Autor Tema: Šta raditi sa pronađenim blagom  (Pročitano 12907 puta)

kviki

 • Gost
Odg: Šta raditi sa pronađenim blagom
« Odgovor #15 poslato: Vreme 10:14:17 datum 07.01.2013 »
zavisi dali se bavis ovim iz hobija ili iz koristi svi nalazi imaju svoju vrednost tako da sto ih vise cuvas vise vrede

Sneshko

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

 • Karma:
  +9/-0
Odg: Šta raditi sa pronađenim blagom
« Odgovor #16 poslato: Vreme 13:45:31 datum 12.02.2013 »
На основу Закона о културним добрима Републике Србије многе врдне ствари су законом заштићене, тј. "уживају претходну заштиту".
То је смишљено још у комунистичко време како био држава на законским основама полагала право на све иоле вредно што се налази у земљи или у води. Таква пракса преносила се само из закона у закон, па се и у овом последњем важећем Закону о културним добрима из 1994. године таква пракса утврдила као нешто што се подразумева само по себи а дефинише одређеним параграфима и члановима поменутог закона.
Дакле, на основу тог закона "свако ко у земљи или у води пронађе неки вредан предмет или предмете који уживају претходну заштиту закона (а нема шта није побројано да не ужива ту заштиту), налазач је дужан да исти предмет или предмете у року од најкасније 48 сати од тренутка налаза, исте преда најближем надлежном музеју ули полицијској станици". Ако такав предмет или предмете не предате како је наведено, Ви аутоматски кршите Закон. Нажалост, са аспекта Закона - тако стоје ствари. Међутим, у реалности - нико није луд да поступа по овако дрско смишљеној отимачини приватног налаза, па за последицу тога имамо продају таквих вредних предмета из Србије колекционарима и аукцијским кућама у иностранству.
Е, сад... поштеном налазачу држава је предвидела и поштену надокнаду за његову лојалност, па је тако, по законској одредби (веровали или не), још из 1948. године, предвидела да се поштеном налазачу исплати награда у вредности од 15 % од процењене вредности налаза.
И ту Вас додатно понизе и преваре тако што налаз процене далеко испод његове реалне тржишне или уметничке вредности, па Ви за своје добро дело и слепо поступање по Закону добијете смешну и понижавајућу суму као награду за своје поштење.
Наравно, држава овако поступа зато што јој не пада на памет да за поштене исплате и откупе издвоји потребну суму у свом буџету па наши људи све што (случајно или намерно) пронађу вредно продају по иностранству. Тако Србија од тога никада неће имати никакве користи, а све зато што тако селективно покушала да изврши отимачину од својих грађана.
Наравно, у последњих неколико година у нацрту се налази Закон који донекле (али, НЕДОВОЉНО) покушава да исправи ову неправду, међутим, док се он не усвоји - нашим рекама ће још много воде протећи.
Ипак, у међувремену је наша држава (за сваки случај), у свом Кривичном закону усвојила репресивну меру везану за забрану неовлашћеног ископавања на археолошким локалитетима где је (по први пут у историји Србије), запретила казном затвора од неколико година - што би у принципу и било у реду с обзиром на несавесна и веома ружна и деструктивна поступања појединих наших трагача на археолошким локалитетима који треба да се оставе и нашој деци у аманет, а не да буду завек уништени због нечије неконтролисане похлепе.
Ето, тако са законске основе посматрано, стоје ствари у вези поступања са вредним налазима.
Свакако, у реалности је сасвим другачије - свако поступа по свом нахођењу и процени.
Поздрав!
Sneshko

Vladolino

 • Rekreativac

 • Van mreže
 • **

 • Karma:
  +0/-0
Odg: Šta raditi sa pronađenim blagom
« Odgovor #17 poslato: Vreme 18:22:38 datum 13.03.2013 »
Cao Sneshko,
ja zivim u Nemackoj, i ovde nije nista bolje.
Zakon ovde kaze da se sme traziti, samo na arheoloskim mestima ne, i ako se sa Detektorom nesto nadje ili Detektor nesto pokaze sve je legalno dok ne pocnes kopati. U tom trenutku si uradio krivicno delo.
Do prosle godine je biozakon takav da ako slucajom se nesto nadje sto je relevantno za Istoriju, deli se vrednost u dva dela, jedan dobija pronalazac a drugi cija je zemlja. To su promenili prosle Godine, sve se mora javljati i ako je relevantno za Istoriju ostaje Drzavi na 100%, ako nije relevantno onda se vraca u posed nalazaca koji ondah mora da se dogovori sa posednikom zemlje na kom je nadjeno. Bilo kakva potraga je u Sumama ABSOLUTNO zabranjena. Razlog, gospoda objasnjavaju tako da se u Sumama nalaze mnogo Istoriskih stvari koje Godinama se izbacuju na povrsinu pomocu Korenja od Drveca, i da nebi to nestajalo zbog toga su ABSOLUTNO zabranili bilo sta u tom pravcu raditi u sumi.
Prosle Godine je Arheoloski Institut Hessena kod mene pored Baste vrsio iskop, posto treba da se radi neki mali zaobilazni put. Nasli su staro mesto gde su Kelti ziveli, veoma velikog obima, i iskop je bio veoma pozitivan, nasli su sve i svasta, tacnije nije mi hteo reci vodja iskopa. Pricali smo isto o kolicini pronadjenih interesantnih mesta u celoj Nemackoj i objasnio mi je da toliko znaju sta i gde postoji da samo imaju jedan problem Pomagace. Imaju ih samo veoma malo, i ne mogu ih vise od etara kojeg imaju zaposliti. Zato se i plase da puno Stvari ce da nestanu u narodu koje se nadje, jer veoma mali procenat ljudi jave kada nesto nadju pretezno i od straha da im se uzme. Zato i ovde ima ta velika problematika i polemika, samo sto je tesko im pratiti te nalaze.
Moje misljenje, kao sto je i u vecini Svetskih Drzava, da je najbolje dati narodu mogucnost da traze, normalno sa dogovorom Arheologa i posednika zemlje, a li i posteno da se deli, Arheologiji kao i sto oni sami kazu nije potreban Novac, samo nalazi i pomoc, a posednik i nalazac dele.

Toliko za prvo od mene.

Vlado

rimljanin

 • Guru

 • Van mreže
 • *****

 • Karma:
  +7/-5
 • Lični tekst
  SVE CE TO NAROD JEDNOG DANA POZLATITI!
Odg: Šta raditi sa pronađenim blagom
« Odgovor #18 poslato: Vreme 17:54:02 datum 10.10.2013 »
zdravo prijatelju.pusti ove gore navedene komentare od neozbiljnih ljudi,ti si trazio odgovor a oni te zajebavaju.znas i sam da koliko je tesko naci toliko je tesko i prodati,jer to nije zajebancija.ako ti treba iskrena pomoc javi se na pp.pozdrav

Gora Romanija

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

 • Karma:
  +3/-0
Odg: Re: Šta raditi sa pronađenim blagom
« Odgovor #19 poslato: Vreme 19:41:55 datum 09.11.2013 »
 ;D
odmah predati drzavi, ona je vec prokleta. A iako joj se nesta desi nema veze  <!-- s8-) -->8-)<!-- s8-) -->

Hahahq ova je dobra ;D ;D

grotagold

 • Gost
Odg: Šta raditi sa pronađenim blagom
« Odgovor #20 poslato: Vreme 20:44:13 datum 09.11.2013 »
Pa ... sve sto pronadjes / manje vise nestane u zoni sumraka.....kao i neke poruke ovde napisane  8)

rimljanin

 • Guru

 • Van mreže
 • *****

 • Karma:
  +7/-5
 • Lični tekst
  SVE CE TO NAROD JEDNOG DANA POZLATITI!
Odg: Šta raditi sa pronađenim blagom
« Odgovor #21 poslato: Vreme 15:47:18 datum 10.11.2013 »
mozda ce biti lose protumacena moja poruka.ali meni je stvarno zao da nesto sto se nadje bude oduzeto ili prodato posto zasto.meni je drago da se nalaz unovci bar koliko,toliko priblizno!pozdrav

himovich

 • Guru

 • Van mreže
 • *****

 • Karma:
  +6/-37
Odg: Šta raditi sa pronađenim blagom
« Odgovor #22 poslato: Vreme 18:05:07 datum 10.11.2013 »
poz rimljanin  Ja se raspravam dosta vreme tu i niko nije odgovorio  kad se pita treba da se odgovara na primer ZA CARICA ELENA JA KASDEM DA SVARNO POSTOI KLESANI PRED PECUINU ODGOVOR CEKAM KLUC HIMOVIC POZ