masu i zajedno je spojen sa oklopima i predajnog i prijemnog kalema.Predajni i prijemni kalem na mestima gde se preklapaju i dodiruju treba da su izolovani.Takodje oklopi kalemova treba da su razdvojeni na jednom mestu oko 7-8 milimetara.To je to sto se tice sonde.Ali mozda ima kod tvog detektora i drugih nepravilnosti.Tranzistori u prijemnom delu treba da su svi komplet upareni sa istim pojacanjem ili sto pribliznije.Pojacanje tih tranzistora treba izabrati da je sto manje.

Sinisa

  • Rekreativac

  • Van mreže
  • **

  • Karma:
    +0/-1
Odg: Cezar
« Odgovor #24 poslato: Vreme 21:34:27 datum 16.04.2013 »

Auuuu, onda sam ga tu zamrsio! Idem to  da probam. Puno hvala.


Sinisa

  • Rekreativac

  • Van mreže
  • **

  • Karma:
    +0/-1
Odg: Cezar
« Odgovor #25 poslato: Vreme 21:03:36 datum 20.04.2013 »

... Malo sam duze trazio tranzistore  327-16, ali ih nisam nasao. Nasao sam samo 327-25 s pojacanjem oko 350, ali i dalje detektor radi nestabilno. Kupio sam i dupli koaksijalni kabl, spojio ga kako je rekao Relco, ali i dalje imam problem. Da li je sema smw555 potpuno tacna, da nema neku gresku?
Zahvaljujem svima na pomoci, probacu jos sve sto mogu, da ovo cudo dovedem u red.


roman25

  • Super moderator
  • Hobista

  • Van mreže
  • *****

  • Karma:
    +0/-0
Odg: Cezar
« Odgovor #26 poslato: Vreme 21:17:21 datum 20.04.2013 »

... Malo sam duze trazio tranzistore  327-16, ali ih nisam nasao. Nasao sam samo 327-25 s pojacanjem oko 350, ali i dalje detektor radi nestabilno. Kupio sam i dupli koaksijalni kabl, spojio ga kako je rekao Relco, ali i dalje imam problem. Da li je sema smw555 potpuno tacna, da nema neku gresku?
Zahvaljujem svima na pomoci, probacu jos sve sto mogu, da ovo cudo dovedem u red.

Jesi nulovao sondu, mislim na koliko i da li testiras sa oklopljenom sondom ili ne? Koju šemu si koristio prilikom izrade?

Sinisa

  • Rekreativac

  • Van mreže
  • **

  • Karma:
    +0/-1
Odg: Cezar
« Odgovor #27 poslato: Vreme 23:32:22 datum 20.04.2013 »

Skroz sam novi u ovome, pa pokusavam da pohvatam sve konce odjednom, al' mi izgleda ne ide :0(

Pokusavao sam da nulujem sondu tako sto merim naizmenicni napon na nozi 8 prvog OP i trudim se da pomeranjem kalemova dobijem sto manji VF napon.  Na instrumentu nemam opseg u mV za naizmenicni napon , pa sam napravio jedan sklop sa kondenzatorom i dve diode za dupliranje napona i to onda lepo ocitavam na opsegu od 200mV jednosmernog napona. Tacno vidim sta se desava  i uspevam da dobijem 4mV najmanje sto mogu. E, sad na tom mestu uredjaj prodivlja, ne moze da se smiri, a kada malo mrdnem u stranu kalemove, onda ucuti, ali je dubina na nekih 10 -15cm na novic od 5 Din. Oklopio sam kalemove, stavio dupli koax. vezao oklop za masu RX....  Nemam osciloskop pa corikam ovako napamet, sta da radim...
Koristio sam semu SMW 555 . koju je dao zoksyz na prvoj strani ove teme.
Sad me zanima to pitanje: "Jesi li nulovao sondu i na koliko?" Ja trazim nulu!(?) Slutim da ne treba da bude nula , tj. minimum nego neki napon(?).

milankoki

  • Rekreativac

  • Van mreže
  • **

  • Karma:
    +0/-0
Odg: Cezar
« Odgovor #28 poslato: Vreme 00:11:10 datum 21.04.2013 »
Ako si motao sondu po podacima odavde onda promeni C6 od 470n stavi 220n, i C1 od 22n stavi 68n pa vidi kako se ponasa onda

roman25

  • Super moderator
  • Hobista

  • Van mreže
  • *****

  • Karma:
    +0/-0
Odg: Cezar
« Odgovor #29 poslato: Vreme 00:11:42 datum 21.04.2013 »
Treba sa multimetrom koji meri naizmenicni napon da namestis da ti vrednost prvog OP na 8-oj nozici bude izmedju 50-250mV idealno je da bude 100-150mV (najstabilniji i daje najbolje rezulatate).